Posted in:

Donau i Østerrike – 350 km natur, kultur og historie

© by Österreich Werbung - Foto: Peter Burgstaller

Donau – en av de mektigste elvene i Europa og slynger seg 350 av de totalt 2857 kilometerne gjennom Østerrike. Vi har reist ved og på elven gjennom Oberösterreich, Niederösterreich og Wien.

Donau har satt sitt preg på Østerrike på mange ulike måter gjennom hele landets historie. Keiserriket Østerrike-Ungarn gikk også under kallenavnet Donaumonarkiet. Elven er langt mer enn bare et vassdrag, men har også vært en kulturell og kommersiell transportåre tvers igjennom det sentrale og østlige Europa. Ikke rart at det til og med har blitt skrevet musikk om elven. Johann Strauss d.y. komponerte med «An der schönen blauen Donau» eller Donauwalzer som den også kalles, selv om elven dessverre er langt fra blå. Uansett hvilken fargen den har, så byr elven og omlandet på mange flotte reisemål for turister i alle aldre.

På, ved, i eller over

Vann har av en eller grunn en magisk tiltrekningskraft og er således populære rekreasjonsområder både for turister og lokalbefolkningen. Donau byr på mange ulike måter å tilbringe reisen på; ved, over, på eller i elven. Meg bekjent går det ikke an å bevege seg under elven i Østerrike, ettersom det ikke finnes noen tunneler under Donau. Uansett, det er mange måter å nyte noen av aspektene elven har å by på. Det mest åpenbare er selvfølgelig båtturer, som kan gjøres ombord på cruiseskip på hele eller deler av elven. På ulike punkter kan du enten reise ut på elven i kortere eller lengre sightseeingturer eller rett og slett bare ferje over, fra en bredd til den andre. Mange av cruise- eller sightseeing strekningene kan kombineres med tog og buss.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Sykkel- og vandreveier

Oppdagelseslystne vandrere og syklister kan boltre seg med 410 kilometer opplevelser mellom Passau (D) og Bratislava (SK) på vei gjennom Østerrike. Langs store deler av Donau i Østerrike går det vandre- og sykkelveier, både på sør- og nordbredden. Donauradweg, som også går tvers gjennom Østerrike og kan sykles på en ukes tid uten for mye stress. Vil du ha god tid til å utforske noen av byene underveis slik som Linz eller vindistriktet Wachau, bør du legge inn to overnattinger ekstra per stopp.

Med bil langsmed Donau

Langsmed deler av elven går det også bilveier med rasteplasser og andre muligheter for stopp underveis. Om ikke hele veien kan du følge store deler av Donau, enten på en av sidene eller begge, hele veien gjennom Østerrike. Fra Passau kan du følge B130 langsmed Donau hele veien til Schlögene Schlinge, der den fortsetter til Eferding et stykke vekk fra elven. Fra Eferding kan du fortsette på B129 frem til Linz, hvor de siste kilometerne igjen går langsmed Donau. Fra Linz anbefaler vi B3 som store deler av strekningen frem til Wien går langsmed Donau.

Annonse

Ship o’hoi

Å utforske Donau og landskapet langsmed elven fra båt er selvfølgelig noe helt eget. Ombord på noen av fartøyene som seiler på Donau kan du i gemyttlig ro og mak, se landskapet og historiske steder gli forbi i bedagelig tempo. Et utall ferjer, sightseeingbåter eller cruiseskip gir deg mange muligheter for å tilbringe tid på vannet. Uansett om du tar en kort ferjetur over elven, slapper av et par timer på en sightseeingbåt eller tilbringer flere dager om bord på et cruiseskip, en båttur på Donau burde være obligatorisk.

Sol og bad

Selv om strømmen kan være sterk mange steder har man laget sikre badeplasser for de som vil ta seg litt vann over hodet. I Wien har man til og med lagt seg til sydligere vaner og derfor finner du blant annet CopaBeach – et lite bade- og vannsport paradis på Donauinsel. Strombad Kritzendorf, en gang kjent som Donau-rivieraen, omgitt av kastanjetrær og et hyggelig sted å nyte sommervarmen på. Badestranden Luberegg på motsatt elvebredd fra Melk, er den lengste naturlige sandstranden langs Donau i Østerrike

Donau fra oven

Det finnes en rekke steder langsmed Donau med god utsikt, hvor du kan få et godt inntrykk av hvordan elven påvirker både natur og folk, på sin vei mot Svartehavet. Det gjelder bare å komme seg opp!

Her er noen av de beste utsiktspunktene (klikk på bildene for å se dem større):

Naturopplevelser

National Park Donau-Auen streker seg langs 36 kilometer langs Donau øst for Wien. Nasjonalparken byr på mer enn 800 plantearter, minst 30 arter pattedyr og 100 ulike hekkende fuglearter, 8 reptiler og 13 amfibier samt rundt 60 fiskearter. Mesteparten av parken befinner seg på nordbredden, mens noen smal striper beskytter den sørlige elvebredden. Nasjonalparken er åpen for fotturer, fotturer, sykling, osv. og det er ingen inngangsavgift. Det tilbys et vidt spekter av aktiviteter som guidede turer, kano- og gummibåtturer samt andre arrangementer. Du har også muligheten til å utforske nasjonalparken ledsaget av nasjonalparkvakter for et gebyr og å lære mange interessante fakta.

Bare noen glimt

Den østerrikske delen av Donau starter ved Lindau (D) og Achleiten (A) noen få kilometer øst for Passau, og slutter ved Devín (SK) noen få kilometer øst for Hainburg an der Donau (A). Langs hele strekningen på rundt 350 kilometer ligger det historiske byer, jordbruksområder, idylliske landsbyer og vill natur som perler på en snor. På vei gjennom Østerrike passer elven to av landets største byer Wien og Linz. Noen av strekningene har en naturskjønnhet som kan måle seg med elver som Amazonas og Volga. Selvsagt finner du også strekninger langs den andre siden av elven som er sterkt industrialiserte, som for eksempel ved Linz og Schwechat. Denne artikkelen viser noen glimt og smaksprøver på hva Donau og omlandet kan tilby, men les mer om noen av reisemålene langs elven i egne artikler som vi har laget (se lenger ned på siden).

AnnonseBooking.com

 • Linz, Donau, Oberösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Kulturbyen Linz

  Linz brer seg ut over et relativt stort område i flatlandet på sørsiden av Donau. For turistene er de mest interessante områdene gamlebyen og de sentrale bydelene, samt på begge sider langsmed Donau. Her finner du de fleste severdighetene, aktivitetsmulighetene og spisestedene. Kulturbyen Fra å være påtenkt som Hitlers og det Tredje rikes kulturhovedstad og […]

  Les hele artikkelen

 • Wachau, Niederösterreich

  Posted in:

  Wachau – vinregionen ved Donau

  Wachau strekker seg 33 kilometer langs Donau i Niederösterreich mellom Melk og Krems. Den unike blandingen av pittoreske landsbyer, elvelandskapet, historie, kultur, og regionale delikatesser bidrar til å forklare hvorfor Wachau alltid har hatt en sterk tiltrekningskraft. Det milde klimaet, geologi og et godt jordsmonn har også gjort dette til en av de viktigste vindistriktene […]

  Les hele artikkelen

 • Stift Melk, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Stift Melk – klosterjuvelen ved Donau

  Den lille byen ved Donau mottar hvert år titusener av besøkende som vil se det enorme benediktiner klosteret Stift Melk, Niederösterreich. Uansett om du ankommer Melk til lands eller til vanns, kan du ikke unngå å bli mektig imponert over det massive byggverket. 1000 år historie Stedet Melk blir for første gang nevnt i skriftlige […]

  Les hele artikkelen

 • Burg Aggstein, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Burg Aggstein

  Selv om dette ikke på noen måte er den fineste borgen i Østerrike, er den absolutt verd et besøk. Man har restaurert deler av borgen, og man kan også besøke de delene som fortsatt er ruiner. Kombinert med utsikten, museet og mulighetene for litt mat og drikke, er dette en av de flotteste historiske severdighetene […]

  Les hele artikkelen

 • Schönbrunn, weekend i Wien, Østerrike

  Posted in:

  En weekend i Wien

  Listen over ting du kan finne på i Wien er nesten uendelig og det finnes noe for de fleste interesser. Våre forslag er for mange for en weekend. Plukk derfor ut de som interesserer deg mest. Wien er en storby og det er lett å la seg rive med av den hektiske atmosfæren. Østerrikes hovedstad […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.