Posted in:

St. Anton i Tirol – den gode gamle klassikeren

© by Ricardo Feres

St. Anton i Tirol har i mange år vært en slager hos nordmenn som skal på skiferie i Østerrike. Det lille skistedet vest i de Østerrikske Alpene er det perfekte stedet for hardcore skiløpere!

Således, med en blanding av frykt og respekt, satte jeg utfor bakkene i tre dager for å se hva Østerrikes største skianlegg hadde å by på. Allerede på den første dagen, når jeg ankom i skiheisene for å planlegge dagens skiturer, blir man litt overveldet. Jeg kunne velge mellom 88 skiheiser som tar meg til mer enn 300 km preparerte løyper og 200 km upreparerte løyper (off-piste). For nybegynnere eller første gangs besøkende kan det være for mye av det gode.

Velg riktig løype

Jeg er glad for at jeg allerede hadde ni dager på ski bak meg før jeg kom til St. Anton am Arlberg, ettersom ca. 60% av løypene er enten røde eller svarte. Dessverre var ikke gråværet til særlig hjelp, ettersom konturene av bakkene forsvant med det flate lyset. For å få en myk start gikk satte jeg først utfor i løyper hvor det ikke var så mye folk. For selv om i St. Anton am Arlberg er et veldig populært og travelt sted, kan du fortsatt finne løyper som ikke er overfylt. Videre er det vel verdt å komme seg opp i bakkene så tidlig som mulig, når nedfartene er nypreparerte. Med et stort antall skiløpere som besøker St. Anton am Arlberg i løpet av en dag, vil løypene unektelig bli slitt etterhvert.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Valluga

Det er flott å ha et stort utvalg av nedfarter og heiser å velge mellom, men det kan nesten bli for mye noen ganger. Selv med løypekartene rundt omkring, var det vanskelig å holde seg til planen og holde seg i rett løype. For den første turen bega jeg meg derfor til det høyeste punktet i løypesystemet, Valluga på 2.809 m, for å kjøre den lengste nedfarten i St. Anton. Men før du hiver deg utfor fjellet bør du nyte den fantastiske utsikten. Selv på en overskyet dag får du følelsen av at du er på toppen av verden.

Luftige svev og randonée

Jeg foretrekker å holde skiene mine godt plantet på snøen og kjøre klassisk alpint. For de som synes det er kjedelig, er det selvfølgelig også muligheter for mange andre snøaktiviteter på Arlberg. Du finner flotte dypsnø nedfarter, snowboard parker og spesielle områder for å kjøre carving. Hvis du foretrekker å gå opp fjellet, i stedet for å bruke skiheisen, kan du bli med på en skitouring (randonée). De av dere som liker å tilbringe mye tid i luften, bør sette kursen mot Stanton Park. Dette er et ekte freestyle paradis, ble jeg fortalt av noen tøffinger som fløy over hodet på meg.

Elg og kenguru i Østerrike?

En skiferie i de østerrikske alpene handler ikke bare om snøforhold og hellingen på løypene. Det handler også om hva som skjer når skiene er trygt parkert i skapet på hotellet ditt. St. Anton am Arlberg har definitivt rykte på seg for et utagerende uteliv og fantastiske after-ski fester. Velkjente after-ski-barer som Mooserwirt og Krazy Kanguruh har gitt mange en skiløper en sen og slitsom start i bakken dagen derpå. Gågaten i St. Anton og mange av sidegatene byr mange typer spisesteder og vannhull, som varierer fra litt bøllete til det elegante. Altså noen for alle og enhver.

Annonse

Moderne skianlegg med lang historie

Første gang nevnt som Vallis Taberna i skriftlige kilder i 1275, gir St. Anton i Tirol en lang historie å se tilbake til på. Nærmere vår egen tid blir Arlberg-området og St. Anton ofte kreditert for å ha sparket i gang alpinski bevegelsen på begynnelsen av 1900-tallet. Selv om du fortsatt får glimt av historien i landsbyen, er området i dag en moderne skisted, med de fleste fasiliteter en besøkende kan ønske seg. Strukket ut over 3 km i den smale dalen Stanzertal, ble landsbyen 2300 innbyggere, for alvor satt på alpinkartet av VM i alpint i 2001. Alt dreier seg ikke nødvendigvis om ski. For de som heller vi satse på velvære og spa finner du også muligheter for dette. Dessuten, hvis ikke litt shopping eller spa etter en dag i løypene er nok, eller hvis været blir dårlig, kan du alltids hoppe på toget og være i Innsbruck en time senere.

Pettneu, et alternativ til St. Anton am Arlberg

Jeg bodde på Pettnau am Arlberg, en liten landsby ca. 7 km fra St. Anton. Det fungerte helt fint ettersom strekningen mellom Pettneu – St. Anton trafikkeres av hyppige bussavganger på dagtid. Å bo i den mer rolige, nydelige og mer tradisjonelle tirolerlandsbyen, er flott hvis du ikke skal ut på livet hver natt. Derfor, hvis du vil feste bør du bo i selve St. Anton, ettersom bussene slutter å gå klokken 00:30.

Annonse
Booking.com
 • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

  Posted in:

  Herlige juvvandringer i Østerrike

  Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

  Les hele artikkelen

 • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Steirischer Türkentommerl

  Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen “Steirisch”. Betegnelsen tommerl forteller […]

  Les hele artikkelen

 • Burgenland schnitzel

  Posted in:

  Burgenland schnitzel

  Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

  Les hele artikkelen

 • Grundlsee, Salzkammergut, Østerrike

  Posted in:

  Salzkammergut – Østerrike i miniatyr

  Kontrastene i Salzkammergut regionen er store. Ikke bare fordi landskapet veksler mellom massive fjellkjeder, isbreer, frodige daler og en mengde innsjøer. Men også fordi regionen byr på et rikt kulturlandskap som har blitt preget av mer enn 5000 år av menneskelig aktivitet. Ferieregionen Salzkammergut strekker seg over 58 kommuner i tre delstater (Salzburg, Oberösterreich og […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ricardo Feres

Ricardo Feres

Profesjonell fotograf og spesialist på 360° foto. 20 år med natur eventyr har blant annet brakt ham til Andesfjellene og de sveitsiske Alpene. Ricardo har vært på ekspedisjoner i Patagonia, syklet på vulkaner på Hawaii og dykket med Manta utenfor Brasil. Bildene hans har vært brukt i 3 bøker. Se mer av portfolioen hans på ricardoferes.com.