Posted in:

Burg Aggstein

© by Österreich Werbung, Foto: Homberger

På spektakulært vis klorer Burg Aggstein seg fast på et klippeutspring 300 meter over Donau, med en fantastisk utsikt over Wachau.

Selv om dette ikke på noen måte er den fineste borgen i Østerrike, er den absolutt verd et besøk. Man har restaurert deler av borgen, og man kan også besøke de delene som fortsatt er ruiner. Kombinert med utsikten, museet og mulighetene for litt mat og drikke, er dette en av de flotteste historiske severdighetene i Niederösterreich.

Utsikten

Selv om du ikke skulle ha den fjerneste interesse for ridderborger eller middelalder historie, vil vi uansett anbefale å ta turen opp bare for utsiktens skyld. La deg heller ikke skremme av at man bruker begrepet «Burgruine» i navnet. Selv om borgen ikke er i sin opprinnelige stand, er den langt fra en ruinhaug. Deler av borgen er satt i stand og huser serveringssteder, museum og andre fasiliteter. Det meste av borgen er tilgjengelig via trapper og gangveier. Blant severdighetene i borgen finner du alt fra kapell, riddersal til avtreder. Sistnevnte byr også på imponerende utsikt. Kanskje like greit ettersom man på den tiden sikkert ikke hadde for mye lesestoff å ta med seg. I tillegg til de sedvanlige rustningene og jakttrofeene befinner det seg merkelig nok et elghode. Så vidt meg bekjent finnes det ikke elg i denne delen av Europa, hverken nå eller tidligere. Kanskje de har vært på jakt i Polen eller til og med hatt besøk fra det høye nord.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Turbulent historie

Ikke overraskende har Burg Aggstein hatt en relativt turbulent historie som har satt preg på bygningene. De eldste murrestene stammer fra 1200-tallet, men allerede på 1400-tallet ble den første borgen revet og man begynte å bygge på strukturene som vi til dels ser i dag. I 1529 raserte tyrkiske styrker borgen, men den ble atter en gang gjenoppbygget. Mot slutten av 1600-tallet begynte den å forfalle for alvor, etter at den siste beboeren Anna Freiin von Polheim und Parz døde. I 2003 begynte man å restaurere borgen og gjøre den til et turistmål. De delene av borgen som ikke er satt i stand er tilgjengelige via trapper og gangveier. Selv om borgen mange steder består av brutte murer gir det likevel et slags inntrykk av hvordan borgen var som bebodd. En av gangveien er bygget på utsiden av borgen, slik at man får et bedre inntrykk av de standhaftige murene som skulle beskytte beboerne. En av bygningene som man delvis har restaurert er det lille kapellet. Borgen er ganske stor og det er mange kriker og kroker du kan utforske på egen hånd.

Aktiviteter

Du kan enten se på borgen på egen hånd eller på guidede rundturer (tysk og engelsk) som tar cirka en time. Museet er nok mest spennende for barn ettersom det for det meste består av modeller, om enn godt laget. Modellene av selve borgen viser hvordan den en gang i tiden så ut før den ble overlatt til tidens tann. Er du lei av både utsikt og gamle steinmurer kan du jo simpelthen ta deg en matbit eller noe å drikke på restauranten i borggården. Gjennom hele sesongen blir det arrangert ulike foranstaltning som markedsdager og middelalderfest. Burg Aggstein åpner rundt påsketider og stenger igjen i november.

Hvordan kommer du deg dit:

Burg Aggstein ligger på sørbredden av Donau, og like ved B33. Nærmeste bro over Donau er ved Melk, men det er også en liten bilferje ved Spitz. Aggstein ligger ca. 100 km fra Wien. Raskeste vei er via A1, men du kan også kjøre en mer interessant rute via S5 som går langs Donau.

Du kan kjøre helt opp og det er en parkeringplass like utenfor borgen. Veien opp er asfaltert men smal og svingete. På dager med mye trafikk hender det at de ikke lar deg kjøre til toppen, men du må parkere nede ved riksveien.

For mer info: Burgruine Aggstein

Slott, klostre og ridderborger

Østerrike byr på hundrevis av slott, klostre og ridderborger fra Bregenz i vest til Hainburg i øst. De adelige, geistlige og militære har ettertrykkelig satt sitt preg på Østerrikes kulturlandskap gjennom historien. Disse fantastiske byggverkene fremstår ikke bare som historiske og arkitektoniske perler, men byr besøkere på en mengde ulike aktiviteter.
Les mer om Slott, klostre og ridderborger

 • De fineste båtturene i Østerrike

  Posted in:

  De fineste båtturene i Østerrike

  Passasjerbåter har krysset østerrikske innsjøer i århundrer. I begynnelsen tjente de som transportmiddel for lokalsamfunnene rundt innsjøene, men fra 1800-tallet også som ferieaktiviteter for velhavende turister. Noen av innsjøene tilbyr fremdeles historiske cruise med dampdrevne båter, noe som gjør cruiset til en spesiell opplevelse. Men de fleste innsjøene har etterhvert fått flåter av moderne cruisebåter […]

  Les hele artikkelen

 • Schneeberg, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Schneeberg – Til fjells med vandretog

  Schneeberg, med Klosterwappen på 2076 moh. som høyeste topp, tilbyr familievennlig fotturer og fantastisk utsikt. Dette er det høyeste fjellmassivet i Niederösterreich. At Wien kun ligger 80 km unna gjør dette til et populært turmål særlig for wienerne, så vel som for utenlandske turister. I landsbyen Puchberg går jeg ombord på det gule og grønne […]

  Les hele artikkelen

 • Grüner See, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Grüner See – Alpesjøenes smaragd

  Omgitt av Hochschwab-fjellene og tett skog skaper en fantastisk setting rundt innsjøen. Følgelig er den grønne innsjøen (Grüner See) blitt et veldig populært utfluktsmål. I løpet av ferietiden i de største mellom-Europeiske landene, kan stedet fort bli overfylt av turister. Ikke desto mindre, hvis du klarer å besøke utenom ferien, vil du kunne nyte sjøen […]

  Les hele artikkelen

 • Trikkesightseeing i Wien med linje D, Østerrike

  Posted in:

  Trikkesightseeing i Wien med linje D

  Wien er perfekt for trikkesightseeing. Jeg fant ut at med linje D kan du i løpet av 2-3 timer oppleve mange av byens ulike fasetter. Du får oppleve det keiserlige Wien, travle handlegater, arbeiderboligstrøk, og vindistriktet Nussberg bare for å nevne noe. Denne trikkelinjen tar deg fra byens viktigste trafikknutepunkt Hauptbahnhof (sentralstasjonen), tvers igjennom hjertet […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.