Posted in:

Våryr i Østerrike

© by Österreich Werbung, Foto: Carniel

Våren i kommer til ulike tider til ulike steder i Østerrike og setter i gang en fantastiske forandringer i naturen. Du kan fortsatt nyte vinteraktiviteter, men samtidig få en forsmak på sommeren.

Våren i Østerrike starter mange steder en del tidligere enn i Norge, men i hovedsak er mars, april og mai vårmånedene. Selv et lite land som Østerrike har store forskjeller i klima. Vi har selv opplevd å sitte på utekafé ved Donau midt i mars med 23 °C den ene dagen og dagen derpå stått på en snøkledd fjelltopp i -14 °C. Landskapet og naturen er dessuten fantastisk omvekslende på denne tiden av året alt ettersom hvor i Østerrike du befinner deg. Man kan bli våryr av mindre.

Sør for Alpene

Alpene som strekker seg gjennom landet i øst-vest retning, og som mer eller mindre deler Østerrike i to har selvfølgelig innvirkning på hvordan klimaet er i de ulike delene av landet. Lengst sør i Østerrike, i Kärnten kommer våre relativt tidlig. Som oftest er det varmest i de sørøstlige delene av landet (Steiermark og Burgenland). Den sørligste delene av Steiermark og Burgenland er også kjent for sin vinkultur og dyrkingen av druer, som krever et stabilt mildt klima. Her starter oppblomstringen og løvdannelsen på trærne ofte 2-4 uker tidligere enn for eksempel i Oberösterreich.

100 000 aprikostrær

Men også på nordsiden av Alpene finner man områder hvor naturen er tidlig ute med all sin prakt på våren. Donaudalen og særlig Wachau (Niederösterreich) er kjent for sine 100 000 aprikostrær som vanligvis blomstrer i perioden 5 til 10 april. Dette er et fantastisk skue. Lengst vest i Østerrike får også de lavtliggende delene av Vorarlberg, ved bredden av Bodensee en tidlig smak på våren og kan ofte vise frem til høye temperaturer allerede i mars.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Vårlige aktiviteter

Med en kombinasjon av korte avstander og variert klima byr våren i Østerrike på mange ulike muligheter for aktiviteter. Du kan for eksempel stå på ski i det vinterlige høyfjellet og sykle langs fargerike blomster enger ved Donau om ettermiddagen. Vårmånedene byr også på gode muligheter for elverafting, alt etter som hvor mye snø som smelter i fjellet og vannstanden i elvene. For de som foretrekker å holde føttene tørre og liker å vandre i fjellet, er det ganske spesielt å starte vandringen i den varme, grønne dalbunnen og ta en pause på snødekte vinterlige fjelltopper ikledd en dunjakke, før en vender tilbake til T-skjorte temperatur i solfylte daler.

ANNONSE

Storby vår

En skal heller ikke glemme storbyene. Både Wien, Graz og Salzburg fremstår i all sin prakt når man har fått plantet årets blomsterbed og løkene som ble satt forrige høst springer ut i all sin prakt. Alle parkanleggene i Wien er trolig på sitt flotteste i april og mai. Golf sesongen i Østerrike er som regel i gang for alvor et par måneder tidligere enn i Norge, og alt ettersom hvordan vinteren blir, så er noen av banene også åpne om vinteren. Vi har for eksempel opplev å ha solrike dager med 10-15 °C i det sørøstlige Steiermark i desember og januar.

Våryre opplevelser

Østerrikerne er glad i å arrangere festivaler gjennom hele året og trenger ikke å motiveres for å skape festlige sammenkomster. Ofte er dette basert på gamle tradisjoner eller nye sprell for å markedsføre et reisemål. Både under aprikosetrærnes oppblomstring i Wachau og pæretrærne sin blomstringsperiode i slutten av april og begynnelsen av mai i Mostviertel, blir det arrangert festiviteter rundt disse temaene. Du kan også få et godt innblikk i østerriksk kultur, tradisjoner og folklore på Østerrikes friluftsmuseum, hvor man også arrangerer et påskemarked hvert år. Fast innslag i alle tettsteder, landsbyer og byer over hele Østerrike er reising av maistangen den 1. mai. Dette er et symbol for livsglede og fruktbarhet og er en stor festdag i Østerrike.

For mer informasjon, se nettstedet til Østerrikes offisielle turistkontor.

Nedenfor finner du våre favoritt reisetips for en vårtur til Østerrike!

 • Wachau, Niederösterreich

  Posted in:

  Wachau – vinregionen ved Donau

  Wachau strekker seg 33 kilometer langs Donau i Niederösterreich mellom Melk og Krems. Den unike blandingen av pittoreske landsbyer, elvelandskapet, historie, kultur, og regionale delikatesser bidrar til å forklare hvorfor Wachau alltid har hatt en sterk tiltrekningskraft. Det milde klimaet, geologi og et godt jordsmonn har også gjort dette til en av de viktigste vindistriktene […]

  Les hele artikkelen

 • Ligist Panoramavei, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Vårvandring på Ligist Panoramavei

  Våren kommer tidligere i denne delen av Østerrike enn nord for Alpene. Allerede i begynnelsen av april blomstrer en del av frukttrærne og landskapet i det sørlige Steiermark. Selv om ikke alle trær har slått ut i sin fulle prakt enda, har landskapet fått en frisk grønnfarge. Etter en lang vinter er det deilig å […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Renessanseslottet Schallaburg

  Schallaburg ble påbegynt allerede i middelalderen, men fikk sin slående nåværende arkitektur på slutten av 1500-tallet ved at Hans Wilhelm von Losenstein gjorde om borgen til en slags herregård i en stil basert på italienske palasser. Når du kommer inn i slottet, havner du midt i en fascinerende verden full av myter og hemmeligheter. Terrakotta […]

  Les hele artikkelen

 • Frohnleiten, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Blomsterbyen Frohnleiten

  For en gangs skyld skal vi på besøk til et sted i Østerrike, ikke fordi de har massevis av aktiviteter for turister eller kjente arkitektoniske perler, men rett og slett fordi stedet er utrolig fint. Frohnleiten har klart kunststykket å modernisere byen og i særdeleshet det store torget (Hauptplatz) uten å ødelegge den historiske sjarmen. […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.