Posted in:

Hartberg – Livsnytelse i historiske omgivelser

© by Ana Lucia Marcos

I det østlige Steiermark finner du Hartberg, som er en av Østerrikes koseligste småbyer. Her kan du simpelthen slappe av på en av kaféene på torget, eller rusle rundt og beundre de historiske gatene.

Man har bevart mye av de gamle bygningene som skaper en flott atmosfære. Det historiske sentrum av Hartberg ligger innenfor den delvis bevarte bymuren fra middelalderen (12. og 13. århundre), som en gang i tiden omringet hele byen. I dag nyter besøkende og innbyggere et sted hvor man kan slappe av og nyte livet ­­ – i historiske omgivelser.

Saktebyen

Hartberg var den andre byen i Østerrike som mottok den internasjonalt anerkjente «Città Slow»-sertifiseringen. Denne spesielle prisen står for avslapning, ta det med ro og nyte livet. Vi tok dette bokstavelig og tok en kopp kaffe på Hauptplatz (byens hovedtorg), før vi ruslet … sakte avgårde. Her har parkeringsplasser delvis måtte vike for uteserveringer, lekeplasser og kunst. Hartberg er ikke så stor at du bør planlegge for mye, men skaff deg et overblikk på Google Maps før du starter sightseeingen. Allerede rundt selve torget er mye fint å se.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Historiske bygninger

Den første bygningen de fleste legger merke til er Stadtpfarrkirche St. Martin (sognekirken), som dominerer byens silhuett og ikke minst hovedtorget, med sin 54 meter høye kirketårn. Det første kirkebygget ble reist i 1128 og står faktisk oppå restene av en romersk villa fra rundt 200 e.Kr. Kanskje vel så interessant er det som står på baksiden av kirken.

Her står et rundt tårn som stikker seg ut. Hartberger Karner stammer fra andre halvdel av 1100-tallet. Ossuariet (beinkapell) ble omfattende renovert mellom 1889 og 1894. Det første til at freskene innvendig (fra ca. 1200) ble avdekket, som du bør ta en titt på. Ingen fare, knoklene til de døde er vekk.

Det iøynefallende, gule huset rett bortenfor torget, i Kirchengasse 2, som i dag fortsatt huser et apotek er også imponerende. Kjernen i det tidligere huset til farmasøyten J. D. Rahmann stammer fra 1600-tallet, og er merket 1668. På slutten av 1800-tallet fikk den en forseggjort nybarokk fasade.

Når du rusler nedover gågaten fra torget legger du snart merke til et såkalt Bürgerhaus, i Wiener Strasse 7. Huset har nettopp blitt pusset opp og fremstår i all sin prakt. Den hvite fasaden med detaljer i rødt og gull vitner om at det var pengesterke folk som bodde her en gang i tiden.

Vi kunne ha fortsatt listen over severdige, historiske bygninger men overlater resten til deg, slik at vi også har plass til å nevne andre severdigheter.

ANNONSE

Schloss Hartberg (Paar)

I det nordvestlige hjørnet av gamlebyen finner du Schloss Hartberg. Slottets historie går tilbake til år 1147, til den dypeste middelalderen, da borg for første gang ble nevnt i et. Borgen ble kjøpt i 1572 av familien til de senere prinsene Paar og gjenoppbygd i renessansestil. På 1600-tallet ble det utvidet til å omfatte en arkadefløy. Slottet tilhører i dag byen og brukes til kulturarrangementer. Du kan fritt rusle rundt i slottsparken, og kanskje nyte noen godsaker du har handlet på bondemarkedet.

Bauernmarkt

På Europaplatz (Grazer Strasse) finner du et lite marked langs fortauet. Her kan du handle til en liten piknikkurv med ost, brød, lokal eple- eller druejuice og frukt. Dessuten er det også deilige, håndlagede søte bakervarer til salgs. Dessuten finner også et par andre parker hvor du kan nyte godsakene dine.

Rochuspark

I det sørøstlige hjørnet stikker Schölbingerturm seg ut. Det hvite middelaldertårnet ligger ved en liten, men koselig park (Rochuspark) inkludert en dam med fontene. Her er det også en liten lekeplass. Det er 4-500 meter / 5 minutter til fots gjennom gågaten hit fra hovedtorget, eller via Michaeligasse og Europaplatz. Før øvrig finner du Stadtpark (byparken) rett rundt hjørnet for markedet, med rolige steder å slappe av. Her kan du også se et stykke av bymuren og gå tilbake til sentrum gjennom porten ved Reckturm. Uansett hvor du rusler, er det i skyggen av et historisk bakteppe.

Utenfor Hartberg

Byens bosetningshistorie er godt over 2000 år lang og har satt tydelige arkeologiske spor, som forteller spennende historier. Hartberg er et eldgammelt bosetningsområde, og bosetninger kan spores tilbake til kelterne og senere til romertiden. Kun omkring 3 km utenfor sentrum av Hartberg finner du restene etter en romersk villa, Villa Rustika. De godt bevarte grunnmurene til en stor romersk landeiendom fra 2. og 3. århundre e.Kr. gir en idé om datidens luksus. I den palassaktige peristylvillaen finner du restene av et stort badeanlegg, den store representasjonssalen og boligkvarteret.

 • Werfenweng, Vintervandring i Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring i Østerrike

  Etter å ha vært på utallige vandreturer rundt i hele Østerrike i løpet av vår, sommer og høst prøvede jeg meg også på noen turer til fots om vinteren. Selv om det fleste hiver seg ned slalåmløypene eller suser av gårde i langrennssporet har jeg oppdaget gleden av vintervandring. Det har også mange av turiststedene […]

  Les hele artikkelen

 • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

  Posted in:

  Med toget til skisteder i Østerrike

  Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Middelalderfest i Mauterndorf

  Market, trubadurer og flammeslukere Middelalderen kommer til live på det som har blitt til en legendarisk folkefest. Fargerike parader, væpnede riddere som streifer rundt i gatene, vikinger som har slått leir ved elven, showkamper, danseforestillinger, et badehus og selvfølgelig et marked. Kjøpmenn og håndverkere tilbyr sine varer og ferdigheter. Langs hovedgaten, fra borgen til torget, […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.