Posted in:

Zwölferhorn – på vandretur i Salzkammergut

Familievennlig og barrierefritt

© by Arnold Weisz

Fra idylliske St. Gilgen ved Wolfgangsee kan du ta gondolheisen opp til Zwölferhorn. Her finner du en fantastisk utsikt over Salzkammergut og starten på mange fine vandreruter.

I Østerrike trenger du ikke alltid å være en fullbefaren fjellklatrer for å komme deg opp på noen alpetopper. Løs en billett til gondolheisen og noen minutter senere befinner du deg på nesten 1500 meters høyde på Zwölferhorn. Da får det heller være at du må ta de siste meterne helt opp til toppen til fots. Belønningen er en fabelaktig utsikt over St. Gilgen, Wolfgangsee og Salzkammergut. På toppen finner du en familievennlig og barrierefri tursti.

Vandreruter

For de som vil bruke beina er utsikten også vel verdt den 3-4 timer lange oppstigning (2-3 timer ned) til fots fra St. Gilgen, for de som ikke ønsker å ta gondolbanen. Vi kan skryte langt og lenge av mange fantastiske utsiktspunkter i Østerrike, men fjellandskapet i Salzkammergut. Blandingen av snøkledte fjelltopper, skogkledde åsrygger og turkisblå innsjøer står seg veldig godt i konkurransen om den fineste utsikten i de østerrikske alpene. Hvis været tillater det ville jeg også ha benyttet sjansen til å bevege meg rundt i området. Det finnes flere merkede turstier i ulike vanskelighets kategorier og lengder, fra lett spasertur til tyngre turer i kupert terreng. Både på selve Zwölferhorn og langsmed vandrerutene rundt finner du flere serveringssteder.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Sommer- og vintersport

Heisen er åpen både sommer og vinter. Om vinteren finnes det både alpinløyper og vandrerute tilgjengelige. På vinteren rydder man Panoramaruten slik at man ta en runde til fots og nyte snølandskapet. Om det er nok snø i terrenget byr Zwölferhorn også på dypsnøkjøring for ski og snowboard. På sommeren er Zwölferhorn dessuten er yndet startsted for paraglidere.

ANNONSE

Barrierefritt

Taubanen er barrierefri og det finnes en heis ved dalstasjonen som tar deg til taubanen, og fjellrestauranten “Das Zwölfer” er også barrierefri. På den nye barrierefrie opplevelsesstien Pillstein Rundweg kan du lære mye interessant om alle naturfenomener på tolv stasjoner.

Nostalgitur

I 2016 fikk vi oppleve en tur med de originale gondolene fra 1957. Med den rundt 15 minutter lange turen opp fikk vi god til å nyte utsikten både på vei opp og ned, samt å småprate litt med dine maksimum 3 medpassasjerer. Et annet moment som jeg satte pris på var å kunne fotografere uten stress. Sågar gjennom et åpent vindu, i stedet for gjennom glass. 2019 var dessverre siste sjanse for å oppleve den gamle gondolbanen ettersom det i 2020 åpnet et nytt moderne heisanlegg. Etterspørselen etter større kapasitet og behovet for å senke driftskostnadene gjorde at eierne måtte demontere gondolbanen fra 50-tallet.

Zwölferhorn Seilbahn

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.