Posted in:

Naturvandring til Murursprung

© by Arnold Weisz

Murursprung – Kilden til elven Mur er et flott vandremål som passer for de fleste. Ta med hele familien og opplev de østerrikske Alpene på sitt beste.

Jeg har vært mange steder langsmed elven Mur, som renner 348 kilometer gjennom Østerrike, før den fortsetter gjennom Slovenia og Kroatia. Dette er en av hovedelvene i delstaten Steiermark og passer blant annet gjennom Graz, Østerrikes nest største by. Derfor var det på sin plass å se hvor det hele starter. Kilden til elven Mur (Murursprung) har sitt utspring på 1898 meters høyde i Muhrtal, SalzburgerLand.

Forholdsvis enkel tur

Dette er en fin tur som ikke krever mer en normal utholdenhet og gode tursko. Ingen vanskelige passasjer eller bratte fjellpartier. Turen går stort sett på grusveier eller stier i terrenget. Derfor er det først og fremst lengden som bestemmer «vanskelighetsgraden». Avhengig av hvem som er med på turen, hvor langt du vil gå, eller hvor lang tid du har til rådighet, kan denne turen kan startes og avsluttes på flere ulike steder.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Fra Rotgülden

Den lengste varianten starter ved parkeringsplassen på Rotgülden (1367 m). Her starter den lengste varianten vi har testet (Se Google Maps). Dette er utgangspunktet for flere ulike fjellturer, og du finner også en liten bemannet informasjonsbod for Nasjonalparken Hohe Tauern her. For € 5 kan du passere bommen ved Rotgülden og kjøre ca. 3,8 kilometer innover dalen. Ved neste bom som står etter parkeringsplassen Muritzen, kommer du ikke lenger om du ikke har spesialtillatelse.

Fra Parkplatz Muritzen

Den nest lengste varianten starter fra parkeringsplassen Muritzen i Hintermuhr (1555 m) og går opp til Sticklerhütte (1767 m). Til fots tar den 3,4 km lange turen rundt en time (Se Google Maps). Etter hvert som du beveger deg innover i dalen og kommer høyere opp blir utsikten bedre og bedre. Ikke glem å snu deg og se rundt deg. Hver gang du kommer rundt en sving eller ut av skogen, får du nye perspektiver. De mektige fjellene som reiser seg på hver side av veien lager en fantastisk natur kulisse. Her og der står det en benk i veikanten. Ikke bare for de som er litt trøtte i beina, men også for simpelthen å nyte den herlige utsikten. De nesten tre og en halv kilometerne opp til Sticklerhütte går fort unna.

Annonse

Fra Sticklerhütte

Enda fortere går det hvis du tar shuttlebussen (Tälerbus) helt inn til Sticklerhütte (Se Google Maps) og starte vandringen herfra. Turen innover fjellet mot Murusprung tar omkring 2 timer frem og tilbake. Fra Sticklerhütte går turen gjennom åpent fjellandskap. Terrenget innover mot kilden går svakt oppover, men har ingen større stigninger underveis. Stien følger stort sett elven bortsett fra noe korte avstikker opp i terrenget. Før du aner det, står det et lite gult skilt som forteller at du har ankommet Mururspring – altså kilden til elven Mur.

Kilden

Det sildrer litt vann ut av noen sprekker i fjellet under en klippe. Rart å tenke på at denne kilden blir til elven Mur, som underveis er blitt mange ganger større. Mur får selvfølgelig en mengde vann fra bekker og elver underveis. Allerede nede i dalen har den blitt til en liten elv. Når den forlater Østerrike på vei inn i Slovenia ved Bad Radkersburg har den allerede rukket å bli en skikkelig elv, som kan være mellom 50 og 80 meter bred. Nok om det. Etter en liten pust i bakken vender vi nesen hjem. Det vil si, først så stopper vi for litt mat og drikke på Sticklerhütte, før vi plukker opp bussen ned til den øverste parkeringsplassen. Det har rukket å bli sen ettermiddag når vi kommer inn på hotellet i Mauterndorf. De neste dagene skal vi se oss om i Lungau og Mauterndorf.

Vær varsom
Utmarka langsmed Mur og omliggende fjellheim, er beiteområde og kuer gresser her hele sommeren. Vær forsiktig når du når du passerer kuer med kalv. Kuer er ikke aggressive, men de går heller ikke av veien for å stange litt om du kommer for nær.

Tälerbus

I sommermånedene går det en såkalt Tälerbus, som er en liten minibuss mellom Sticklerhütte og Rotgülden. Den går 3-4 ganger om dagen og korresponderer også med Postbus, som tar deg videre i Lungau regionen.

ANNONSE
Mauser-Mühltaler Guesthouse
 • Posted in:

  Høyt og lavt i herlige Lungau

  Vi har lært å kjenne denne regionen ganske godt gjennom de mange besøkene våre i løpet av de siste 20 årene. Den rundt 1000 km2 store regionen Lungau ligger i det sørøstlige hjørnet av delstaten Salzburg, mer eller mindre midt i Østerrike. Det vi liker best med Lungau er de utallige aktivitetsmulighetene som finnes. Her […]

  Les hele artikkelen

 • Obertauern - Snøsikkert og familievennlig, Salzburgerland, Østerrike

  Posted in:

  Obertauern – Snøsikkert og familievennlig

  Obertauern ligger i sørøst i delstaten Salzburg midt i Radstadt Tauern-fjellene på høyder mellom 1630 og 2526 meter over havet. Dette er en av de snørikeste regionene i Østerrike og har meget velutbygd turist infrastruktur. Obertauern er snøsikkert og familievennlig og byr på 26 taubaner og heiser som gir tilgang til utallige bakker av alle […]

  Les hele artikkelen

 • På fjelltur til Speiereck, Salzburg, Østerrike

  Posted in:

  På fjelltur til Speiereck

  Vi er i Lungau regionen i Salzburgerland. Dette er en av mine favorittfjellturer i Østerrike. Vi har knapt forlatt dalbunnen, på vei opp fjellet i gondolheisen, før vi får en forsmak på hva som venter. Utsikten som vokser frem etterhvert som vi kommer opp i høyden er helt fantastisk, og bedre skal det bli. Utgangspunktet […]

  Les hele artikkelen

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.