Posted in:

Blomsterbyen Frohnleiten

© by http://Arnold%20Weisz

Det sies at Frohnleiten er en av de vakreste småbyene i Østerrike. Beliggenheten ved elven Mur, omgitt av et frodig berglandskap og den velbevarte historiske bykjernen gjør at stedet er vel verd et besøk.

For en gangs skyld skal vi på besøk til et sted i Østerrike, ikke fordi de har massevis av aktiviteter for turister eller kjente arkitektoniske perler, men rett og slett fordi stedet er utrolig fint. Frohnleiten har klart kunststykket å modernisere byen og i særdeleshet det store torget (Hauptplatz) uten å ødelegge den historiske sjarmen. Torget er livsnerven i lokalsamfunnet og har finner du butikker, banker, spisesteder og offentlige kontorer.

Hauptplatz

Jeg startet rundturen på broen og gikk opp den lille bakken til torget via Tabor (fra 1500-tallet), en av de gamle byportene. Du kommer da opp i hjørnet av Hauptplatz. En av mange historiske bygningene rundt torget som utmerker seg er Mariakirken, som også er en del av et kloster. Kirkebygget du ser i dag ble reiset i 1763, etter at kirken fra 1677 hadde brent ned til grunnen. Tinghuset fra 1600-tallet med sine røde og hvite skodder er et annet flott historisk bygg man har tatt være på. Du finner det like ved fontenen.

 

< Klikk på bildene for å se dem større >

Volkshauspark

Selv om det er torget som er det naturlige midtpunktet i Frohnleiten må du for all del ikke glemme å utforske andre siden av elven. Ikke bare for å knipse bilder av de flotte fasadene eller rettere sagt baksidene som vender ut mot elven, men også for å nyte den utrolig forseggjorte og vakre parken ved elvebredden. Parken er et herlig sted å slappe av med sine små turstier og mange sitteplasser. Frohnleiten fikk også gullmedalje i konkurransen Entente Florale i 2000 som den mest velpleide og best blomsterutsmykkede byen.

Gammelt handelssted

Som så mange andre steder rundt om i Østerrike oppstod Frohnleiten i løpet av siste del av 1200-tallet (Høymiddelalderen) som følge av en eksplosiv befolkningsvekst i Europa. Grev von Pfannberg som regjerte over området på den tiden, lot bygge en bro over elven Mur på stedet, og dermed var grobunnen for det som skulle bli Frohnleiten blitt lagt. Stedet vokste over århundrene frem som en viktig handelsplass og har i dag 6700 innbyggere.

Frohnleiten ligger 30 km eller 25 minutter med bil nord for Graz. Byen ligger også på hovedjernbanelinjen mellom Graz og Wien. Er du i Graz noen dager er det vel verdt en dagstur til Frohnleiten, enten med tog eller bil. Hvis du likevel er på gjennomreise via A9 er det heller ingen lang omvei og et fint sted å stoppe for litt mat og drikke.

For mer info:

Turistkontoret i Frohnleiten (Kun på tysk)
Graz Tourismus (Om Frohnleiten på engelsk)
Steiermark Tourismus (Om Frohnleiten på engelsk)

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.