Posted in:

Mühlviertel – friluftsferie i høylandet

© by OÖ Tourismus, Foto: Andreas Röbl

Mühlviertel regionen nord i Østerrike er et perfekt sted for de som ønsker å nyte kulturlandskap og natur – enten til fots, fra sykkelsetet eller på hesteryggen.

Mühlviertel strekker seg nord for Donau, fra grensen til Bayern og østover langsmed grensen til Tsjekkia. Vi falt for denne delen av Østerrike på grunn av det innbydende landskapet og fordi det er litt færre turister underveis her enn på de mer kjente stedene i Østerrike. Mühlviertel har likevel en godt utbygd turistinfrastruktur og mange herlig opplevelser, enten man ønsker en aktiv eller mer avslappende ferie.

Rullende åser

Med den historiske Freistadt midt i Mühlviertel som utgangspunkt ligger en masse opplevelser og severdigheter og venter på deg. Landskapet veksler mellom skog, beitemarker og åkrer, dottet med landsbyer og bondegårder. Selv om denne regionen på langt nær er flat er landskapet mer preget av rullende åser enn de spisse fjellene sør for Donau som utgjør alpene. Plöckenstein med sine 1378 meter er regionens høyeste fjell. Mühlviertel har fått navnet sitt fra tre elver som renner gjennom området; Große Mühl, Kleine Mühl og Steinerne Mühl. I tillegg løper større eller mindre bekker gjennom de fleste dalsøkkene. Det frodige landskapet innbyr til utforskning til fots eller fra sykkelsetet.

<<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Sykkel- og vandrelandskap

I Østerrike er de aller fleste gårdsbrukene forbundet med hverandre og resten av hovedveinettet ved hjelp av såkalte Güterwege (gårdsveier), som går på kryss og tvers gjennom landskapet. Disse som oftest asfalterte småveiene er livsåren til de som bor på landet. I delstaten Oberösterreich har man rundt 10.000 kilometer Güterwege. De er lite trafikkerte og derfor perfekte for syklister. Dette småveinettet kombinert med tusenvis av kilometer med skiltede vandrestier gjør området perfekt for de som vil bevege seg litt.

Mylder av turstier

Hele Mühlviertel er dekket av et mylder av merkede turstier. Enten går du helt etter eget ønske, eller du følger ferdige ruter (se 35 turforslag på Mühlviertel Tourismus). Alt fra 2,5 km temarute om ølbrygging, hvor turen starter og ender på Slottsbryggeriet Weinberg, til vandreruten Donaugalerie. Denne er på 11,5 km og tar ca. 4 timer. Belønningen er fantastisk terreng og utsikt ved Donau. Det er også mulig å dra på flerdagsturer med overnatting underveis. De fleste turene egner seg for alle og enhver med gode tursko. Det er ikke mange kilometer mellom landsbyene i denne delen av Østerrike, så det kan enkelt legges inn ønskede stopp underveis, eller at man bruker et sted som utgangspunkt for flere turer. Offentlig transport, som f.eks. Postbus gjør det mulig å ta slike turer uten egen bil.

ANNONSE

 

Tilbake til middelalderen

Spredt utover hele regionen finner du også en mengde middelalderborger, hvorav mange er meget godt bevart. Noen av borgene er mer enn bare festningsmurer og tårn og byr på aktiviteter og opplevelser. På Burg Clam kan du få et lite innblikk i livet i middelalderen gjennom guidede omvisninger (ca. 45 min.). Borgen er i privateie og bebodd av familien Clam de siste 550 årene. Her arrangeres de også utendørskonserter om sommeren. Midt i flott vandreterreng ligger Burgruine Prandegg som kan besøkes på egen hånd. Fra tårnet får du en flott 360° utsikt over omegn. Du finner også et museum i forbindelse med borgen, samt en kro.

Historiske Freistadt

For de som vil få med seg litt urban historie anbefaler vi et besøk i Freistadt. Denne lille pittoreske byen med 8000 innbyggere har ikke bare sin bymur fra middelalderen intakt, men også det meste av den gamle bebyggelsen innenfor. Les hele artikkelen om Freistadt!

For mer info, se også Muhlviertel Tourism
ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.