Posted in:

Innsbruck – Alpenes hovedstad

© by Innsbruck Tourismus / Christof Lackner

Fra romersk militærleir til adelig residensby fra 1420 til olympisk vintersportssted. Tirols hovedstad Innsbruck titulerer seg også gjerne som Alpenes hovedstad – kanskje med rette.

Innsbruck, hovedstaden i Tirol, med sine 130.000 innbyggere brer seg utover dalbunnen akkurat der elven Inn gjør en liten sving nordover. De fleste forbinder Tirol med Alpene, skiturisme og tyrolerhus. Innsbruck blir ofte oversett som et turistmål, selv om byen på størrelse med Drammen opp gjennom historien har vært en av Østerrikes viktigste byer. Her residerte både regionens geistlige, adel og rikets keisere. Mange nordmenn har opp gjennom årene blitt kjent med Innsbruck gjennom den årlige Tysk-Østerrikske hoppuka, som blant annet arrangeres i Bergiselbakken rett utenfor byen.

Gamlebyen fra oven

Innsbrucks største trekkplaster, for de som ikke er interessert i vinteridrett, er gamlebyen. Innsbruck har en godt bevart historisk bykjerne med overveiende sen-barokk arkitektur. Det går fort 2-3 timer til å ruslerundt her. Ta for all del turen opp i Stadtturm (bytårnet). Tårnet som ble ferdigstilt i 1450 og står midt i gamlebyen gir deg en flott utsikt over byen og fjellene rundt. De 148 trappetrinnene opp til utsiktsplattformen er vel verd slitet. Fra tårnet har du nesten et bedre inntrykk enn fra gateplan av et av byen landemerker, Goldenes Dachl – det gyldene taket. Kobberplatene som pryder en balkong ble laget for å markere bryllupet mellom keiser Maximillian II og Bianca Maria Sforza i år 1500. Ekteparet benyttet balkongen til å følge med på festivaler og ridderturneringer som fant sted på plassen nedenfor.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Pause fra sightseeingen

Hvis du trenger en pust i bakken, og kanskje komme deg vekk fra alle turistene, er den lille parken bak Jesuitenkirche ligger akkurat så bortgjemt at her hersker roen. Er du klar for mer? Kanskje et imponerende? Like utenfor sentrum av Innsbruck finner du Slott Ambras fra 1600-tallet. Slottet huser flere museer og utstillinger hvor du blant annet kan se våpensamlinger, kunst, gotiske skulpturer og glass håndverk. Rundt slottet er det en stor park du kan rusle rundt i. Barna synes sikkert det er mer morsomt å dra på Alpen Zoo og se på mer enn 2000 dyr fra den lokale faunaen. Skihoppinteresserte bør dra ut til Bergisel hoppbakken som er åpen både sommer og vinter. Det går offentlig transport til både Slott Ambras, Alpen Zoo og Bergiselbakken.

Bergisel

Hoppbakken med den fantastiske utsikten over Inntal og Innsbruck er vel verd et besøk ikke bare under verdenscuprenn i hopp, men også på sommertid. Bergisel har som Holmenkollbakken en utkikksplattform på toppen, som er åpen for alle. Det er også en restaurant i tårnet hvis du vil ta deg en matbit med utsikt. Selv om du ikke er interessert i skihopping er Bergisel likevel verd et besøk for utsikten skyld. Har du ikke egen bil er det bare å ta trikk nr. 1 fra sentrum i retning Stift Wilten. Innsbrucks Hop-On-Hop-Off busser stopper også her.

Annonse

Vintersportsted

Innsbruck er selvfølgelig nært knyttet til vintersport. Foruten St. Moritz, Sveits og Lake Placid, USA er Innsbruck den eneste byen som har arrangert vinter-OL to ganger. Nord for Innsbruck reiser fjellkjeden Nordkette seg opptil 2500 moh.  Kun 20 minutter fra Innsbruck sentrum finner du et av de bratteste alpinløypene i Europa, Hafelekar som med opptil 70% fall kun er for gode alpinister. Like syd for Innsbruck finner du også skiområdet Patscherkofel, som har løyper som passer de fleste. Her finner du også et utmerket vandreterreng sommertid. For de som foretrekker «bortoverski» (langrenn) så ligger blant de beste langrennsløypene i Østerrike bare 20 km fra Innsbruck, i Seefeld im Tirol. Mer enn 270 km langrennsløyper for alle erfaringsnivåer, lysløyper, løyper for de som har med hund osv. Her finner du det meste en skiløper kan begjære.

Midt i Alpene

Innsbruck er et trafikknutepunkt i Alpene hvor både øst-vest og nord-sør gående leder passerer. Til Italia via Brennerpasset er Innsbruck 40 km unna, og det er kun 36 km med bil til Tyskland via Seefeld. Innsbruck har egen flyplass like utenfor byen og kan for eksempel nås fra Norge med Lufthansa og Austrian Airlines med flybytte i Frankfurt eller Wien. Et annet alternativ er å fly direkte til München, med SAS eller Lufthansa og leie bil på flyplassen (ofte rimeligere enn i Østerrike) og deretter å kjøre til Innsbruck, som ligger ca. 2 timer unna med bil.
For mer info: Innsbruck Tourism

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.