Posted in:

Renessanseslottet Schallaburg

Det vakreste renessanseslottet nord for Alpene

Schallaburg regnes som det vakreste renessanseslottet nord for Alpene. Renessanseslottet med sine vakre hager er ikke bare kjent for sin fantastiske arkitektur, men også for sine årlige innovative kulturutstillinger.

Schallaburg ble påbegynt allerede i middelalderen, men fikk sin slående nåværende arkitektur på slutten av 1500-tallet ved at Hans Wilhelm von Losenstein gjorde om borgen til en slags herregård i en stil basert på italienske palasser. Når du kommer inn i slottet, havner du midt i en fascinerende verden full av myter og hemmeligheter.

Terrakotta arkade

Det som slår en så snart man kommer inn på borggården er de 400 terrakotta skulpturene som danner en fantastisk arkade. Disse ble installert under renessansen og kommer rett ut av en ellevill fantasiverden. De består av ikke mindre enn 1600 elementer og viser mytologiske figurer og mytiske skapninger, som blant annet den berømte «Hundefräulein», som ifølge legenden var en jente født med et hundehode og er ment for å ha begått hennes uhyrlige gjerninger på Schallaburg igjen og igjen. Renoveringene i renessansen har ikke helt gjemt bort den tidligere arkitekturen. Det gotiske kapellet og indre delene av slottet viser deler av de opprinnelige byggverkene fra middelalderen.

Klikk på bildene for å forstørre

Fryd for øyet

Du må også se den praktfulle historiske hagen, som ble opprettet i Manner stil fra den italienske renessansen, som trollbinder de besøkende med historiske roser, pryd vekster og urter, samt to eplelunder typisk for renessansen. Hagen er en fryd for øyet og stedet er perfekt for å rusle rundt eller å slappe av i et par timer. Hvis dette har vært en appetittvekker kan du nyte deilige regionale spesialiteter fra Mostviertel regionen i slottets restaurant.

Kultursenter

Renesanseslottet Schallaburg tilhører i dag delstaten Niederösterreich og er regionenes kulturelle senter. Slottet huser hvert år velrennomerte utstillinger etter ulike kulturelle temaer. 2015 var viet til en omfattende utstilling om vikingene. Utstillingen for 2016 tar seg 1970-tallet og er vel verd et besøk for de som aldri opplevde denn eprioden, eller for de som rett og slett vil mimre litt. I tillegg til utstillingene kan du selvfølgelig se rester etter de tidligste delene av borgen, hvor man har gjort arkeologiske utgravninger.

Schallaburg har åpent fra mars til november. For mer informasjon se slottets nettsted Schallaburg.

Historisk animasjon

 

  • Bauernkrapfen - Østerrikespesialisten

    Posted in:

    Bauernkrapfen

    Bakst i ulike former, stekt i fett har eksistert i tusenvis av år. Romerne laget såkalte globuli, et rundt kringle som ble bakt i fett, deretter belagt med honning og drysset med valmuefrø. En slags smultbakst som ble kalt «crapho» eksisterte allerede i under Karl den store (742-814). Og kraphenpacherinnen (krapfenmakerinner) er nevnt i gamle […]

    Les hele artikkelen

  • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

    Posted in:

    Kürbiscremesuppe

    Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

    Les hele artikkelen

  • Linzer Torte fra Østerrike

    Posted in:

    Linzer Torte

    Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

    Les hele artikkelen

  • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.