Posted in:

Szeklergulasch / Szegediner Gulasch

© by Arnold Weisz

Det finnes mange ulike varianter av gulasj. Szeklergulasch er også basert på kjøtt, løk og paprika, men blir tilsatt sauerkraut.

Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på den ungarske pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike, og szeklergulasch oppstod når man blandet ungarsk gulasj med bøhmisk sauerkraut. Derfor finner du ikke denne retten på ungarske menyer, kun noe liknende som de kaller Székelykáposzta (Szeklerkraut).

Opphavet til navnet er uklart, og man finner også samme rett under navnet Szegediner Gulasch. I motsetning til ekte østerriksk gulasj som lages med oksekjøtt, lages Szeklergulasch med svinekjøtt. Dessuten har den en tykkere konsistens ettersom man tilsetter sauerkraut. Uansett, dette er en kraftig rett som også tåler å stå et par dager, og varmes opp igjen hvis du ikke spiser opp alt.

Ingredienser til 4 porsjoner:

1 kg svinekjøtt (nakke/grytekjøtt)
300 g gul løk
4 fedd hvitløk
50 g stekemargarin
40 g paprikapulver, edelsøt
1 ss tomatpuré
½ l kjøttbuljong
10 g karvefrø
2 stykker rød paprika
500 g sauerkraut
salt
kajennepepper

Tilberedning

Renskjær kjøttet, men la det gjerne sitte igjen noe av fettet for smakens skyld. Skjær kjøttet i 3-4 cm terninger.

Skrell, halver og skjær løken i tynne skiver. Skrell hvitløken og skjær i grove terninger.

Ha stekemargarin i en tilstrekkelig stor kjele og brun kjøttbitene på høy varme. Tilsett deretter løk og hvitløk og brun lett sammen med kjøttet.

Bland inn paprikapulver samt tomatpuré og surr det litt sammen med kjøtt og løk. Tilsett kjøttbuljongen og smak til. Kok sakte under lokk i omtrent 1-1,5 time og rør med jevne mellomrom. Sjekk om kjøttet er ferdig etter 45 minutter og deretter hvert kvarter.

Vask og rens paprikaen i mellomtiden, skjær dem i små biter og tilsett gulasjen. Når kjøttet er gjennomkokt, tilsetter du surkålen. Smak til med salt og kajennepepper, og kok i ytterligere 2-3 minutter.

Serveres med semmelknödel, kokte poteter eller potetstappe.

ANNONSE

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.