Posted in:

Salzkammergut – Østerrike i miniatyr

© by Österreich Werbung, Foto: Tom Lamm

Ferieregionen Salzkammergut er nesten et Østerrike i miniatyr hvor du finner det beste landet har å by på: innsjøer, alpelandskap, historiske byer og kulturlandskap hvor menneskene holder gamle tradisjoner i hevd.

Kontrastene i Salzkammergut regionen er store. Ikke bare fordi landskapet veksler mellom massive fjellkjeder, isbreer, frodige daler og en mengde innsjøer. Men også fordi regionen byr på et rikt kulturlandskap som har blitt preget av mer enn 5000 år av menneskelig aktivitet. Ferieregionen Salzkammergut strekker seg over 58 kommuner i tre delstater (Salzburg, Oberösterreich og Steiermark). Regionen skiller seg mest fra andre deler av Østerrike ved sine 76 store og små innsjøer.

Innsjøene

De fire største innsjøene Attersee, Traunsee, Mondsee og Wolfgangsee har alle sine særegenheter. Som de har fått enten fra naturens side eller fra menneskene som bor ved innsjøene. Den mest kjente innsjøen, Hallstätter See, har først og fremst fått sin kjendisstatus på grunn av pittoreske Hallstatt. Likevel Hallstätter See er en mørk blå juvel som også bør nytes både til vanns og fra noen utsiktsplattformene rundt innsjøen. En av mine favoritter i dette innsjølandskapet er Almsee. Den lille innsjøen ligger litt bortgjemt, inneklemt mellom høye fjell i Almtal. I motsetning til de langt større, mer kjente og trafikkerte innsjøene byr Almsee på langt færre turister og mye roligere forhold. Altaussse og Grundlsee i Steiermark er to herlige alpesjøer som innbyr til vandreturer og bading om sommeren.

Alpelandskapet

Størstedelen av Salzkammergut ligger i Alpene og de høyeste toppene finner du der SalzburgerLand, Oberösterreich og Steiermark møtes – på Dachstein. Fra 2700 moh. Har du en spektakulær utsikt over alpelandskapet rundt. Den beste 360 ° utsikten finner du på 1783 meter høye Schafberg. Fra Schafberg kan du ikke bare se Mondsee, Attersee og Wolfgangsee fra toppen, men også ytterligere 10 av Salzkammerguts utallige innsjøer. For de som ikke må like langt opp i høyde er Zwölferhorn med sine 1521 moh. et godt utgangspunkt for vandring i fjellet. Hele Salzkammergut er overstrødd med vandreveger og klatrestier i alle vanskelighetsgrader. Hvis du ikke er alt for sprek til beins eller du vil spare beina til du er oppe i fjellet kan du enkelt komme deg til topps med taubane eller tog.

Klikk på bildene for å forstørre >>>

Historiske byer

De fleste tettsteder og byene i Salzkammergut kan skrive historien sin langt tilbake i tid. Vi har ikke plass til alle på denne siden, men har trukket frem noen av dem. St. Wolfgang ved foten av Schafberg og ved bredden av Wolfgangsee fikk en fremtredende plass i historien når den første kirken ble bygget i 1183 e.Kr. Siden den gang har pilegrimer valfartet til St. Wolfgang. Turismen kom startet sakte men sikkert ved at et dampskip begynte å trafikkere Wolfgangsee, og når man bygget Schafbergbahn i 1872-1873. Bad Ischl er i dag mest kjent som kursted og feriested for keiser Franz Josef. Keiseren erklærte faktisk krig fra sin sommerresidens i Bad Ischl mot Serbia i 1914, som blir sett på som startskuddet for Første verdenskrig. Vi kan selvfølgelig ikke la være å nevne Hallstatt, som er en av Østerrikes mest kjente turistdestinasjoner. Den pittoreske lille landsbyen ved bredden av Hallstätter See er absolutt severdig. Beliggenheten ved innsjøen med de massive Alpene som reiser seg på alle kanter gjør stedet til postkort perfekt.

Annonse

Kulturlandskapet

I fjellet ovenfor Hallstatt begynte menneskene å sette sitt preg på landskapet gjennom utvinning av salt (derav navnet Salzkammergut) allerede før jernalderen og arkeologiske funn fra 5000 f.Kr. viser at det har vært menneskelig aktivitet i området i over 7000 år. Litt nærmere vår tid har Bad Ischl fått sin berømmelse gjennom keiser Franz Josef som tilbrakte hele 83 somre (han ble 86 år gammel) på Habsburgernes sommer palass Kaiservilla. Hele regionen er dessuten overstrødd med pittoreske men levende landsbyer omgitt av jordbruksområder og småbyer som har beholdt mye av sin opprinnelige arkitektur som kan strekke seg helt tilbake til middelalderen.

For mer info:

Salzkammergut Tourism

 

 • Hallstatt, Salzkammergut, Oberösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Verdensarvstedet Hallstatt

  Lille pittoreske Hallstatt ligger idyllisk til ved en innsjø i Alpene. Stedet har i flere tiår vært et av favoritt stoppestedene i Østerrike for turister fra hele verden. At den lille byen med knapt 800 innbyggere har oppnådd nesten kultstatus hos turister, skyldes nok også at den er en av UNESCOs Verdens kultur- og naturarvsteder […]

  Les hele artikkelen

 • Toget Schafbergbahn på topp stasjonen

  Posted in:

  Til himmels med Schafbergbahn

  Allerede på 1800-tallet ønsket turistene komme seg opp på fjelltopper på et mer behagelig sett enn å gå eller klatre. Dermed bygget man tannhjulsbaner flere steder i alpene som ble trafikkert av små tog trukket av damplokomotiver, som tøffet seg sakte men sikkert oppetter fjellene. I dag brukes det også diesellokomotiver. Vi har tatt en […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.