Posted in:

Zwölferhorn – på vandretur i Salzkammergut

© by Arnold Weisz

Fra idylliske St. Gilgen ved Wolfgangsee kan du ta gondolheisen opp til Zwölferhorn. Her finner du en fantastisk utsikt over Salzkammergut og starten på mange fine vandreruter.

I Østerrike trenger du ikke alltid å være en fullbefaren fjellklatrer for å komme deg opp på noen alpetopper. Løs en billett til gondolheisen og noen minutter senere befinner du deg på nesten 1500 meters høyde på Zwölferhorn. Da får det heller være at du må ta de siste meterne helt opp til toppen til fots. Belønningen er en fabelaktig utsikt over Salzkammergut.

Nostalgitur

I motsetning til de moderne heisanleggene du finner de fleste stedene i Østerrike, er gondolturen til Zwölferhorn en nostalgisk begivenhet. Mens ny moderne gondolheiser drar deg, og 40 andre passasjerer til topps på få minutter, tar turen i original gondolene fra 1957 rundt 15 minutter. Dermed får du god til å nyte utsikten både på vei opp og ned, samt å småprate litt med dine maksimum 3 medpassasjerer. Et annet moment som jeg satte pris på var å kunne fotografere uten stress. Sågar gjennom et åpent vindu, i stedet for gjennom glass. Nei, det er ingen grunn til å engste seg for alderen på gondolene. Anlegget er i utmerket stand og godkjent av TÜV Österreich. 2017 var dessverre siste sjanse for å oppleve den gamle gondolbanen ettersom det er planlagt en storstilt ombygging til et moderne heisanlegg. Etterspørselen etter større kapasitet og behovet for å senke driftskostnadene har gjort at eierne må demontere gondolbanen fra 50-tallet. Uansett, Zwölferhorn vil fortsatt være et flott utfartssted og startpunkt for friluftsaktiviteter også i fremtiden.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Vandreruter

Utsikten er vel egentlig også verdt den 3-4 timer lange oppstigning (2-3 timer ned) til fots fra St. Gilgen for de som er i god form. Vi kan skryte langt og lenge av mange fantastiske utsiktspunkter i Østerrike, men fjellandskapet i Salzkammergut. Blandingen av snøkledte fjelltopper, skogkledde åsrygger og turkisblå innsjøer står seg veldig godt i konkurransen om den fineste utsikten i de østerrikske alpene. Hvis været tillater det ville jeg også ha benyttet sjansen til å bevege seg rundt i området. Det finnes flere merkede turstier i ulike vanskelighets kategorier og lengder, fra lett spasertur til tyngre turer i kupert terreng. Både på selve Zwölferhorn og langsmed vandrerutene rundt finner du flere serveringssteder.

Sommer- og vintersport

Heisen er åpen både sommer og vinter. Om vinteren finnes det både alpinløyper og vandrerute tilgjengelige. På vinteren rydder man Panoramaruten slik at man ta en runde til fots og nyte snølandskapet. Om det er nok snø i terrenget byr Zwölferhorn også på dypsnøkjøring for ski og snowboard. På sommeren er Zwölferhorn dessuten er yndet startsted for paraglidere.

 • Grundlsee, Salzkammergut, Østerrike

  Posted in:

  Salzkammergut – Østerrike i miniatyr

  Kontrastene i Salzkammergut regionen er store. Ikke bare fordi landskapet veksler mellom massive fjellkjeder, isbreer, frodige daler og en mengde innsjøer. Men også fordi regionen byr på et rikt kulturlandskap som har blitt preget av mer enn 5000 år av menneskelig aktivitet. Ferieregionen Salzkammergut strekker seg over 58 kommuner i tre delstater (Salzburg, Oberösterreich og […]

  Les hele artikkelen

 • Toget Schafbergbahn på topp stasjonen

  Posted in:

  Til himmels med Schafbergbahn

  Allerede på 1800-tallet ønsket turistene komme seg opp på fjelltopper på et mer behagelig sett enn å gå eller klatre. Dermed bygget man tannhjulsbaner flere steder i alpene som ble trafikkert av små tog trukket av damplokomotiver, som tøffet seg sakte men sikkert oppetter fjellene. I dag brukes det også diesellokomotiver. Vi har tatt en […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.