Posted in:

Punschtorte

© by Österreich Werbung, Fotograf: Harald Eisenberger

Punschtorte er en klassiker og særlig populær i Wien.

Punschtorte dukket opp i tyskspråklige kokebøker på 1800-tallet, men ingen vet helt opprinnelsen. Uansett, denne mektige kaken skal ha en intens rosa farge. Den kommer i flere former og varianter, og er også populært kjent som Punschkrapfen som er mindre firkantete biter. Vi har valgt å lage en hel rund kake. Når du deler opp kaken skal du kjenne duften av rom. Punchtorte er en kake for de som liker det søtt. Veldig søtt.

Ingredienser

Kakebunn:

4 egg
100 g melis
2 ts vaniljesukker
150 g hvetemel
½ ts bakepulver

Ripsgele

Fyll:

1 1/2 dl rødvin
50 g sukker
1 sitron – presset og revet skall
4 appelsiner – presset + revet skall av 2 stk.
½ dl rom
300 g fingerkjeks
100 g kokesjokolade

Punschglasur

300 g melis
varmt vann
1 ss rom
bringebærsirup eller rød konditorfarge

Hakkede mandler til kanten

ANNONSE

Fremgangsmåte

Start med å lage fyllet, som er det som kjennetegner en punschtorte.

Vask og tørk frukten godt. Rasp skallet som du også skal bruke og press deretter ut saften. Ha rødvin, sukker og revet sitron og appelsinskall i en kjele og kok opp. Ta til side og avkjøl, tilsett deretter fruktsaften. Legg fingerkjeksene i vinblandingen og la de trekke seg skikkelig bløte, tilsett rom og revet sjokolade og rør deretter alt godt sammen.

Deretter starter du på kakebunnen.

Skill eggene. Stivpisk eggehvitene. Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker til en luftig krem. Sikt i mel og bakepulver inn i eggedosisen og bland forsiktig inn de stive eggehvitene.

Kle en kakeform med bakepapir.

Oppskriften passer både til en 26 cm eller 28 cm kakeform. Forvarm ovnen til 170 °C og stek kaken i 40 minutter. La den avkjøle etter steking.

Deretter deles kaken i to. På den nedre delen stryker du lett oppvarmet ripsgele. Nå må du ha kaken oppi kakeformen igjen for nå skal fyllet legges på, før du legger på den andre kakedelen.

La den stå kaldt noen timer før du legger på glasuren. Den lager du når kaken har satt i kjøleskapet.

Fremgangsmåte glasur

Sikt melisen oppi en bolle og tilsett langsomt vann og rom under omrøring. Rør til det blir en jevn tyktflytende masse. Tilsett farge, litt og litt om gangen til du får en fin rosa farge. Vær forsiktig, den kan fort bli for mørk.

Hemmeligheten er konsistensen, ettersom glasuren må flyte jevnt utover kaken. Men den må ikke være for tynn, slik at den renner av kaken. Det beste er å sette kaken på en rist med en plate eller bakeform under. Da blir det lettere å ta bort det som renner ned sidene. Til slutt bruker du hånden får å legge på et lag med hakkede mandler rundt kaken. Fester de ikke kan du smøre på et tynt lag med ripsgele som «lim». Deretter setter du kaken i kjøleskapet igjen et par timer før servering. Gjerne på et kakefat med lokk.

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.