Posted in:

Kulturbyen Linz

Kulturhovedstaden ved Donaus bredder

© by Österreich Werbung, Fotograf: Roebl

Østerrikes tredje største by Linz ikke på langt nær fått like mye oppmerksomhet fra turistene, som for eksempel Salzburg. Derfor kommer det ofte som en hyggelig overraskelse, at byen ved Donaus bredder faktisk har en del å by på.

Linz brer seg ut over et relativt stort område i flatlandet på sørsiden av Donau. For turistene er de mest interessante områdene gamlebyen og de sentrale bydelene, samt på begge sider langsmed Donau. Her finner du de fleste severdighetene, aktivitetsmulighetene og spisestedene.

Kulturbyen

Fra å være påtenkt som Hitlers og det Tredje rikes kulturhovedstad og til etterkrigstidens industrielle drivkraft i Østerrike og til slutt igjen som kulturby, har Linz ikke helt visst hvor de skulle plassere seg. Det tok noen tiår før hovedstaden i delstaten Oberösterreich fant sin identitet. Noen sier at de siste brikkene i puslespillet endelig falt på plass da byen ble valgt til Europas kulturhovedstad i 2009 (sammen med Litauens hovedstad Vilnius). Mange av de kulturelle hovedattraksjonene finner du i Donaupark, som strekker seg langsmed den sørlige bredden av Donau, mellom den gamle jernbanebrua og Nibelungsbrücke har en multifunksjon som utendørs rekreasjonsområde, skulpturpark, cruisebåt brygge og kultursenter. Her finner du blant annet Brucknerhaus, som er byens konsert og kongresshall, Lentos kunstmuseum og ishallen Linzer Eissporthalle.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Historiske Linz

Gamlebyen i Linz består av en blanding av middelalder og barokk arkitektur og er relativt velbevart. Størrelsen på gamlebyen er heller ikke større enn at man kan få med seg det beste i løpet av et par timer, uten stress. Heldigvis rakk ikke nazi regimet å gjennomføre de bombastiske planene de hadde for byen. Noe som hadde medført at det meste av middelalder- og barokk bebyggelsen ville ha forsvunnet. Det mest synlige etterlatskapen etter regimet, er det massive bygningskomplekset som ligger i enden av Hauptplatz mot Donau ved Nibelungsbrücke (broen). Utenfor de indre bydelene, langs Donau og rundt sentralbanestasjonen har til dels supermoderne arkitektur sørget for at Linz gir fra seg litt storby følelse også.

Ved Donaus bredder

Donau er en av byens (og hele Østerrikes) viktigeste transport årer og cruiseskipene som legger til i Linz sørger for en stor del av turistene som kommer til byen. På nordbredden finner du lokale cruisebåter og restaurantbåter. På sydbredden, mellom Nibelungsbrücke og Brucknerhaus legger de langveis farende cruiseskipene til. For en flott utsikt over elven og Linz ta turen opp til Linzer Schloss, som ligger rett ovenfor gamlebyen.

Ting å gjøre

Vi har laget en liste med aktiviteter vi anbefaler i Linz, sammen med linker til mer info.

– Bakekurs – Lær å lage Linzer Torte

– Se Linz fra hustakene på Höhenrausch

– Nyte utsikten og besøke valfartskirken på Pöstlingberg

Mariendom – byens praktbygg

– Gå på konsert i kultursenteret Brucknerhaus

– Se gigantisk grafittikunst med Mural Boat (og litt av Linz fra Donau)

– Lær om og se stålproduksjon på Voestalpine Stahlwelt

– Shoppe (Landstrasse i selve Linz, eller på gigakjøpesenteret CityPlus ute ved flyplassen)

Linz har selvfølgelig en mengde museer og det er ofte kunstutstillinger rundt om i byen. Det beste er å forhøre seg på turistkontoret på Hauptplatz. Hvis man ikke kan tysk bør man sjekke om informasjonen på museene også finnes på engelsk, noe som ikke alltid er tilfelle.

Rundt Linz

Byen ligger flott til ved Donaus bredder. Nord for byen ligger berglandet Mühlviertel med sine pittoreske landsbyer, flotte vandreterreng og historiske Freistadt. Flatlandet sørvest for byen med sin motorveikorridor og tilhørende industriområder er vel ikke det mest interessante for turister, bortsett fra den historiske bykjernen til Traun (ca. 10 km fra Linz). For de som ønsker et innblikk i nyere østerriksk historie, så ligger nazistenes konsentrasjonsleir Mathausen ca. 15 km øst for byen.

 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

 • Schladming

  Posted in:

  Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

  Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

  Les hele artikkelen

 • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

  Posted in:

  Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

  Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.