Posted in:

Mauterndorf – naturopplevelser i historiske omgivelser

© by Arnold Weisz

Et av mine favorittsteder er den lille landsbyen Mauterndorf midt i Østerrike. Omgitt av alpene på alle kanter, på 1100-meters høyde er dette det perfekte stedet for både å slappe av eller å slå seg løs med fysiske aktiviteter.

Utenfor allfarvei har blitt en velbrukt klisje i reiseartikler etter hvert, men heldigvis finnes det fortsatt steder som ikke dukker opp i de vanlige turistbrosjyrene eller reisebloggene. Jeg er en av dem som liker å finne seg et sted hvor man trives ekstra godt, bli kjent med det og som man kan komme tilbake til ofte uten at man blir lei. Til Mauterndorf reiser du ikke for utagerende festing. For meg er dette stedet for avslapping, nyte naturen og god mat. Med sine rundt 1700 innbyggere er stedet perfekt for noen dager utenfor allfarvei.

Lang historie

Middelaldereborgen Burg Mauterndorf fra 1200-tallet er selvfølgelig en av hovedattraksjonene som simpelthen må besøkes. Her få du et lite innblikk i livet på borgen i middelalderen. Også selve landsbyen danner en slags kulisse fra middelalderen. Vel, bortsett fra at dagliglivet er fra nåtid og arkitekturen fra gammelt av.  Som i så mange andre steder i Østerrike har de også i Mauterndorf vært flinke til å ta vare på det gamle, slik at den gamle «bykjernen» gjør det til en trivelig plass å tilbringe noen dager. Mange av bygningene i sentrum har stått der siden 15-1600-tallet og man kan nesten forestille seg hvordan livet var den gangen. Hver sommer arrangeres det en Middelalderfest hvor hele Mauterndorf settes noen hundre år tilbake i tid.

Kultur & tradisjoner

Hvis du virkelige vil ha et lite innblikk livet i denne tidsepoken, arrangerer Mauterndorf en middelalderfest hver sommer. Folk kler seg ut i tidsriktige klær og viser frem håndverk og mattradisjoner fra middelalderen. Når det ikke er festiviteter eller markedsdager i Mauterndorf er det simpelthen bare å rusle rundt og se seg om. Det er ikke farlig å ta noe avstikkere bort fra hovedgatene og inn i de små smugene. Om sommeren arrangeres det flere såkalte Samson-opptog hvor man paraderer de enorme samsondukkene gjennom landsbyen. Paraden ledes an med korpsmusikk fra Mauterndorf Bürgermusik og følges av mennesker i tradisjonelle drakter. Det blir som regel også dans på torget.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

ET GODT TIPS: Ta en tur opp til Sky Lounge for en flott utsikt over Mauterndorf og over til borgen. Du kommer dit enten via Lemonigasse (det lille smuget ved Turistkontoret) eller via Am Burgstall ved broen. Her finner du dessuten sitteplasser og et piknik bord.

Mat og drikke

Spise- og drikkestedene i Mauterndorf finner du innenfor 5 minutters gange fra kirken. Er du ikke sikker på hva du vil ha, ligger de såpass tett at du kan ta en runde og kikke på menyene som stort sett alltid henger ved inngangen, før du bestemmer deg. Ikke glem å se hva de byr på oppe på borgen. De har en vanlig restaurant men arrangerer også middelaldermiddager hvor du kan stille i tidsriktige (lånte) klær. Matpakker til sykkel- eller fjellturen kjøper du i supermarkedet nede ved riksveien. Gå til ferskvaredisken og de lager rundstykker til deg med det pålegget du velger fritt fra diskene. Du betaler stykkpris for brødvarene og kilopris for pålegget. Enklere og rimeligere blir det ikke.

ANNONSE
Gästehaus Mauser-Mühltaler, Mauterndorf, Salzburgerland, Østerrike

På to hjul

For de som vil utforske området rundt Mauterndorf på to hjul, er terrenget variert enten du liker mest bortover eller oppover (og nedover inne mellom). Dalføret mellom Mauterndorf og Tamsweg er ikke alt for kupert og du kan sykle langs relativt utrafikkerte landeveier. Fine sykle- og vandreveger finner du innover i sidedalene til Weisspriach og Göriach via Mariapfarr. I retning Obertauern sving av ved Tweng og det går en vei inn i en sidedal hvor det bare er noen få almhytter og beitemarker. Her råder stort sett stillheten, men naturen med fjellene som rager høyt til værs er helt fantastisk.

Til fots

Området rundt Mauterndorf har som de fleste steder i Østerrike et godt utvalg skiltede turstier i alle varianter. Du kan gå korte eller lette turer langsmed småveier i dalene, eller bevege deg opp i høyden og til fjells på lengre og mer strabasiøse turer. Det går også en pilgrimsveg gjennom området som passerer Sankt Leonardskirken ved Tamsweg. Vest for motorveien kan man utforske kilden (Murursprung) til elven Mur som fortsetter 480 kilometer til den renner ut i elven Drava i Kroatia. Stikk innom det lokale turistkontoret i Mauterndorf for mer et kart og informasjon om vandre mulighetene i Lungau.

Høyt og lavt

Flere heisanlegg i området er også i drift på sommeren og tar deg til vandrestiene til fjells. Når været tillater det blir det som regel en utflukt opp til Grosseck-Speiereck. Denne 2400 meter høye toppen ligger rett ovenfor Mauterndorf. Området byr på en mengde fine turstier og det går an å innta toppen til fots. Jeg benytter meg helst av gondolbanen slik at jeg er frisk og uthvilt for vandring på toppen. Også på motsatt side av dalen, på Fanningberg er det et fint nettverk av vandrestier og man kan også ta heisen opp eller ned.

Andre aktiviteter

Taurachbahn er en museumsjernbane som går mellom Mauterndorf og Tamsweg.

På varme sommerdager kan man alltids ta seg en dukkert og sole seg i Mauterndorf Badepark (offentlig bad). Det flotte badeanlegget er omgitt av et stort grønt område, og egner seg perfekt for barnefamilier.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.