Posted in:

På fjelltur til Speiereck

© by Arnold Weisz

Turen til toppen av Speiereck på 2411 moh. er en typisk halvdagstur i de østerrikske alpene som byr på fantastisk panoramautsikt og den herlige følelsen av høyde.

Vi er i Lungau regionen i Salzburgerland. Dette er en av mine favorittfjellturer i Østerrike. Vi har knapt forlatt dalbunnen, på vei opp fjellet i gondolheisen, før vi får en forsmak på hva som venter. Utsikten som vokser frem etterhvert som vi kommer opp i høyden er helt fantastisk, og bedre skal det bli. Utgangspunktet for vandreturen er Grosseck på på 1960 moh. som er toppstasjonen til gondolheisen.

Langsmed fjellkammen

Like utenfor den pittoreske alpelandsbyen Mauterndorf finner du gondolbanen Grosseckbahn, som tar deg til 800 høydemeter fra dalen og opp til Grosseck. Fra gondolstasjonen er turstien opp til Speiereck både godt synlig og godt merket. Første etappe går langs en vei som slynger seg oppover til kommunikasjonsmastene på 2056 m. Du kan godt svinge av veien 100 meter før masten og følge stien som går bortover kammen. Allerede her har du en flott utsikt østover mot Tamsweg.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Høydefølelse

På vei langsmed kammen går det sakte men sikkert oppover. Stien er godt brukt og kan følges lett. Noen steder er kammen ganske smal og allerede her får du litt av den herlige følelsen av høyde. På høyre side går det ganske bratt ned i dalen, mens på venstre siden er fallet noen mindre dramatisk ned i den lille dalen som skiller Grosseck og Speiereck. Etterhvert svinger stien i retning av Speiereck og terrenget begynner å bli brattere. Under stort sett hele rundturen ser du stien du skal følge samt korset som markerer Speiereck på 2411m.

Endelig på toppen

Det er alltid en herlig følelse å kunne berøre trekorset på toppen, selv om man egentlig bare er halvveis på turen. Hvis du går alene håper man alltids på at det er noen andre som er på toppen eller på vei opp ikke så lenge etter. Jeg er ikke noen selfiestang tilhenger og spør heller andre vandrere om å ta det obligatoriske topp-bildet av meg. Det er godt med en pust i bakken etter rundt 1,5-2 timer i fjellet. Det er god plass på denne fjelltoppen, så det er bare å ta matpakken og termosen opp av sekken for en matrast. Gomlende på en wurstsemmel (rundstykke med kjøttpålegg) er det bare å sette seg ned og nyte den makeløse utsikten. På en dag med klar luft kan du se opptil 100 kilometer.

Nedover alpinbakken

Veien ned er enklere ettersom du halvparten av veien følger alpinbakken. Det er likevel ganske bratt inne mellom og for å spare på knær og legger kan det være greit og gå litt slalåm, i stedet for rett nedover. Omtrent halvveis ned slalåmløypa kan du enten fortsette langs kammen for en litt lenger rundtur via Peterbauer Alm, Sonnenbahn (1910m) og Trogalm før du igjen må gå litt oppover til vannene, og tilbake til heisen på Grosseck. Du kan også gå direkte ned til Trogalmsjøene. Vel «direkte» er kanskje litt feil, ettersom stien snirkler seg ned fra snaufjellet og gjennom busker og trær før du kommer til innsjøene. Her nede er det langt større trafikk enn oppe på fjellet. Det er greit å ta en pust i bakken ved en av vannene, ettersom den siste ordentlig bratte bakken står igjen før du kommer opp til heisen.

Mat og drikke

Etter rundt 4,5 timer er jeg tilbake ved Grosseckbahn, men før jeg tok heisen ned i dalen nøt utsikten fra Panorama Alm mens jeg fikk i meg litt mat og drikke. Rundturen kan tas på 3,5 timer, men jeg tar meg heller god tid, simpelthen for å nyte den herlige utsikten. Dessuten går det gjerne litt tid når kameraet brukes flittig hele veien. Jeg har vært på fjelltur i dette området flere ganger både sommer og høst. Temperaturen på 2000m har variert fra 10-12 grader og opptil 25 grader varmt. Som vanlig ta med ekstra klær i sekken med tanke på både vind og regn.

Heis eller til fots

Det er fullt mulig å starte eller avslutte en fjelltur til Speiereck fra Mauterndorf nede i dalen hvor du kan velge mellom flere ulike merkede stier. For deg som ønsker å bruke tiden på å gå i fjellet i stedet for i skogen har du også muligheten til å komme deg opp ovenfor tregrensen med heis.

Et annet alternativ er å bruke Sonnenbahn fra St. Michael som ligger på andre siden av fjellet i forhold til Mauterndorf. Her kan du stort sett gå samme rundtur, men du får noen flere høydemeter.

Annonse

Guesthouse Mauser-Mühltaler

Gjestehuset

mauser2Midt i Mauterndorf finner du det familiedrevne Gjestehuset Mauser-Mühltaler som tilbyr en rekke ulike overnattingsmuligheter. Hovedhuset er et sjarmerende bygg fra 1600-tallet.

Gjestehuset tilbyr alt fra skoleklasser, grupper, studenter til familier ferieopphold av god standard i herlige omgivelser.

Du kan velge mellom overnatting med frokost, halv- og helpensjon. Gjestehuset tilbyr dessuten pakker med aktiviteter for hele familien.

Overnatting

Gjestehuset har tre ulike hus hvor man tilbyrroom1 ulike typer overnatting:

Guesthouse: I hovedhuset har man 2 til 10-sengs rom og eget bad.

Apartment: Leiligheter (med/uten) kjøkken med 2-6 sengeplasser og eget bad.

Villa: Leiligheter (med/uten) kjøkken med 2-6 sengeplasser og eget bad.

Aktiviteter

beachvolley-trampolin-600x399Gjestene hos Mauser-Mühltaler kan benytte seg av grillfasilitetene i hagen. En lekeplass med en stor trampoline, sandvolleyballbane og en flerbruks gressbane er også tilgjengelig for gjestene.

Om vinteren tilbyr gjestehuset trygg oppbevaring i en skibod. Du kan også leie skiutstyr og kjøpe skipass på stedet. Nærmeste alpinbakke finner du et par kilometer fra Mauterndorf og Obertauern ligger kun 15 min. med bil unna.

Om sommeren kan gjestene utforske sykkelstier og turstier som starter rett ved pensjonatet. Et flott offentlig badeanlegg ligger bare 500 meter unna. Avgiftsfri privat parkering tilbys på Guesthouse Mauser-Mühltaler.

Kontakt oss

Gästehaus Mauser-Mühltaler, Markt 86, 5570 Mauterndorf, Austria
Tel.: + 43 / (0)6472 / 7312 – E-Mail: office@mauser.cc – Web: www.mauser.cc

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.