Posted in:

Burg Mauterndorf — Opplev livet i middelalderen

© by Österreich Werbung, Foto: Trumler

Burg Mauterndorf er langt mer enn en historisk steinstruktur. Dette er en opplevelsesborg hvor du kan trå inn i middelalderen og oppleve livet på borgen slik det var for 500 år siden.

Borgen i Mauterndorf er ikke til å overse der den ligger på en fjellknaus i utkanten av landsbyen. Det har vært en befestning på stedet helt siden 326 e.kr. som startet med å vokte over den romerske handelsruten over fjellpasset Tauern. Selve borgen blir første gang nevnt skriftlig i 1253. Borgen og landsbyen Mauterndorf har fått navnet sitt fra det tyske ordet «maut» som betyr avgift.

Maut = Bompenger

Edle varer som salt, vadmel, korn, vin og krydder ble transportert på de gamle romerske handelsrutene over Tauernalpene i over 1000 år etter de oppstod i romertiden. Helt ufarlige var det ikke for de som transporterte varene. Uforutsette værendringer, ulendt terreng og kjeltringer gjorde slik godstransport over Alpene til et risikabelt foretagende. Fra 1002 måtte alle handelsmenn som brukte ruten over Tauern og passerte Burg Mauterndorf betale en avgift (maut). Dette var en fin inntektskilde opp gjennom historien for de lokale landeierne og adelige. Burg Mauterndorf ble på 1500-tallet brukt av erkebiskop Leonhard von Keutschach som sommerbolig. Borgen tilhørte erkebispedømmet Salzburg og ble brukt som et av deres administrasjonssentre helt frem til 1806. Det selvstyrte erkebispedømmet Salzburg var forbundet med det habsburgiske Østerrike, men ble ikke innlemmet i selve keiserriket før i 1803.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Opplevelsesborg

Etter nesten 200 år med forfall ble Burg Mauterndorf grundig renovert tidlig på 1980-tallet og gjort om til en unik opplevelsesborg. Vi anbefaler å ta rundturen i borgen. Du får god innsikt i livet på borgen i middelalderen med rundgangen. Jeg liker at man kan gjøre det på egen hånd uten å måtte tråkke rundt i en gruppe. Inkludert i inngangsbilletten er en såkalt «audioguide» (finnes på flere språk) som er enkel å betjene, og du kan ta runden i ditt eget tempo. Normalt tar det rundt en time. En av høydepunktene på rundturen på borgen er det 44 meter høye tårnet. Over seks etasjer har man gjenskapt tårnet og innredet flere rom/etasjer slik de var på middelalderen. Jeg likte at man ikke blir forhindret av hverken glass eller kjetting, men at man kan gå inn i rommene og ta utstillingen i nærmere øyesyn. Det gjør hele opplevelsen bedre og det er lettere å få et inntrykk av hvordan livet var for rundt 4-500 år siden.

ANNONSE
Gästehaus Mauser-Mühltaler, Mauterndorf, Salzburgerland, Østerrike

Middelaldergarderobe

Utstillingene på Burg Mauterndorf er langt mer enn kun gjenstander i glassmontre. Ved hjelp av relativt troverdige dukker viser man ulike scener fra hverdagslivet på borgen. Blant annet finner du erkebiskopen i et badekar, kokka som tilbereder mat, smeden i full sving eller en handelsreisende med hest og vogn som gjør seg klar ute på gårdsplassen. Det er ulike aktiviteter for barn rundt om på borgen, og hele familien kan låne fra middelalderengarderoben og kle seg opp som alt fra gjøgler, biskop, prinsesser til ridder. Opplev en av de tre siste eksisterende såkalte bomstasjonene langs den berømte romerske handelsruten “Via Imperialis”, Burg Mauterndorf – en opplevelse som hele familien kan ha glede av.

Ridderfest

Du trenger ikke å avslutte besøket i middelalderen etter rundturen eller omvisningen. Borgens restaurant Burgschenke tilbyr riddermåltider med matretter fra perioden og selvfølgelig skal alle gjestene kles opp i antrekk fra middelalderen. Verten selv er med og gjør dette til en uforglemmelig opplevelse. For de som rett og slett vil nyte god tradisjonell mat fra regionen eller en kaffekopp, kan gjøre dette enten i restauranten inne i borgen eller ute på solterrassen.

ANNONSE
Powered by GetYourGuide
 • Posted in:

  Høyt og lavt i herlige Lungau

  Vi har lært å kjenne denne regionen ganske godt gjennom de mange besøkene våre i løpet av de siste 20 årene. Den rundt 1000 km2 store regionen Lungau ligger i det sørøstlige hjørnet av delstaten Salzburg, mer eller mindre midt i Østerrike. Det vi liker best med Lungau er de utallige aktivitetsmulighetene som finnes. Her […]

  Les hele artikkelen

 • Murursprung, Muhr, Lungau, SalzburgerLand, Østerrike

  Posted in:

  Naturvandring til Murursprung

  Jeg har vært mange steder langsmed elven Mur, som renner 348 kilometer gjennom Østerrike, før den fortsetter gjennom Slovenia og Kroatia. Dette er en av hovedelvene i delstaten Steiermark og passer blant annet gjennom Graz, Østerrikes nest største by. Derfor var det på sin plass å se hvor det hele starter. Kilden til elven Mur […]

  Les hele artikkelen

 • På fjelltur til Speiereck, Salzburg, Østerrike

  Posted in:

  På fjelltur til Speiereck

  Vi er i Lungau regionen i Salzburgerland. Dette er en av mine favorittfjellturer i Østerrike. Vi har knapt forlatt dalbunnen, på vei opp fjellet i gondolheisen, før vi får en forsmak på hva som venter. Utsikten som vokser frem etterhvert som vi kommer opp i høyden er helt fantastisk, og bedre skal det bli. Utgangspunktet […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.