Posted in:

Steirisches Vulkanland

Kulturlandskap, historiske landsbyer og skjønn natur

© by Arnold Weisz

Turistregionen Vulkanland er en liten perle litt utenfor allfarvei i det sørøstlige Østerrike. Denne delen av Steiermark byr på et fruktbart kulturlandskap, historiske landsbyer og skjønn natur.

Vulkanland består ikke av askespyttende vulkaner eller varme lavastrømmer. Derimot er denne delen av Østerrike kjent for sitt mykt bølgende åslandskap ispedd små landsbyer og vingårder. Navnet «Vulkanland» kommer av at dette faktisk var et landskap fullt av vulkaner – for 17 millioner år siden. Siden den gang har naturkreftene gjort restene av vulkanene om til et landskap av lange daler og åsrygger mellom Graz i nord og Slovenia i sør.

Østerrikes grønne hjerte

Dette er langt fra den mest spektakulære naturen Østerrike har å by på. Kombinasjonen av et tradisjonelt kulturlandskap og naturskjønne områder gjør likevel dette til en spennende regionen for turister. Regionen er overstrødd med en mengde små landsbyer samt noen småbyer. Kulturlandskapet er preget av jordbruk og vingårder. Uansett om du vandrer, sykler eller biler rundt i regionen er du omgitt av maisåkrer, gresskaravlinger eller vinranker. Inne i mellom finner du store frukthager, beitemarker eller grønnsaksplantasjer. Det milde klimaet i dette hjørnet av Østerrike gir perfekte forhold for å dyrke en rekke ulike landbruksprodukter. Det er lett å skjønne at Steiermark blir kalt «Østerrikes grønne hjerte».

< Klikk på bildene for å se dem større >

Skapt for vandre- og sykkelturer

Selv om denne Vulkanland regionen ikke har den ville fjellnaturen som du finner i alpene, er landskapet langt fra kjedelig. Som i de fleste andre deler av Østerrike går det ulike vandreveier på kryss og tvers i landskapet. Mange av vandreledene bruker asfalterte gårdsveier (Güterwege som det heter i Østerrike) slik at du også kan sykle. De bratteste partiene er når du skal krysse over åskammene fra en dal til en annen, men sykler du langsmed dalførene får du en meget behalig tur i flatt lende. Selv på solrike og varme dager (det kan blir opptil 35 °C varmt), finner du lett skyggefulle skogspartier hvor du kan ta en pust i bakken og avkjøle deg. Som alltid i Østerrike så treffer man mange hyggelig mennesker underveis som gjerne slår av en prat (helst på tysk). Snakker du ikke tysk, bør du iallfall hilse med «Grüssgott» hver gang du møter noen.

Utenfor allfarvei

Vulkanland er perfekt for de som vil ha en rolig ferie, utenfor allfarvei uten å gå glipp av turistfasilitetene du finner andre steder. Avstandene er små og det er sjelden mer enn 4-5 kilometer mellom landsbyene eller andre severdigheter. Listen ville bli altfor lang om jeg skulle liste opp alt du burde se, men her er noen eksempler (resten finner du selv underveis):

Straden: er en såkalt «hilltop village» hvor utsikten fra kirken som ruver øverst på kollen er fantastisk. Den lille koselige kafeen og delikatesse butikken på torget er en av mine favoritter for en liten matbit eller et kakestykke.

St. Stefan im Rosental: er kjent for sin fantastiske rosepark. De har også et flott offentlig badeanlegg. Vingården Nagl-Hiebaum med det lille kapellet på åsryggen har en meget god Buschenschank. I tillegg til å servere god mat og sin egen vin har de ofte levende musikk og dans i helgene.

St. Anna am Aigen: danner en avlang landsby med en gate midt på åsryggen og en rekke av hus på hver side. På begge sider brer vinmarkene seg ut over landskapet. Vinotheket her har en flott terrasse hvor en kan prøve smak lokale viner.

Klöchberg: bare et par kilometer vest for grensen til Slovenia finner du kollen Klöchberg som er kjent for sine mange vingårder. Kjent for sine Traiminer viner av høy kvalitet er dette stedet for de som vil bo på en vingård, drikke gode viner og vandre i et herlig kulturlandskap. Det finnes dessuten en golfbane like i nærheten.

Annonse

Bad Gleichenberg: er et kjent kursted med fancy hoteller og er en av få plasser i området hvor du vil møte mange turister. Likevel, stedet har sin sjarm med flotte parkanlegg og koselige kafeer. Her finner du også endestasjonen til Gleichenbergerbahn som kjører historiske togsett via Gnas til Feldbach.

Riegersburg: er ikke bare navnet på borgen men også på en pittoresk landsby ved foten av den utdødde vulkanen som borgen er bygget på. Se vår artikkel om borgen Riegersburg.

Mureck: ligger ved elven Mur som danner grensen til Slovenia. Her finner du en flott skipsmølle du kan ta i nærmere øyesyn, både utvendig og innvendig. Dessuten vertshuset Mühlenhof hvor du kan nyte en matbit på en terrasse på elvebredden. Sykkel- og gangstier langsmed elvebredden er perfekte for en utflukt i det grønne.

St. Peter am Ottersbach: har et 25 meter høyt utsiktstårn (Die Weinwarte / Aussichtswarte) bygget i tre som byr på en herlig utsikt over store deler av omlandet. Mot øst kan du på klare dager se Riegersburg, og i sør de snøkledde fjelltoppene i Slovenia.

Vinferie

For å gjøre et dypdykk i den lokale kulturen anbefaler vi at du absolutt gjør noen besøk på de såkalte «Buschenschank». Dette er restauranter som serverer kald mat og lokal vin, og drives av vingårdene selv. På helgen byr de ofte også på levende musikk og dans. Regionen er også kjent for sine mange vingårder og særlig på høsten er det populært å besøke vingårdene. Les mer om vinferie i Østerrike.

 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.