Posted in:

Renessansebyen Graz

© by Österreich Werbung, Fotor: Viennaslide

Midt i det grønne hjertet av Østerrike – Steiermark, brer Graz seg utover slettelandet ved foten av Alpene. Graz er supermoderne høylytt og tradisjonell lavmælt et ett.

Selv om Graz er en forholdvis stor by, befinner de aller fleste severdighetene og andre steder interessante for turister seg enten i selve gamlebyen eller i gang avstand derfra. Kommer du med bil er det derfor bare å sette den i et parkeringshus, som det finnes mange av spredt rundt i byen og ta beina fatt. For de som ikke er særlig kjappe eller gode til beins har byen et utmerket offentlig transport nettverk. Særlig i sentrum er trikken et godt alternativ. Som i mange andre byer i Sentral-Europa finner man de fleste severdighetene og kulturinstitusjonene i de gamle bydelene.

Øya av stål

Graz var en av kulturhovedstedene i Europa i 2003. Dette satte i gang en mengde prosjekter ikke bare for å fremme kulturen, men også arkitekturen. Resultatet ble at elven Mur som renner tvers gjennom byen på vei sørover fikk en ny øy; Murinsel. Vito Acconci fra New York designet en 47 meter stor øy av stål som er formet som en gigantisk sjøsnegle. Dette er ikke det eneste iøynefallende bygget som har blitt plassert midt i den gamle bydelen. Kunsthaus Graz, formet som en gigantisk boble i glass og stål har blitt til et ikon og varemerke for byen. Boblen huser et museum for østerriksk og internasjonal samtidskunst. For de som foretrekker mer tradisjonelle severdigheter eller historie har selvfølgelig Graz også mye å by på.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Skinnende rustninger

Et våpenmuseum er kanskje ikke noe som faller alle i smak, men unntaksvis så vil jeg påstå at dette er litt utenom det vanlige. Ikke nok med at det er en av verdens største våpensamlinger med over 32.000 gjenstander, i tillegg består mesteparten av samlingen av krigsutstyr fra Middelalderen. Særlig samlingen på over 3000 rustninger bringer rett tilbake til riddertiden. Landeszeughaus er absolutt severdig, både for store og små.

Renessansebyen

I hjertet av Østerrikes nest største by finner du selvfølgelig en velbevart gammel bydel, hvor mange av bygningene går helt tilbake til Middelalderen. Men det er først og fremst renessansen som preger det sentrale bybildet. Ta for eksempel Landhaus, som likner på et venetiansk palazzo, med sin buede velv inn mot gårdsplassen, i renessansestil. Gamlebyen er full av smale, romantiske smug og gater der du like ofte møter palasser i italiensk stil, som arkitekturen som er typisk for det keiserlige Østerrike. Like pittoresk, men ofte oversett av forbipasserende, de skjønne gårdsplassene. Ser du en åpen port og tørr å gå inn, får du nyte synet av disse og kanskje noen andre velholdte hemmeligheter. Det er lett å bruke 3-4 dager på å utforske Graz. Starte med de åpenbare turistmagnetene, og deretter finne de mer subtile, men like interessante severdighetene.

Byen uten borg

I motsetning til for eksempel Salzburg har ikke Graz noe borg eller festning som legger sine beskyttende vinger over byen. Riktignok fantes det også her en borg, men den måtte byen demolere som en del av fredsavtalen med Napoleon, etter at Østerrike hadde tapt krigen mot Frankrike i 1809. Man klarte å redde klokketårnet fra rivning, og etter hvert ble det anlagt et flott hageanlegg på åsryggen med utsikt over byen. I dag er Schlossberg det beste stedet å skaffe seg oversikt over byen på. Det er fire måter å komme seg opp og ned på; 1) 260 trappetrinn, 2) Heis, 3) Schlossbergbahn og til slutt kan man kjøre bil eller rusle opp gaten Am Fusse des Schlossberg (på baksiden av Schlossberg).

Gatelivet

Når du er i Graz bør du selvfølgelig ikke bare bruke tid på museer eller severdigheter, men også bare nyte gatelivet. Østerrikes nest største by er en travel by, hvor gatene på vanlige dager er fylt med en fargerik blanding av turister, forretningsfolk og lokalbefolkning. For shopping finner du en mengde butikker av ulike slag blant annet i Herrengasse, Sackstrasse, Murgasse, Sporgasse og Schmiedgasse. For restauranter, kafeer og barer dra for eksempel til Südtirolerplatz, Kosakkengasse og Jakominiplatz, hvor de ligger tett i tett. Vil du rett og slett bare slappe av og ta det med ro i det grønne, anbefaler vi Volksgarten, Städtischer Augarten, Stadtpark og Schlossberg som er flotte velholdte grøntområder, hvor du alltids kan finne en rolig krok. Stikk innom nærmeste Spar eller Billa supermarked og kjøp med litt piknikmat fra ferskvaredisken.

Ungdommelig

Steiermarks hovedstad er også Østerrikes nest største by med sine 280.000 innbyggere. Selv om byen har lange historiske røtter som også preger bybildet gjennom slottsfjellet og gamlebyen (som står på UNESCO’s verdensarvliste), er byen i dag en av Østerrikes mest ungdommelige treffpunkt. Graz kan skilte med hele 6 universiteter med til sammen 45.000 studenter. Dette betyr at byen har et omfattende tilbud av events og aktiviteter for unge mennesker.

PS: for de som ikke vet det, er Graz vennskapsby med Trondheim

Fly

Du kan fly fra Norge til Graz Flughafen. Lufthansa har noen av de beste forbindelsene, selv om du må bytte fly i tyskland. For mer info se flyplassens hjemmeside. Graz sentrum ligger bare 10 kilomenter fra flyplassen. Du kan ta tog eller buss til sentrum.
For flybuss se: Airport bus Graz

Tog

Graz ligger på hovedlinjen mellom Wien og Sør-Europa. Tog til Wien tar ca. 2 timer. Du kan også ta toget nordover mot Tyskland via Linz. For mer info: ÖBB (Østerrikske statsbaner).

Bil

Motorveiene A9 (nord-sør) og A2 (øst-vest) krysser hverandre like ved Graz. Det tar ca. 3 timer nordover til Tyskland, 2 1/2 timer til Wien og en halvtime sørover til Slovenia.

Info

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.