Østerrikes tredje største by Linz ikke på langt nær fått like mye oppmerksomhet fra turistene, som for eksempel Salzburg. Derfor kommer det ofte som en hyggelig overraskelse, at byen ved Donaus bredder faktisk har en del å by på.
Linz brer seg ut over et relativt stort område i flatlandet på sørsiden av Donau. For turistene er de mest interessante områdene gamlebyen og de sentrale bydelene, samt på begge sider langsmed Donau. Her finner du de fleste severdighetene, aktivitetsmulighetene og spisestedene.
Kulturbyen
Fra å være påtenkt som Hitlers og det Tredje rikes kulturhovedstad og til etterkrigstidens industrielle drivkraft i Østerrike og til slutt igjen som kulturby, har Linz ikke helt visst hvor de skulle plassere seg. Det tok noen tiår før hovedstaden i delstaten Oberösterreich fant sin identitet. Noen sier at de siste brikkene i puslespillet endelig falt på plass da byen ble valgt til Europas kulturhovedstad i 2009 (sammen med Litauens hovedstad Vilnius). Mange av de kulturelle hovedattraksjonene finner du i Donaupark, som strekker seg langsmed den sørlige bredden av Donau, mellom den gamle jernbanebrua og Nibelungsbrücke har en multifunksjon som utendørs rekreasjonsområde, skulpturpark, cruisebåt brygge og kultursenter. Her finner du blant annet Brucknerhaus, som er byens konsert og kongresshall, Lentos kunstmuseum og ishallen Linzer Eissporthalle.
<< Klikk på bildene for å se dem større >>
Historiske Linz
Gamlebyen i Linz består av en blanding av middelalder og barokk arkitektur og er relativt velbevart. Størrelsen på gamlebyen er heller ikke større enn at man kan få med seg det beste i løpet av et par timer, uten stress. Heldigvis rakk ikke nazi regimet å gjennomføre de bombastiske planene de hadde for byen. Noe som hadde medført at det meste av middelalder- og barokk bebyggelsen ville ha forsvunnet. Det mest synlige etterlatskapen etter regimet, er det massive bygningskomplekset som ligger i enden av Hauptplatz mot Donau ved Nibelungsbrücke (broen). Utenfor de indre bydelene, langs Donau og rundt sentralbanestasjonen har til dels supermoderne arkitektur sørget for at Linz gir fra seg litt storby følelse også.
Ved Donaus bredder
Donau er en av byens (og hele Østerrikes) viktigeste transport årer og cruiseskipene som legger til i Linz sørger for en stor del av turistene som kommer til byen. På nordbredden finner du lokale cruisebåter og restaurantbåter. På sydbredden, mellom Nibelungsbrücke og Brucknerhaus legger de langveis farende cruiseskipene til. For en flott utsikt over elven og Linz ta turen opp til Linzer Schloss, som ligger rett ovenfor gamlebyen.
Ting å gjøre
Vi har laget en liste med aktiviteter vi anbefaler i Linz, sammen med linker til mer info.
– Bakekurs – Lær å lage Linzer Torte
– Se Linz fra hustakene på Höhenrausch
– Nyte utsikten og besøke valfartskirken på Pöstlingberg
– Mariendom – byens praktbygg
– Gå på konsert i kultursenteret Brucknerhaus
– Se gigantisk grafittikunst med Mural Boat (og litt av Linz fra Donau)
– Lær om og se stålproduksjon på Voestalpine Stahlwelt
– Shoppe (Landstrasse i selve Linz, eller på gigakjøpesenteret CityPlus ute ved flyplassen)
Linz har selvfølgelig en mengde museer og det er ofte kunstutstillinger rundt om i byen. Det beste er å forhøre seg på turistkontoret på Hauptplatz. Hvis man ikke kan tysk bør man sjekke om informasjonen på museene også finnes på engelsk, noe som ikke alltid er tilfelle.
Rundt Linz
Byen ligger flott til ved Donaus bredder. Nord for byen ligger berglandet Mühlviertel med sine pittoreske landsbyer, flotte vandreterreng og historiske Freistadt. Flatlandet sørvest for byen med sin motorveikorridor og tilhørende industriområder er vel ikke det mest interessante for turister, bortsett fra den historiske bykjernen til Traun (ca. 10 km fra Linz). For de som ønsker et innblikk i nyere østerriksk historie, så ligger nazistenes konsentrasjonsleir Mathausen ca. 15 km øst for byen.