Posted in:

St. Anton i Tirol – den gode gamle klassikeren

© by Ricardo Feres

St. Anton i Tirol har i mange år vært en slager hos nordmenn som skal på skiferie i Østerrike. Det lille skistedet vest i de Østerrikske Alpene er det perfekte stedet for hardcore skiløpere!

Således, med en blanding av frykt og respekt, satte jeg utfor bakkene i tre dager for å se hva Østerrikes største skianlegg hadde å by på. Allerede på den første dagen, når jeg ankom i skiheisene for å planlegge dagens skiturer, blir man litt overveldet. Jeg kunne velge mellom 88 skiheiser som tar meg til mer enn 300 km preparerte løyper og 200 km upreparerte løyper (off-piste). For nybegynnere eller første gangs besøkende kan det være for mye av det gode.

Velg riktig løype

Jeg er glad for at jeg allerede hadde ni dager på ski bak meg før jeg kom til St. Anton am Arlberg, ettersom ca. 60% av løypene er enten røde eller svarte. Dessverre var ikke gråværet til særlig hjelp, ettersom konturene av bakkene forsvant med det flate lyset. For å få en myk start gikk satte jeg først utfor i løyper hvor det ikke var så mye folk. For selv om i St. Anton am Arlberg er et veldig populært og travelt sted, kan du fortsatt finne løyper som ikke er overfylt. Videre er det vel verdt å komme seg opp i bakkene så tidlig som mulig, når nedfartene er nypreparerte. Med et stort antall skiløpere som besøker St. Anton am Arlberg i løpet av en dag, vil løypene unektelig bli slitt etterhvert.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Valluga

Det er flott å ha et stort utvalg av nedfarter og heiser å velge mellom, men det kan nesten bli for mye noen ganger. Selv med løypekartene rundt omkring, var det vanskelig å holde seg til planen og holde seg i rett løype. For den første turen bega jeg meg derfor til det høyeste punktet i løypesystemet, Valluga på 2.809 m, for å kjøre den lengste nedfarten i St. Anton. Men før du hiver deg utfor fjellet bør du nyte den fantastiske utsikten. Selv på en overskyet dag får du følelsen av at du er på toppen av verden.

Luftige svev og randonée

Jeg foretrekker å holde skiene mine godt plantet på snøen og kjøre klassisk alpint. For de som synes det er kjedelig, er det selvfølgelig også muligheter for mange andre snøaktiviteter på Arlberg. Du finner flotte dypsnø nedfarter, snowboard parker og spesielle områder for å kjøre carving. Hvis du foretrekker å gå opp fjellet, i stedet for å bruke skiheisen, kan du bli med på en skitouring (randonée). De av dere som liker å tilbringe mye tid i luften, bør sette kursen mot Stanton Park. Dette er et ekte freestyle paradis, ble jeg fortalt av noen tøffinger som fløy over hodet på meg.

Elg og kenguru i Østerrike?

En skiferie i de østerrikske alpene handler ikke bare om snøforhold og hellingen på løypene. Det handler også om hva som skjer når skiene er trygt parkert i skapet på hotellet ditt. St. Anton am Arlberg har definitivt rykte på seg for et utagerende uteliv og fantastiske after-ski fester. Velkjente after-ski-barer som Mooserwirt og Krazy Kanguruh har gitt mange en skiløper en sen og slitsom start i bakken dagen derpå. Gågaten i St. Anton og mange av sidegatene byr mange typer spisesteder og vannhull, som varierer fra litt bøllete til det elegante. Altså noen for alle og enhver.

Annonse

Moderne skianlegg med lang historie

Første gang nevnt som Vallis Taberna i skriftlige kilder i 1275, gir St. Anton i Tirol en lang historie å se tilbake til på. Nærmere vår egen tid blir Arlberg-området og St. Anton ofte kreditert for å ha sparket i gang alpinski bevegelsen på begynnelsen av 1900-tallet. Selv om du fortsatt får glimt av historien i landsbyen, er området i dag en moderne skisted, med de fleste fasiliteter en besøkende kan ønske seg. Strukket ut over 3 km i den smale dalen Stanzertal, ble landsbyen 2300 innbyggere, for alvor satt på alpinkartet av VM i alpint i 2001. Alt dreier seg ikke nødvendigvis om ski. For de som heller vi satse på velvære og spa finner du også muligheter for dette. Dessuten, hvis ikke litt shopping eller spa etter en dag i løypene er nok, eller hvis været blir dårlig, kan du alltids hoppe på toget og være i Innsbruck en time senere.

Pettneu, et alternativ til St. Anton am Arlberg

Jeg bodde på Pettnau am Arlberg, en liten landsby ca. 7 km fra St. Anton. Det fungerte helt fint ettersom strekningen mellom Pettneu – St. Anton trafikkeres av hyppige bussavganger på dagtid. Å bo i den mer rolige, nydelige og mer tradisjonelle tirolerlandsbyen, er flott hvis du ikke skal ut på livet hver natt. Derfor, hvis du vil feste bør du bo i selve St. Anton, ettersom bussene slutter å gå klokken 00:30.

Annonse
Booking.com
 • Posted in:

  Middelalderfest i Mauterndorf

  Middelalderen kommer til live på det som har blitt til den legendariske folkefesten i Mauterndorf, som ligger 1 time med bil fra Salzburg. De 2 dagene i en helg i hver juli er en morsom begivenhet for hele familien. Lille Mauterndorf midt i Alpene er det perfekte stedet for å få opplevel middelalderen. Det historiske […]

  Les hele artikkelen

 • Mostviertel, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Mostviertel Panaromavei

  Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]

  Les hele artikkelen

 • Våryr I Østerrike

  Posted in:

  Våryr i Østerrike

  Våren i Østerrike starter mange steder en del tidligere enn i Norge, men i hovedsak er mars, april og mai vårmånedene. Selv et lite land som Østerrike har store forskjeller i klima. Vi har selv opplevd å sitte på utekafé ved Donau midt i mars med 23 °C den ene dagen og dagen derpå stått […]

  Les hele artikkelen

 • Werfenweng, Vintervandring i Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring i Østerrike

  Etter å ha vært på utallige vandreturer rundt i hele Østerrike i løpet av vår, sommer og høst prøvede jeg meg også på noen turer til fots om vinteren. Selv om det fleste hiver seg ned slalåmløypene eller suser av gårde i langrennssporet har jeg oppdaget gleden av vintervandring. Det har også mange av turiststedene […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ricardo Feres

Profesjonell fotograf og spesialist på 360° foto. 20 år med natur eventyr har blant annet brakt ham til Andesfjellene og de sveitsiske Alpene. Ricardo har vært på ekspedisjoner i Patagonia, syklet på vulkaner på Hawaii og dykket med Manta utenfor Brasil. Bildene hans har vært brukt i 3 bøker. Se mer av portfolioen hans på ricardoferes.com.