Posted in:

Mozartbyen Salzburg

Mozart, barokkarkitektur og sjokolade

© by Tourismus Salzburg, Foto: Breitegger Günter

Med en av de flotteste beliggenhetene i verden, er Mozartbyen Salzburg et av Mellom-Europas mest spennende reisemål. Her finner du blant annet barokk arkitektur, kulturbegivenheter, shopping og kaféliv.

Salzburg må ha en av de flotteste beliggenhetene i verden. Med Alpene som et bakteppe i sør, det grønne bølgende landskapet i Bayern mot nord, ligger Salzburg klemt inn mellom Østerrikes største borg Hohensalzburg og elven Salzach. Legg til Mozart, barokk arkitektur, kulturbegivenheter, shopping og kafeer og du har et av Mellom-Europas mest spennende reisemål. Superlativene som passer til denne byen er mange. Selv om det til tider ble slitsomt med mengdene av turister som trengte seg sammen i de trange gatene i gamlebyen, satt vi likevel igjen med følelsen av at vi besøkte en kulturmetropol med sjarmen til en Alpelandsby.

Høydepunkter

Alt ettersom hvor mye tid du har og hva slags vær du får, her er noen høydepunkter som bør sees:

• Hohensalzburg festning
• Altstadt (Gamlebyen)
• Mozarts fødested (museum)
• Salzburg Museum
• Schloss Mirabell

Salzburg er en kompakt by med kort gangavstand mellom de ulike bydelene og de viktigste severdighetene.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Barokkbyen Salzburg

Selve gamlebyen, den historiske bydelen Altstadt (gamlebyen) er slettes ikke stor der den ligger klemt mellom elven Salzach og Mönchberg. Om jeg kun hadde noen få timer til rådighet og været var bra ville jeg ha benyttet tiden til å rusle rundt i gamlebyen. Salzburg er fremfor alt en barokkby og mange av byens fasader, fontener og parker fikk sitt nåværende utseende på 17- og 1800-tallet. Hele gamlebyen er en fotgjengersone, selv om noe biltrafikk er tillatt, og du finner mange smågater og torg. Denne bydelen er selvfølgelig fylt opp av all slags butikker, severdigheter og spisesteder som bør utforskes. Likevel, glem ikke å løfte blikket for å få med deg den flotte arkitekturen.

På den andre siden

Den flotte barokkbyen er ikke bare Getreidegasse og gamlebyen. Kryss Salzach via fotgjengerbroen «der Makartsteg», som forbinder Franz Josef Kai og Elisabethkai, og som leder opp mot Makartplatz. Derfra har har du Mirabell slottet med sin fantastiske hage et par hundre meter nordover, eller et par kvartaler østover har du gågaten Linzergasse. Midt i mellom finner Trefoldighetskirken (Dreifaltigkeitskirche). Dessuten byr dette området på en mengde spisesteder og hoteller.

ANNONSE

Det åndelige hjertet

Mellom Domkirken og festningsfjellet finner du St. Peter klosteret og Peterskirkegården (Petersfriedhof). Siden St. Peters ble grunnlagt i det 7. århundre, har kirken og klosteret vært det åndelige hjertet av byen Salzburg. I klosteret bor det i dag 21 munker, men det er delvis åpent for publikum som f.eks. kirken. Gravene på Peterskirkegården er gamle men den velholdte kirkegården har en helt egenartet atmosfære. Den beste tiden for en rusletur er når turistmengden minker sent på ettermiddagen. Her ligger noen av Salzburgs glemte borgere begravet, som for eksempel Mozarts søster Maria Anna Mozart. Katakombene som er hugget ut i fjellet kan også besøkes.

Musikk og kulturbyen

Dette er en kulturby hvor 4000 arrangementer finner sted i løpet av året. En slik overflod av arrangementer kan nesten ta pusten fra selv den mest ihuga kulturelskeren. Du kan være med på alt fra konserter, ballett, kunstutstillinger til dukketeater. Å fortelle om Salzburg uten å ta med Wolfgang Amadeus Mozart er umulig. For de som er interessert i klassisk musikk byr selvfølgelig byen på et langt større repertoar en bare Mozart. Festspillene i Salzburg er en seks uker lang musikkfest som strekker seg fra omkring midten av juli og ut august.

Hohensalzburg festning

Du tenker at vi kanskje har glemt en av de mest påtrengende severdighetene i Salzburg, nemlig festningen Hohensalzburg. Ta den lille “bergbanen” fra gamlebyen og rett opp til festningen. Guidete rundturer inne i festningen gir deg et lite innblikk i livet der under middelalderen. Dessuten er utsikten er fantastisk! Ikke bare over byen, men også sørover til Alpene fra festningsmuren på sørsiden. Festningen er stor. De store borggårdene minner nesten om små landsbyer, særlig på dager hvor det arrangeres markeder. Hohensalzburg er derfor verdt å bruke minst et par timer på.

Julemarkeder i Salzburg

Det er ikke bare Mozart som har lokket store mengder turister til Salzburg. Desember er også turisthøysesong for Salzburg når byens mange julemarked åpner for sesongen. Julemarked har vært arrangert i byen siden 1500-tallet. Salzburger Christkindlmarkt som du finner på Dom- og Residenzplatz er den største. Det er ikke bare de mer enn 100 salgsbodene som trekker besøkende, men også de ulike aktivitetene som korsang, konserter, eventyrstunder for barn og Krampusløp samt mye mer. Et mindre men ikke nødvendigvis dårligere julemarked finner du på Mirabellplatz ved Mirabellslottet. Dessuten, oppi i festningen finner du Adventmarkt im Burghof, og litt utenfor byen Hellbrunner Adventzauber. Dermed er det ingen grunn til å kjede seg hvis du er på besøk i byen i løpet av førjulstiden.

ANNONSE

Insidertips

Steingasse er en av de eldste gatene i Salzburgs gamleby, og ligger på Neustadt-siden av byen. Den brosteinslagte, trange og krokete gaten slynger seg tett inntil fjellveggen, mens de 4-5 etasjes husene ruver over deg. En god del av husene stammer fra 13 og 1400-tallet. Gaten går parallelt med Salzach-elven ved foten av Kapuzinerberg og tiltrekker besøkende med sin middelalderske sjarm. Men i forhold til andre siden av elven, er trafikken av skuelystne her langt mindre. I de kaldere månedene i året kan du rusle gaten opp og ned helt alene.

Håndverk og handel var hovedbeskjeftigelsen i den trange gaten i flere århundrer. Blant annet keramikere og garvere, de næringene som fremfor alt trengte vann, slo seg ned her. Joseph Mohr, den berømte tekstforfatteren av julesangen «Stille natt! Hellige natt!», bodde en gang i Steingasse 31. De fleste husene i gaten er i dag boliger, men du finner noen antikvitetsbutikker, restauranter og barer på gateplan. Uansett, ta deg tid til å rusle nedover Steingasse neste gang du er i Salzburg.

For info om Salzburg og omegn:

Salzburg Tourism
SalzburgerLand Tourismus

Gratis WLAN

Salzburg har en mengde offentlige steder hvor du har adgang til gratis internett (Nettilgangen blir stengt mellom 24.00 og 05.00). Dessuten tilbyr også en mengde kafeer og spisesteder gratis WLAN. Hotspots finner du blant annet i Mirabellgarten, Getreidegasse ved Rathaus, på Mozartplatz, Kapitelplatz, Kajetanerplatz eller ved fotgjengerbroen Markatsteg.

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.