Posted in:

Opp i fjellet og ut på Achensee

© by Ana Lucia Marcos

Tirols største innsjø Achensee omgitt av et helt fantastisk alpelandskap. Her er alle gode ting minimum tre! Sjø, fjell og mye god mat og mye mer.

Tirol er mer kjent som ski- eller vandre destinasjon. Cruisebåter og vannsport er kanskje ikke det man først tenker på når man hører Tirol. Det var derfor med en viss nysgjerrighet vi besøkte delstatens største innsjø, Achensee som ligger på 929 meters høyde i fantastiske alpeomgivelser. Innsjøen har vært et populært turistmål helt siden 1800-tallet. Det ble riktig fart i sakene i 1858 når første togstrekningen i vest Østerrike åpnet i Inntal. Toglinjen mellom Kufstein og Innsbruck gjennom Inntal gjorde lettere å komme til regionen fra andre steder i Østerrike, samt nabolandet Bayern. Smalsporbanen (Achenseebahn) fra Jenbach nede i Inntal og opp til Achensee ble åpnet i 1889.

Full damp

Vi startet derfor turen vår til Achensee med å ta nostalgitog fra Jenbach. Det lille toget med lokomotiv og to vogner, tøffer seg fra Jenbach 563 moh. og de 6,8 km opp til Achensee på 45 minutter. Sitter du i den åpne vognen må du tåle litt ståk, sot og røyk fra lokomotivet, men jeg synes det gjorde opplevelsen mer genuin. Lokomotivene som blir brukt stammer alle fra 1889. Utsikten er stedvis herlig, der toget tøffer seg sakte men sikkert gjennom boligstrøk, skogholt og over beitemark. Hvis du ikke skal helt frem til Achensee, kan du hoppe av på fire andre stasjoner underveis. Vi skulle rekke en båt, så vi ble med hele veien.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Cruise

På Achensee banens endestasjon på Seespitz byttet vi fra tog til båt. Toget og båten korresponderer, så ingen tapt tid på venting. Nå ventet en hel dag med cruise og vandring. Innsjøen og landskapet som møtte oss når vi gikk av toget, er vel det nærmeste man kommer perfekte postkort. Det ligger flere flere landsbyer spredt rundt den 9,4 kilometer lange Achensee, men vår første stop på rundturen ble på Gaisalm. Dette er en gammel seter som ligger på den veiløse nordvest bredden av innsjøen. Nå fungerer den som restaurant og sted for å koble av, både for båtpassasjerer og vandrere. Vi bestemte oss også for å teste vandrestien et lite stykke for å kvitte oss med noen kalorier.

Geitesti

Rett nord for Gaisalm går stien bratt oppover langs klippene ved innsjøen. Det er absolutt verd kaloriforbruket, fordi du får et herlig perspektiv på innsjøen og det omgivende landskapet bare du kommer noen titalls meter opp. Og for en fantastisk utsikt over omgivelsen og innsjøen man får. Merkelig nok fikk jeg nesten en liten følelse av å være på kystvandretur i Hellas, der vi tråkket opp og ned en liten geitesti omgitt av kratt og småbusker. Stedevis går stien helt nede ved vannet. Fra Gaisalm tok et rundt 1 time og 45 minutter til Achenkirchen, hvor vi overnattet. For en herlig tur.

Pertisau og Naturpark Karwendel

Neste dag tok vi båten til Achenseehof for å se oss litt om, før vi seilet videre til Pertisau. Her finner du et godt utvalg av hoteller og restauranter. Pertisau er dessuten utgangspunktet for turer inn i noen av fjelldalene og naturparken Karwendel mot vest. Her kan du også komme deg opp på fjellet med Karwendelheisen. For de som ikke vil eller kan ta beina fatt, går det en veteranbuss til naturparken. Eller du kan rett og slett ta en runde på Golfclub Achensee, og deretter slappe av ved sjøen. Etter en deilig kaffe og kake på et av de mange konditoriene i Pertisau vandret vi lang strandpromenaden i Pertisau og til Seespitz, hvor vi hoppet på toget tilbake til Jenbach. Denne biten går helt nede ved vannet og er helt flat. Dessuten går den på en jevn og fin grusvei, så her kan man også ta med barnevogner. Asfaltveien ved siden er forbeholdt syklister.

Achensee rundt, til fots eller på hjul

Du kan vandre rundt hele innsjøen, mange steder helt nede ved vannet, på en blanding av asfalterte småveier og naturstier. 2/3 av rundturen er temmelig flat. Kun et stykke langsmed nordvest enden av innsjøen krever litt mer stødige bein og godt fottøy. Sykkelstien rundt sjøen går «kun» mellom Achenkirchen og Pertisau, og tar rundt 1 ½ time. For de som vil ha mer krevende løyper, finnes det ca. 250 km med mountainbike ruter rundt Achensee. Etter en herlig dag med sykling eller vandring er det kanskje på tide med en dukkert. Ved den sørlige enden finner du Badestrand Buchau som byr på fine bademuligheter for store og små.

Dagsutflukt

Hvis du ikke overnatter ved innsjøen, kan du likevel ta en tur og nyte en dagsutflukt uten for mye pes. Kjør eller ta toget til Jenbach (gratis parkering ved stasjonen). Ta nostalgitoget opp til Seespitz og bytt til båt. Du kan kjøpe kombi/rundtur billetter hvor du kan hoppe av og på båten underveis. Dermed kan du veksle på å rusle litt langsmed vannet mellom bryggene og for eksempel stoppe for en lunsj på Gaisalm. Skal du virkelig få med deg litt av det beste av Achensee, kan du også ta taubanen opp på fjellet enten i Pertisau (båt) eller fra Maurach (tog).

Spisesteder
Alle tettstedene rundt Achensee har en mengde spisesteder med flere ulike typer mat. Ikke bare det typiske østerrikske kjøkkenet. Vi spiste godt på:
Gaisalm
Achensee-Stüberl
Zillertalerhof
Hotel Christina (konditoriet)

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.