Pytt-i-panne på Tirolervis. Tiroler gröstl er ikke bare populær husmanskost, men står også på menyen til mange ski- og vandrehytter.
Denne type retter oppstod for behovet å lage noe godt av rester. Man skal jo ikke kaste mat. Er det et par skiver med stek til overs, eller du har litt bacon liggende er det fort gjort å hakke opp dette og sammen med poteter og steke dette i en panne.
Strengt tatt behøver man vel ikke noen oppskrift for Tiroler gröstl, men det kan kanskje være kjekt å vite mengden av ingrediensene. Uansett, er dette en grei måte å få brukt opp rester på og en kjapp og lettvint lunsj.
Ingredienser for 4 personer
250 g kjøtt (svin, okse, lam)
600 g poteter
2 løk
4 egg
Krydder etter smak (majoran, persille, karve)
Matolje
Fremgangsmåte
Start med å kutte opp kjøtt og poteter i cirka like store biter. Hvis du skal koke poteter spesielt til denne retten, bruk faste typer som for eksempel: Asterix, Folva, Beate og Laila.
Finhakk løken og fres i pannen i litt olje på middels varme, sammen med majoran og karven. Det skal ikke stekes brunt, men løken skal bli myk og krydderet skal frigjøre aromaene sine. Deretter tilsetter du kjøtt og poteter og surrer det i pannen til alt sammen har fått en fin brunfarge.
Fra Østerrike, til de sørlige delstatene i Tyskland, Sveits og dessuten i Böhmen, har spätzle vært et populære tilbehør og basisen for mange forskjellige retter i mange år. Hvor og når den stammer fra lar seg ikke slå fast. Spatzen, Knöpfli eller Nockerl, spätzle som man sier i det vestlige Østerrike, har mange navn avhengig […]
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
De som har vært ute og spist i Østerrike kan ikke ha unngått å se knödel i en eller annen form på de fleste menyer. Semmelknödel er en av de viktigste tilbehørene i det østerrikske, bayerske (Semmelklöße) og bøhmiske kjøkkenet. Knödel blir i Østerrike først og fremst servert som tilbehør til en rekke ulike retter, […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før man setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, vil du få en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev
Administrer samtykke for informasjonskapsler (cookies)
Vi bruker teknologi som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Vi gjør dette for å forbedre nettleser opplevelsen og vise personlig tilpassede annonser. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleser atferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse funksjoner og funksjonalitet.
Funksjonell
Alltid aktiv
Den tekniske lagringen eller tilgangen er strengt nødvendig for det legitime formålet å muliggjøre bruk av en spesifikk tjeneste som abonnenten eller brukeren uttrykkelig har bedt om, eller for det eneste formålet å utføre overføring av en kommunikasjon over et elektronisk kommunikasjonsnettverk.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk
Den tekniske lagringen eller tilgangen som utelukkende brukes til statistiske formål.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Den tekniske lagringen eller tilgangen er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å vise reklame, eller for å spore brukeren på et nettsted eller på tvers av flere nettsteder for lignende markedsføringsformål.