Posted in:

Hartberg – Livsnytelse i historiske omgivelser

© by Ana Lucia Marcos

I det østlige Steiermark finner du Hartberg, som er en av Østerrikes koseligste småbyer. Her kan du simpelthen slappe av på en av kaféene på torget, eller rusle rundt og beundre de historiske gatene.

Man har bevart mye av de gamle bygningene som skaper en flott atmosfære. Det historiske sentrum av Hartberg ligger innenfor den delvis bevarte bymuren fra middelalderen (12. og 13. århundre), som en gang i tiden omringet hele byen. I dag nyter besøkende og innbyggere et sted hvor man kan slappe av og nyte livet ­­ – i historiske omgivelser.

Saktebyen

Hartberg var den andre byen i Østerrike som mottok den internasjonalt anerkjente «Città Slow»-sertifiseringen. Denne spesielle prisen står for avslapning, ta det med ro og nyte livet. Vi tok dette bokstavelig og tok en kopp kaffe på Hauptplatz (byens hovedtorg), før vi ruslet … sakte avgårde. Her har parkeringsplasser delvis måtte vike for uteserveringer, lekeplasser og kunst. Hartberg er ikke så stor at du bør planlegge for mye, men skaff deg et overblikk på Google Maps før du starter sightseeingen. Allerede rundt selve torget er mye fint å se.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Historiske bygninger

Den første bygningen de fleste legger merke til er Stadtpfarrkirche St. Martin (sognekirken), som dominerer byens silhuett og ikke minst hovedtorget, med sin 54 meter høye kirketårn. Det første kirkebygget ble reist i 1128 og står faktisk oppå restene av en romersk villa fra rundt 200 e.Kr. Kanskje vel så interessant er det som står på baksiden av kirken.

Her står et rundt tårn som stikker seg ut. Hartberger Karner stammer fra andre halvdel av 1100-tallet. Ossuariet (beinkapell) ble omfattende renovert mellom 1889 og 1894. Det første til at freskene innvendig (fra ca. 1200) ble avdekket, som du bør ta en titt på. Ingen fare, knoklene til de døde er vekk.

Det iøynefallende, gule huset rett bortenfor torget, i Kirchengasse 2, som i dag fortsatt huser et apotek er også imponerende. Kjernen i det tidligere huset til farmasøyten J. D. Rahmann stammer fra 1600-tallet, og er merket 1668. På slutten av 1800-tallet fikk den en forseggjort nybarokk fasade.

Når du rusler nedover gågaten fra torget legger du snart merke til et såkalt Bürgerhaus, i Wiener Strasse 7. Huset har nettopp blitt pusset opp og fremstår i all sin prakt. Den hvite fasaden med detaljer i rødt og gull vitner om at det var pengesterke folk som bodde her en gang i tiden.

Vi kunne ha fortsatt listen over severdige, historiske bygninger men overlater resten til deg, slik at vi også har plass til å nevne andre severdigheter.

ANNONSE

Schloss Hartberg (Paar)

I det nordvestlige hjørnet av gamlebyen finner du Schloss Hartberg. Slottets historie går tilbake til år 1147, til den dypeste middelalderen, da borg for første gang ble nevnt i et. Borgen ble kjøpt i 1572 av familien til de senere prinsene Paar og gjenoppbygd i renessansestil. På 1600-tallet ble det utvidet til å omfatte en arkadefløy. Slottet tilhører i dag byen og brukes til kulturarrangementer. Du kan fritt rusle rundt i slottsparken, og kanskje nyte noen godsaker du har handlet på bondemarkedet.

Bauernmarkt

På Europaplatz (Grazer Strasse) finner du et lite marked langs fortauet. Her kan du handle til en liten piknikkurv med ost, brød, lokal eple- eller druejuice og frukt. Dessuten er det også deilige, håndlagede søte bakervarer til salgs. Dessuten finner også et par andre parker hvor du kan nyte godsakene dine.

Rochuspark

I det sørøstlige hjørnet stikker Schölbingerturm seg ut. Det hvite middelaldertårnet ligger ved en liten, men koselig park (Rochuspark) inkludert en dam med fontene. Her er det også en liten lekeplass. Det er 4-500 meter / 5 minutter til fots gjennom gågaten hit fra hovedtorget, eller via Michaeligasse og Europaplatz. Før øvrig finner du Stadtpark (byparken) rett rundt hjørnet for markedet, med rolige steder å slappe av. Her kan du også se et stykke av bymuren og gå tilbake til sentrum gjennom porten ved Reckturm. Uansett hvor du rusler, er det i skyggen av et historisk bakteppe.

Utenfor Hartberg

Byens bosetningshistorie er godt over 2000 år lang og har satt tydelige arkeologiske spor, som forteller spennende historier. Hartberg er et eldgammelt bosetningsområde, og bosetninger kan spores tilbake til kelterne og senere til romertiden. Kun omkring 3 km utenfor sentrum av Hartberg finner du restene etter en romersk villa, Villa Rustika. De godt bevarte grunnmurene til en stor romersk landeiendom fra 2. og 3. århundre e.Kr. gir en idé om datidens luksus. I den palassaktige peristylvillaen finner du restene av et stort badeanlegg, den store representasjonssalen og boligkvarteret.

 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

 • Schladming

  Posted in:

  Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

  Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

  Les hele artikkelen

 • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

  Posted in:

  Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

  Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.