Det finnes mange ulike varianter av gulasj. Szeklergulasch er også basert på kjøtt, løk og paprika, men blir tilsatt sauerkraut.
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet ungarsk gulasj med bøhmisk sauerkraut.
Opphavet til navnet er uklart, og man finner også samme rett under navnet Szegediner Gulasch. I motsetning til ekte østerriksk gulasj som lages med oksekjøtt, lages Szeklergulasch med svinekjøtt. Dessuten har den en tykkere konsistens ettersom man tilsetter sauerkraut. Uansett, dette er en kraftig rett som også tåler å stå et par dager, og varmes opp igjen hvis du ikke spiser opp alt.
Ingredienser til 4 porsjoner:
1 kg svinekjøtt (nakke/grytekjøtt)
300 g gul løk
4 fedd hvitløk
50 g stekemargarin
40 g paprikapulver, edelsøt
1 ss tomatpuré
½ l kjøttbuljong
10 g karvefrø
2 stykker rød paprika
500 g sauerkraut
salt
kajennepepper
Tilberedning
Renskjær kjøttet, men la det gjerne sitte igjen noe av fettet for smakens skyld. Skjær kjøttet i 3-4 cm terninger.
Skrell, halver og skjær løken i tynne skiver. Skrell hvitløken og skjær i grove terninger.
Ha stekemargarin i en tilstrekkelig stor kjele og brun kjøttbitene på høy varme. Tilsett deretter løk og hvitløk og brun lett sammen med kjøttet.
Bland inn paprikapulver og tomatpuré og surr det litt sammen med kjøtt og løk. Tilsett kjøttbuljongen og smak til. Kok sakte under lokk i omtrent 1-1,5 time og rør med jevne mellomrom. Sjekk om kjøttet er ferdig etter 45 minutter og deretter hvert kvarter.
Vask og rens paprikaen i mellomtiden, skjær dem i små biter og tilsett gulasjen. Når kjøttet er gjennomkokt, tilsetter du surkålen. Smak til med smak og salt og kajennepepper, og kok i ytterligere 2-30 minutter.
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før man setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, vil du få en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]
Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev