Posted in:

Høyt og lavt i herlige Lungau

© by Arnold Weisz

Midt i Østerrike finner du ferieregionen Lungau. Regionen byr på et mengder av natur-, kultur- og historieopplevelser. I Lungau finner du interessante ferieaktiviteter for hele familien.

Vi har lært å kjenne denne regionen ganske godt gjennom de mange besøkene våre i løpet av de siste 20 årene. Den rundt 1000 km2 store regionen Lungau ligger i det sørøstlige hjørnet av delstaten Salzburg, mer eller mindre midt i Østerrike. Det vi liker best med Lungau er de utallige aktivitetsmulighetene som finnes. Her finner du levende lokal kultur og tradisjoner du kan være med på. Du kan få et lite innblikk i livet i middelalderen ved å besøke noen av middelalderborgene i regionen. I tillegg til utallige vandreruter både høyt til fjells og nede i dalene, satser den lokale turistnæringen på sykkelturisme.

Høye fjell og dype daler

Beliggenheten midt i Alpene betyr at Lungau byr på herlig natur som veksler mellom høye fjell og dype dalfører. Den nordlige delen av Lungau strekker seg langsmed hovedalpekammen og inkluderer fjelltopper som; Lungauer Kalkspitze (2471 m), Faulkogel (2654 m) og Hochgolling (2862 m). Den høyeste toppen, for de som virkelig vil ha en utfordring, er Großer Hafner med sine 3076 m. For de som vil på enklere fjellturer, anbefaler jeg en topptur til 2411 m høye Speierck (Les om denne fjellturen her). I den vestlige delen av Lungau finner du Muhrtal, hvor du kjører innover langsmed elven Mur. Etter å ha kjørt gjennom flere små landsbyer og kommet innerst i dalen, begynner veien å slynge seg bratt oppover til Rotgülde. Her starter en familievennlig vandretur som kan legges opp i 3 ulikt lange strekninger, alt ettersom hvor langt man ønsker å gå eller kjøre bil. Les om vår naturvandring til kilden til elven Mur i en egen artikkel. For de som har med seg barnevogn eller rullestol finnes det også flere flotte muligheter for å være ute i naturen. Grusveien innover Lignitztal frem til Hintere Lignitzhütte, omkring 3 km og 172 høydemeter fra parkeringsplassen ved bommen (Se Google Maps).

< Klikk på bildene for å se de større >

Idylliske Prebersee

Bortsett fra noen vannmagasin i høyfjellet og mindre skogsvann, er det sparsommelig med innsjøer i Lungau. Prebersee, som du finner lengst øst i Lungau, er en av de enklest tilgjengelige og et populært utfluktsmål for lokalbefolkningen. Den lille innsjøen ligger idyllisk til på 1500m høyde, ved et fjellpass mellom Salzburgerland og Steiermark. Rundt hele innsjøen går det en tursti, som vekselvis består av treplattinger og grusvei. Dette betyr at både familier med barnevogner og rullestolbrukere kan få seg en fin tur rundt Prebersee, uten for mange hindre. Det er dessuten bra med parkeringsplasser ved innsjøen. Prebersee er også utgangspunktet for en mengde merkede vandreruter, og du kan velge mellom både korte og lange, lette og vanskelige turer. Det er ikke lange turen hit. Kun 9 kilometer fra Tamsweg eller 20 km fra Mauterndorf. Du trenger heller ikke å verken sulte eller tørste på utflukten hit. Restauranten Ludlalm åpnet 1. juli 2017 og byr på typisk østerriksk mat.

ANNONSE
Gästehaus Mauser-Mühltaler, Mauterndorf, Salzburgerland, Østerrike

Levende historie

Lungau er selvfølgelig langt mer enn ut i naturen. Regionen holder sin lange historie i hevd og du har flere flotte middelalderborger og slott som du kan besøke. Burg Mauterndorf dominerer «skyline» til historiske Mauterndorf. Vi har til og med laget en egen artikkel om opplevelsesborgen. Selv om de fleste tettstedene i Lungau har sine historiske bygninger, er det Mauterndorf som kan vise frem den best bevarte gamlebyen. De arrangerer også hvert år en skikkelig middelalderfest. Bare noen kilometer unna finner du Schloss Moosham, som også ble konstruert i middelalderen. Borgen er i dag et eneste stort museum. For å se borgen fra innsiden må du delta i guidede omvisninger. Burg Finstergrün derimot kan du besøke på egen hånd. I Lessachtal, som jeg skriver om litt lenger ned, finner du ruinene av borgen Thurnschall. Ikke alt for imponerende, men en fin plass å ta en piknik på i historiske omgivelser. Litt mer ruvende i terrenget og noe bedre bevart er Burg Klausegg. Den finner du like før grensen til Steiermark på B96, rundt 12 km fra Tamsweg. Sving av ved hotellet Klauswirt og etter et par hundre meter oppetter veien ser du borgen.

E-sykling

I Lungau satser man på sykkelturisme og i særdeleshet såkalt e-biking. Det er bygd ut en god infrastruktur for elektriske sykler i hele regionen. Turistnæringen i Lungau har lagt opp et turnettverk på over 500 km med både elsykkel utleie og ladepunkter spredt utover hele regionen. Lungau har mange dalfører med spredt bebyggelse som gir mange fine gårdsveier eller sykkelstier å sykle på. Det er vanskelig å rangere dem, men en av mine favoritter er Lessachtal. I den åpnere delen etter inngangen til dalen kan du sykle eller gå på gårdsveiene langsmed begge sider av dalen med en herlig utsikt. Etter landsbyen Lessach blir dalen raskt smalere og terrenget villere. Og de siste 10 kilometerne innover dalen og til veien stopper, bringer deg langt inn i fjellheimen. På vei hjem, hvis du ikke bor i Lessachtal, kan du også unne deg en piknik i ruinene av borgen Thurnstall. Dalførene Göriach, Lignitztal og Weisspriach ligger på rekke og rad vest for Lessachtal og er også glimrende for vandre- og sykkelutflukter. Men en ferie i Lungau bør bestå av litt mer enn bare naturopplevelser. Dette er også den perfekte regionen for å oppleve genuin tradisjonell kultur.

ANNONSE

For mer info:

Lungau Tourism

SalzburgerLand Tourism

Lungau Card

Dette aktivitetskortet får du hvis du overnatter hos en av partner overnattingssstedene. Kortet gjelder for hele oppholdet ditt og gir deg gratis tilgang til en rekke fjellheiser osv. samt rabatter på alt fra aktiviteter til butikker.
For mer info, se her!

 • Obertauern - Snøsikkert og familievennlig, Salzburgerland, Østerrike

  Posted in:

  Obertauern – Snøsikkert og familievennlig

  Obertauern ligger i sørøst i delstaten Salzburg midt i Radstadt Tauern-fjellene på høyder mellom 1630 og 2526 meter over havet. Dette er en av de snørikeste regionene i Østerrike og har meget velutbygd turist infrastruktur. Obertauern er snøsikkert og familievennlig og byr på 26 taubaner og heiser som gir tilgang til utallige bakker av alle […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Middelalderfest i Mauterndorf

  Middelalderen kommer til live på det som har blitt til den legendariske folkefesten i Mauterndorf, som ligger 1 time med bil fra Salzburg. De 2 dagene i en helg i hver juli er en morsom begivenhet for hele familien. Lille Mauterndorf midt i Alpene er det perfekte stedet for å få opplevel middelalderen. Det historiske […]

  Les hele artikkelen

 • På fjelltur til Speiereck, Salzburg, Østerrike

  Posted in:

  På fjelltur til Speiereck

  Vi er i Lungau regionen i Salzburgerland. Dette er en av mine favorittfjellturer i Østerrike. Vi har knapt forlatt dalbunnen, på vei opp fjellet i gondolheisen, før vi får en forsmak på hva som venter. Utsikten som vokser frem etterhvert som vi kommer opp i høyden er helt fantastisk, og bedre skal det bli. Utgangspunktet […]

  Les hele artikkelen

 • Murursprung, Muhr, Lungau, SalzburgerLand, Østerrike

  Posted in:

  Naturvandring til Murursprung

  Jeg har vært mange steder langsmed elven Mur, som renner 348 kilometer gjennom Østerrike, før den fortsetter gjennom Slovenia og Kroatia. Dette er en av hovedelvene i delstaten Steiermark og passer blant annet gjennom Graz, Østerrikes nest største by. Derfor var det på sin plass å se hvor det hele starter. Kilden til elven Mur […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.