Posted in:

Kulturbyen Linz

Kulturhovedstaden ved Donaus bredder

© by Österreich Werbung, Fotograf: Roebl

Østerrikes tredje største by Linz ikke på langt nær fått like mye oppmerksomhet fra turistene, som for eksempel Salzburg. Derfor kommer det ofte som en hyggelig overraskelse, at byen ved Donaus bredder faktisk har en del å by på.

Linz brer seg ut over et relativt stort område i flatlandet på sørsiden av Donau. For turistene er de mest interessante områdene gamlebyen og de sentrale bydelene, samt på begge sider langsmed Donau. Her finner du de fleste severdighetene, aktivitetsmulighetene og spisestedene.

Kulturbyen

Fra å være påtenkt som Hitlers og det Tredje rikes kulturhovedstad og til etterkrigstidens industrielle drivkraft i Østerrike og til slutt igjen som kulturby, har Linz ikke helt visst hvor de skulle plassere seg. Det tok noen tiår før hovedstaden i delstaten Oberösterreich fant sin identitet. Noen sier at de siste brikkene i puslespillet endelig falt på plass da byen ble valgt til Europas kulturhovedstad i 2009 (sammen med Litauens hovedstad Vilnius). Mange av de kulturelle hovedattraksjonene finner du i Donaupark, som strekker seg langsmed den sørlige bredden av Donau, mellom den gamle jernbanebrua og Nibelungsbrücke har en multifunksjon som utendørs rekreasjonsområde, skulpturpark, cruisebåt brygge og kultursenter. Her finner du blant annet Brucknerhaus, som er byens konsert og kongresshall, Lentos kunstmuseum og ishallen Linzer Eissporthalle.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Historiske Linz

Gamlebyen i Linz består av en blanding av middelalder og barokk arkitektur og er relativt velbevart. Størrelsen på gamlebyen er heller ikke større enn at man kan få med seg det beste i løpet av et par timer, uten stress. Heldigvis rakk ikke nazi regimet å gjennomføre de bombastiske planene de hadde for byen. Noe som hadde medført at det meste av middelalder- og barokk bebyggelsen ville ha forsvunnet. Det mest synlige etterlatskapen etter regimet, er det massive bygningskomplekset som ligger i enden av Hauptplatz mot Donau ved Nibelungsbrücke (broen). Utenfor de indre bydelene, langs Donau og rundt sentralbanestasjonen har til dels supermoderne arkitektur sørget for at Linz gir fra seg litt storby følelse også.

Ved Donaus bredder

Donau er en av byens (og hele Østerrikes) viktigeste transport årer og cruiseskipene som legger til i Linz sørger for en stor del av turistene som kommer til byen. På nordbredden finner du lokale cruisebåter og restaurantbåter. På sydbredden, mellom Nibelungsbrücke og Brucknerhaus legger de langveis farende cruiseskipene til. For en flott utsikt over elven og Linz ta turen opp til Linzer Schloss, som ligger rett ovenfor gamlebyen.

Ting å gjøre

Vi har laget en liste med aktiviteter vi anbefaler i Linz, sammen med linker til mer info.

– Bakekurs – Lær å lage Linzer Torte

– Se Linz fra hustakene på Höhenrausch

– Nyte utsikten og besøke valfartskirken på Pöstlingberg

Mariendom – byens praktbygg

– Gå på konsert i kultursenteret Brucknerhaus

– Se gigantisk grafittikunst med Mural Boat (og litt av Linz fra Donau)

– Lær om og se stålproduksjon på Voestalpine Stahlwelt

– Shoppe (Landstrasse i selve Linz, eller på gigakjøpesenteret CityPlus ute ved flyplassen)

Linz har selvfølgelig en mengde museer og det er ofte kunstutstillinger rundt om i byen. Det beste er å forhøre seg på turistkontoret på Hauptplatz. Hvis man ikke kan tysk bør man sjekke om informasjonen på museene også finnes på engelsk, noe som ikke alltid er tilfelle.

Rundt Linz

Byen ligger flott til ved Donaus bredder. Nord for byen ligger berglandet Mühlviertel med sine pittoreske landsbyer, flotte vandreterreng og historiske Freistadt. Flatlandet sørvest for byen med sin motorveikorridor og tilhørende industriområder er vel ikke det mest interessante for turister, bortsett fra den historiske bykjernen til Traun (ca. 10 km fra Linz). For de som ønsker et innblikk i nyere østerriksk historie, så ligger nazistenes konsentrasjonsleir Mathausen ca. 15 km øst for byen.

 • Vinferie, Østerrike

  Posted in:

  Vinferie i Østerrike

  På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]

  Les hele artikkelen

 • slott, klostre og ridderborger - Riegersburg, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Hekser, våpen og vin på Riegersburg

  Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på toppen av denne basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for små landsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som […]

  Les hele artikkelen

 • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

  Posted in:

  Herlige juvvandringer i Østerrike

  Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

  Les hele artikkelen

 • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Steirischer Türkentommerl

  Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]

  Les hele artikkelen

 • Burgenland schnitzel

  Posted in:

  Burgenland schnitzel

  Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.