Posted in:

Wachau – vinregionen ved Donau

© by Österreich Werbung - Foto: Leo Himsl

Wachau, vinregionen langs Donau er ikke uten grunn gjort til UNESCO Cultural Heritage Site. Kombinasjonen av natur, historie og kultur gjør dette til et av Østerrikes mest populære reisemål, både hos utlendinger og østerrikere.

Wachau strekker seg 33 kilometer langs Donau i Niederösterreich mellom Melk og Krems. Den unike blandingen av pittoreske landsbyer, elvelandskapet, historie, kultur, og regionale delikatesser bidrar til å forklare hvorfor Wachau alltid har hatt en sterk tiltrekningskraft. Det milde klimaet, geologi og et godt jordsmonn har også gjort dette til en av de viktigste vindistriktene i Østerrike. Turistsesongen i denne delen av Østerrike varer lenge – fra slutten av mars til slutten av oktober.

Vår, sommer og høst

De ulike årstidene gjør opplevelsene av Wachau ganske forskjellige. Naturen viser seg fra mange ulike fasetter, med forskjellige farger og planter i ale varienter som når sine høydepunkt til ulike tider gjennom hele sesongen. Dette er et av stedene i Østerrike hvor våren som oftest slår til først. Om våren blomster hundrevis av aprikos trær. Disse trærne er heller sjeldne på nordsiden av Alpene, men trives spesielt godt her i Donaudalen mellom Melk og Krems på grunn av det spesielle mikroklimaet. På slutten av mars og i begynnelsen av april arrangeres et av vårsesongens høydepunkter Wachau Gourmet Festival. Sommeren er høysesong for sykkel- og cruiseturistene, og særlig i august kan det være stor trafikk både på sykkel- og bilveiene langs Donau. Om høsten roer tempoet seg noe og denne årstiden er viet besøkende som er på jakt etter gode lokalt produserte viner og kulinariske utskeielser.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Vinea Wachau Nobilis Districtus

Vinproduksjonen i Wachau kan se tilbake på en lang tradisjon. På grunn av den mineralrike jorden og luftstrømmen, er vin fra Wachau spesielt fyldig. Romerne fant fort ut at druer trivdes godt i jordsmonnet og bygget de første steinterrassene allerede for 2000 år siden. Leuthold I (1260-1312) fra adelsslekten Kuenring som eide store landområder i Wachau, var den første til å motta en opprinnelsesbetegnelse for viner fra distriktet «Vinea Wachau Nobilis Districtus“. Dagens vinprodusenter i området bruker også dette navnet på sin lokale vinforening. Ikke bare selve produksjonen av vin er viktig for regionen, men også vinturismen. For både vinkjennere og noviser finnes det mange muligheter for å smake på de lokale vinene og lære mer om hvordan de blir fremstilt. Mange av vingårdene i området tilbyr også «vingårdsferie». Selv om det produseres langt mer vin andre steder i Niederösterreich er kombinasjonen av landskapet og historien i tillegg til selve vinen som gjør regionen til et yndet sted for vin- og matkjennere.

Wachau på to hjul

Turismen i Wachau er heller ikke noe nytt fenomen. Allerede på slutten av 1900-tallet var dette et yndet utfluktsmål for særlig byboerne i hovedstaden. Fra Wien kunne man den gang reise til Wachau med elvebåt eller tog. Nærheten til Wien (Ca. 80 km) betyr at man kan dra hit på dagstur med bil. Men en av de mest populære måtene å se Wachau på er fra sykkelsetet. I dag passerer sykkelveien «Donauradweg” gjennom Wachau, og i ferietider kan det være ganske tett trafikk på denne sykkelveien langs elven. De rundt 35 kilometerne med sykkelsti er lett takle på en dag, selv om vi anbefaler tre dager for å få god tid til mange stopp underveis. Sykkel er dessuten en god måte å utforske den mindre trafikkerte men like flotte sørbredden av Donau på. Du trenger ikke å velge en av delene, men kan ganske enkelt kombinere både sør- og nordbredden ved å benytte kabelfergen mellom Spitz og Arnsdorf. På sørbredden finner du dessuten den delvis restaurerte middelalderborgen Burg Aggstein, som har en fantastisk beliggenhet med utsikt utover Donaudalen.

5 på topp

Følgende steder/aktiviteter er det minste du bør få med deg når du er i Wachau. Rekker du ikke alt på en tur, er det bare en god unnskyldning for å komme tilbake igjen.

1. Stift Melk (Se vår artikkel om det fantastiske klosteret)

2. Dürnstein (Se vår artikkel om denne pittoreske historiske landsbyen

3. Burg Aggstein (Se vår artikkel om den flotte middelalderborgen)

4. Krems

5. Båttur på Donau

Som ellers i Østerrike byr også denne regionen på et godt nettverk av turstier, både nede ved Donau og i høydedragene rundt. Flere steder langs dalen har man også bygd utsiktstårn slik at man virkelig får nyte naturen og kulturlandskapet.

Noe for ethvert budsjett

Selv om kursen på Euro har gått opp for nordmenn er Østerrike fortsatt et rimelig ferieland. Dessuten har landet en meget godt utbygd turistinfrastruktur uansett hva slags budsjett man ferierer på. Overnatting finner du fra € 20 per natt og oppover. Et godt måltid på en lokal kro (Wirtshaus) får du fra € 5 og oppover. Ettersom nesten all matbutikker har ferskvaredisker kan du også kjøpe med deg alt fra nysmurte bakevarer med pålegg helt etter eget ønske, til å fylle opp en herlig bugnende egenkomponert piknikkurv.

Annonse

For mer info:

Donau Niederösterreich
Wachaubahn

I perioden mellom april og oktober trafikkerer de østerrikske statsbaner (ÖBB) strekningen mellom Emmersdorf (vis a vis for Melk) og Krems med et spesialtog tre ganger om dagen. Toget stopper ved 11 stasjoner underveis og gjør unna den 34 kilometer lange strekningen på litt over en time.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.