Posted in:

Kulturbyen Linz

Kulturhovedstaden ved Donaus bredder

© by Österreich Werbung, Fotograf: Roebl

Østerrikes tredje største by Linz ikke på langt nær fått like mye oppmerksomhet fra turistene, som for eksempel Salzburg. Derfor kommer det ofte som en hyggelig overraskelse, at byen ved Donaus bredder faktisk har en del å by på.

Linz brer seg ut over et relativt stort område i flatlandet på sørsiden av Donau. For turistene er de mest interessante områdene gamlebyen og de sentrale bydelene, samt på begge sider langsmed Donau. Her finner du de fleste severdighetene, aktivitetsmulighetene og spisestedene.

Kulturbyen

Fra å være påtenkt som Hitlers og det Tredje rikes kulturhovedstad og til etterkrigstidens industrielle drivkraft i Østerrike og til slutt igjen som kulturby, har Linz ikke helt visst hvor de skulle plassere seg. Det tok noen tiår før hovedstaden i delstaten Oberösterreich fant sin identitet. Noen sier at de siste brikkene i puslespillet endelig falt på plass da byen ble valgt til Europas kulturhovedstad i 2009 (sammen med Litauens hovedstad Vilnius). Mange av de kulturelle hovedattraksjonene finner du i Donaupark, som strekker seg langsmed den sørlige bredden av Donau, mellom den gamle jernbanebrua og Nibelungsbrücke har en multifunksjon som utendørs rekreasjonsområde, skulpturpark, cruisebåt brygge og kultursenter. Her finner du blant annet Brucknerhaus, som er byens konsert og kongresshall, Lentos kunstmuseum og ishallen Linzer Eissporthalle.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Historiske Linz

Gamlebyen i Linz består av en blanding av middelalder og barokk arkitektur og er relativt velbevart. Størrelsen på gamlebyen er heller ikke større enn at man kan få med seg det beste i løpet av et par timer, uten stress. Heldigvis rakk ikke nazi regimet å gjennomføre de bombastiske planene de hadde for byen. Noe som hadde medført at det meste av middelalder- og barokk bebyggelsen ville ha forsvunnet. Det mest synlige etterlatskapen etter regimet, er det massive bygningskomplekset som ligger i enden av Hauptplatz mot Donau ved Nibelungsbrücke (broen). Utenfor de indre bydelene, langs Donau og rundt sentralbanestasjonen har til dels supermoderne arkitektur sørget for at Linz gir fra seg litt storby følelse også.

Ved Donaus bredder

Donau er en av byens (og hele Østerrikes) viktigeste transport årer og cruiseskipene som legger til i Linz sørger for en stor del av turistene som kommer til byen. På nordbredden finner du lokale cruisebåter og restaurantbåter. På sydbredden, mellom Nibelungsbrücke og Brucknerhaus legger de langveis farende cruiseskipene til. For en flott utsikt over elven og Linz ta turen opp til Linzer Schloss, som ligger rett ovenfor gamlebyen.

Ting å gjøre

Vi har laget en liste med aktiviteter vi anbefaler i Linz, sammen med linker til mer info.

– Bakekurs – Lær å lage Linzer Torte

– Se Linz fra hustakene på Höhenrausch

– Nyte utsikten og besøke valfartskirken på Pöstlingberg

Mariendom – byens praktbygg

– Gå på konsert i kultursenteret Brucknerhaus

– Se gigantisk grafittikunst med Mural Boat (og litt av Linz fra Donau)

– Lær om og se stålproduksjon på Voestalpine Stahlwelt

– Shoppe (Landstrasse i selve Linz, eller på gigakjøpesenteret CityPlus ute ved flyplassen)

Linz har selvfølgelig en mengde museer og det er ofte kunstutstillinger rundt om i byen. Det beste er å forhøre seg på turistkontoret på Hauptplatz. Hvis man ikke kan tysk bør man sjekke om informasjonen på museene også finnes på engelsk, noe som ikke alltid er tilfelle.

Rundt Linz

Byen ligger flott til ved Donaus bredder. Nord for byen ligger berglandet Mühlviertel med sine pittoreske landsbyer, flotte vandreterreng og historiske Freistadt. Flatlandet sørvest for byen med sin motorveikorridor og tilhørende industriområder er vel ikke det mest interessante for turister, bortsett fra den historiske bykjernen til Traun (ca. 10 km fra Linz). For de som ønsker et innblikk i nyere østerriksk historie, så ligger nazistenes konsentrasjonsleir Mathausen ca. 15 km øst for byen.

 • Utsikten fra Diex i Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring til Sapotnigofen

  Jeg må innrømme at jeg gjerne ser etter utsiktsrike turer når jeg leter etter nye opplevelser. Særlig hvis turene er under tregrensa, som i Østerrike ligger på 18-1900 meter over havet. Turen opp til Sapotnigofen holdt det den lovet, og for å komme opp dit var det en flott 2,5 timers tur-retur-vandring fra grenda Diex. […]

  Les hele artikkelen

 • Murauen, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Jungelvandring i Murauen

  Neida, vi er ikke i tropene, men i det sørlige Østerrike hvor elven Mur som danner deler av grensen til Slovenia. Vi beveger oss på vandreveier og sykkelstier langsmed elvebredden og i skogen, ved siden av en liten kanal som løper parallelt med elven. Elven Mur utgjør ca. 35 kilometer av grensen mellom Østerrike (Steiermark) […]

  Les hele artikkelen

 • Mostviertel, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Mostviertel Panaromavei

  Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]

  Les hele artikkelen

 • Zillertal, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Fantastiske vinterdager i Zillertal

  Dette var første besøket til Zillertal, en 40 kilometer lang dal som strekker seg sørover fra Inntal (ca. 40 km øst for Innsbruck) til Mayerhofen. Jeg hadde hørt mye fint om denne skiregionen og det skulle vise seg å være enda bedre en ryktene. Snøværet fulgte meg på toget fra Wien første dag, men deretter […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Vinvandring i Südsteiermark

  Vandreturer gjennom vinregioner har blitt populært også i Østerrike. Mange har fått øynene opp for dette, på tross av de fantastiske mulighetene for fjellvandringene i Alpene. Vi våget oss derfor ut på en 5,8-km lang fottur i det sørlige Steiermark, gjennom vingårder, skogslunder og åpent kulturlandskap. Naturen viste seg fra sin flotteste fargerike side, vinene […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.