Posted in:

Våryr i Østerrike

© by Österreich Werbung, Foto: Carniel

Våren i kommer til ulike tider til ulike steder i Østerrike og setter i gang en fantastiske forandringer i naturen. Du kan fortsatt nyte vinteraktiviteter, men samtidig få en forsmak på sommeren.

Våren i Østerrike starter mange steder en del tidligere enn i Norge, men i hovedsak er mars, april og mai vårmånedene. Selv et lite land som Østerrike har store forskjeller i klima. Vi har selv opplevd å sitte på utekafé ved Donau midt i mars med 23 °C den ene dagen og dagen derpå stått på en snøkledd fjelltopp i -14 °C. Landskapet og naturen er dessuten fantastisk omvekslende på denne tiden av året alt ettersom hvor i Østerrike du befinner deg. Man kan bli våryr av mindre.

Mikroklima

Alpene som strekker seg gjennom landet i øst-vest retning, og som mer eller mindre deler Østerrike i to har selvfølgelig innvirkning på hvordan klimaet er i de ulike delene av landet. Som oftest er det varmest i de sørøstlige delene av landet (Steiermark og Burgenland). Her starter oppblomstringen og løv dannelsen på trærne ofte 2-4 uker tidligere enn for eksempel i Oberösterreich. Men også på nordsiden av Alpene finner man områder hvor naturen er tidlig ute med all sin prakt på våren. Donaudalen og særlig Wachau (Niederösterreich) er kjent for sine 100.000 aprikostrær som vanligvis blomstrer i perioden 5 til 10 april. Dette er et fantastisk skue. Den sørligste delene av Steiermark og Burgenland er også kjent for sine vinkultur og dyrkingen av druer, som krever et stabilt klima. Lengst vest i Østerrike får også de lavtliggende delene av Vorarlberg, ved bredden av Bodensee en tidlig smak på våren og kan ofte vise frem til høye temperaturer allerede i mars.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Vårlige aktiviteter

Med en kombinasjon av korte avstander og variert klima byr våren i Østerrike på mange ulike muligheter for aktiviteter. Du kan for eksempel stå på ski i det vinterlige høyfjellet og sykle langs fargerike blomster enger ved Donau om ettermiddagen. Vårmånedene byr også på gode muligheter for elverafting, alt etter som hvor mye snø som smelter i fjellet og vannstanden i elvene. For de som foretrekker å holde føttene tørre og liker å vandre i fjellet, er det ganske spesielt å starte vandringen i den varme, grønne dalbunnen og ta en pause på snødekte vinterlige fjelltopper ikledd en dunjakke, før en vender tilbake til T-skjorte temperatur i solfylte daler.

Storby vår

En skal heller ikke glemme storbyene. Både Wien, Graz og Salzburg fremstår i all sin prakt når man har fått plantet årets blomsterbed og løkene som ble satt forrige høst springer ut i all sin prakt. Alle parkanleggene i Wien er trolig på sitt flotteste i april og mai. Golf sesongen i Østerrike er som regel i gang for alvor et par måneder tidligere enn i Norge, og alt ettersom hvordan vinteren blir, så er noen av banene også åpne om vinteren. Vi har for eksempel opplev å ha solrike dager med 10-15 °C i det sørøstlige Steiermark i desember og januar.

Våryre opplevelser

Østerrikerne er glad i å arrangere festivaler gjennom hele året og trenger ikke å motiveres for å skape festlige sammenkomster. Ofte er dette basert på gamle tradisjoner eller nye sprell for å markedsføre et reisemål. Både under aprikostrærnes oppblomstring i Wachau og pæretrærne sin blomstringsperiode i slutten av april og begynnelsen av mai i Mostviertel, blir det arrangert festiviteter rundt disse temaene. Du kan også få et godt innblikk i østerriksk kultur, tradisjoner og folklore på Østerrikes friluftsmuseum, hvor man også arrangerer et påskemarked hvert år. Fast innslag i alle tettsteder, landsbyer og byer over hele Østerrike er reising av maistangen den 1. mai. Dette er et symbol for livsglede og fruktbarhet og er en stor festdag i Østerrike.

For mer informasjon, se nettstedet til Österreich Werbung, Østerrikes offisielle turistkontor.

Nedenfor finner du noe reisetips til steder hvor det kan være spesielt fint om våren >>
Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.