Posted in:

Kleinwalsertal – Østerrikes kuleste blindvei

Vinteraktiviteter for hele familien

© by Arnold Weisz

Kleinwalsertal i det nordøstlige Vorarlberg, Østerrike når du kun via Tyskland med bil, men dalen byr på et fantastisk vintersportssted for hele familien.

Dagen før jeg ankom hadde 30 cm nysnø pakket Kleinwalsertal inn i et hvitt vinterteppe. Ikke nok med det, solen lyste fra en knallblå himmel som også ga behagelige 5-6 varmegrader i høyden. De fleste vet hva Østerrike står for når det gjelder alpine skimuligheter. Derfor tenkte jeg å teste hva mer man kunne finne på i løpet av en vinterferie i Kleinwalsertal. På denne siden finner du en oversikt over aktivitetene som finnes, samt linker til artikler med aktivistene som jeg selv kunne oppleve.

2 land – 1 vinterregion

Kleinwalsertal tilhører delstaten Vorarlberg, og er delvis omgitt av Tyskland og grensen går stort sett på fjelltoppene. Det betyr at du har tilgjengelige 48 forskjellige heiser, som gir deg tilgang til 130 kilometer med løyper på begge sider av grensen. Ingen fare de har droppet grensekontrollen i denne delen av Europa. Utvalget varierer fra store gondolheiser til små skitrekk og skibånd for de aller minste. Løypene er gradert fra sort for de fartsgale til familieløyper til perfekte bakker for de som begynner på sitt første skikurs. For mer info og løypekart se Kleinwalsertal Tourismus sitt nettsted. Når det gjelder andre vinteraktiviteter fikk jeg prøv med litt av hvert, men på langt nær alt. Som en ihuga fjellvandrer måtte jeg selvfølgelig, snør på meg fjellstøvlene og legge ut på en vintervandring.

Vintervandring

Preparerte vandreruter om vinter i høyfjellet finner du ikke alt for mange steder i Østerrike. Den 5 kilometer lange vandringen på det omkring 2000 moh. Gottesackerplatået var et vintereventyr på sitt beste. Derfor har jeg laget en egen artikkel om denne opplevelsen. Hvis været ikke skulle tillate en vandring blant de uberørte snødynene i høyden, finner du ytterligere 50 kilometer med vintervandreløyper rundt om i dalen. Her kan du rusle på rolige turer i skogen og opp i lia for å nyte utsikten. Sjekk artikkelen nedenfor for bilder og mer om opplevelsen.

 • Høyfjells vintervandring på Gottesackerplatået, Kleinwalsertal, Vorarlberg, Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring på Gottesackerplatået

  Turen starter med gondolbanen fra Ifen. Hit kommer du med enten bussen eller bi. Det er en stor parkeringsplass her. Derfra tok jeg meg opp til Hahnenköpfle. Jeg var ikke kommet mange meterne fra heisstasjonen og ut på Gottesackerplatået, før det lå et eventyraktig vinterlandskap fremfor meg. Toppen av Hahnenköpfle (2143 moh.) som ligger litt […]

  Les hele artikkelen

Annonse

Vinterjuvvandring

Østerrike har mange flotte muligheter for juvvandring, men veldig få er åpne om vinteren. Derfor måtte jeg simpelthen benytte sjansen og utforske Breitachklamm. Strengt tatt ligger 99 % av juvet i Tyskland, ettersom elven som renner gjennom utgjør en del av grensen. Men det hører til aktivitetene som du kan være med på når de ferierer i Kleinwalsertal. Det snødekte juvet, frosne fossefall og isgardiner var et fantastisk skue. Se flere bilder og les mer om denne opplevelsen i en egen artikkel.

 • Breitachklamm, Vorarlberg, Østerrike

  Posted in:

  Vinterjuvvandring gjennom Breitachklamm

  Ettersom jeg var noen dager i Kleinwalsertal, Østerrike benyttet jeg sjansen til å gjøre en vinterjuvvandring i Breitachklamm. Jeg har vært på mange flotte juvvandringer rundt i Østerrike, men aldri om vinteren. Det snødekte landskapet bød på en annerledes atmosfære og en herlig vinterlig opplevelse. Passfri grenseovergang Jeg hoppet på bussen i Riezlern i Kleinwalsertal […]

  Les hele artikkelen

Trugevandring

For også å kunne komme ut i naturen og utenfor løypene har jeg forelsket meg i truger. Fordelen er jo at man kan bevege seg ut i terrenget, så lenge det ligger i alle fall 20 cm snø. Ønsker du ikke å gå sammen med en gruppe, forhør deg på hotellet ditt eller stikk innom turistkontoret for forslag til steder som passer for en trugevandring. I Kleinwalsertal finner du fine trugevandringer nede i dalen, eller du kan ta heisen opp på fjellet for å gå der. Sjekk på forhånd om forholdene og snøskredvarsler for du legger ut. Populariteten for trugevandringer er sterkt oppadgående i Østerrike, og tilbudet øker raskt. Selv om jeg allerede har en del kilometer på truger, ble jeg med en gruppe med nybegynnere på en 2-timers runde i Kleinwalsertal.

 • Trugevandring ved Hirschegg, Kleinwalsertal, Vorarlberg, Østerrike

  Posted in:

  Trugevandring ved Hirschegg

  Sammen med Sebastian, en erfaren fjellfører, la 10 stykker ut fra Hirschegg midt i Kleinwalsertal på en rundtur på truger i et variert terreng. Halvparten hadde aldri hatt truger på beina før. Solen hadde akkurat kommet seg over fjellkammen i øst når vi la ut på den 2 timer lange turen. Opp i lia De […]

  Les hele artikkelen

Skiaktiviteter i alle varianter

Det mangler selvfølgelig ikke på skimuligheter i Kleinwalsertal. 48 heiser gir deg tilgang på 130 kilometer med løyper. Det inkluderer også heiser samt løyper på den tyske siden av grensen, ettersom mange av heisene deler på et fjell, med grensen på toppen. Enten du har lyst å dra ut på egen hånd eller bli med på en guidet tur, finner du rikelig med terreng for skitouring. De som foretrekker langrenn, kan kose seg med 50 kilometer med løyper for både klassisk og skøyting. Jeg går ut fra at løypene er av god kvalitet, ettersom jeg så et par løpere fra det norske kombinertlandslaget suse forbi.

ANNONSE

Andre vinteraktiviteter

Kleinwalsertal byr dessuten på aktiviteter som både store og små i familien kommer til å like, som for eksempel aking. Du finner 9 akebakker av ulike lengde (den lengste er 1 km) og høyde, slik at alle kan prøve seg. Har du ikke med kjelke er det ikke noe problem, for det kan du leie. I Riezlern finner du en liten isbane for skøyting, hvor du også kan leie skøyter. Hva med en tur med hest og slede? Enten du tar med din kjære på en romantisk tur eller familien vil ha en litt annerledes utflukt, finnes en lokal gård som har Norikerhester. Bestill enten direkte hos Peter Hammerer per telefon eller på turistkontoret.

< Klikke på bildene for å se dem større >

Walserfolket

Den omkring 14 kilometer lange dalen i det nordøstlige Vorarlberg er kun tilgjengelig med bil via Tyskland. Kleinwalsertal er dermed en funksjonell eksklave. Forfedrene til dagens innbyggere kom likevel over fjellet og helt fra Sveits. I tillegg til den lille, Kleinwalsertal, finnes det også en stor, Grosswalsertal i Vorarlberg. Begge disse dalene er oppkalt etter walserfolket, som kom fra Wallis i Sveits og bosatte seg i dalene på 1300-tallet. Dalens 5000 innbyggere snakker fremdeles en alemannisk dialekt som er forskjellig, ikke bare fra resten av Vorarlberg, men også i forhold til hva man snakker i Bayern og Østerrike.

Gratis buss i Kleinwalsertal

Når du sjekker inn på hotell i Kleinwalsertal får du også utdelt et busskort. Med dette kan du kjøre gratis på alle bussrutene i dalen og frem til grensen til Tyskland. Rute 1 kjører helt til Oberstdorf i Bayern, men fra grensen til Tyskland må du betale hvis du skal videre inn i Tyskland. Dermed kan du la bilen stå i det meste av ferien din, og spare både penger for parkering og lete etter ledig plass.
Se mer om Walserbus

 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.