Posted in:

Herlige vinterdager i Brandnertal

Brandnertal i den vestlige delen av Østerrike tilbyr tradisjonelle landsbyer, et bredt utvalg av vinteraktiviteter og et herlig vinterlandskap.

I mange år har denne delen av Østerrike vært litt bortgjemt og i skyggen av mer kjente skisteder. Brandnertal i Vorarlberg har sakte men sikkert jobbet seg ut på markedet. Ikke ved å bygge spektakulære adrenalinpumpende halfpipes eller utforløyper, men ved å tilby besøkende varierte vinteraktiviteter, rimelig overnatting og gode fasiliteter. Jeg avla den lille nord-syd gående dalen i Østerrikes vestligste delstat, Vorarlberg et besøk i vinter, som ble et svært hyggelig bekjentskap.

Nydelig vinterlandskap

Den lille landsbyen Brand og enda mindre Bürseberg har ikke blitt forvandlet til høyt svevende vinterferie maskiner, men har beholdt sin alpesjarm intakt. Bortsett fra den siste dagen i løpet av oppholdet, snødde det tungt da jeg var i Brandnertal. Selv om jeg kanskje savnet de flotte solskinnsbildene som jeg så på internett før jeg dro, skapte snøfallet likevel en nydelig vinter stemning. Omgitt av et vakkert snødekt landskap ble det bakteppet for en strålende vinterferie. Du har muligheter til å delta i en rekke forskjellige vinteraktiviteter. Jeg hadde dessverre ikke tid til å prøve skitouringen (randonee), vintervandring eller hundeslede, men hadde det gøy i snøen med andre aktiviteter. Først bar det av sted til alpinbakkene.

ANNONSE

Klikk på bildene for å se dem større >>

Uten trengsel og køer

Det beste med denne skiregionen er at den ikke på langt nær like kjent som mange andre. Dermed er trengselen fraværende. Med 26 løyper som byr på løyper av lett og middels vanskelighetsgrad. Kun 5% av løypenettet går under kategorien svart (vanskelig). Skianleggene Brandnertal inkluderer 64 km preparerte bakker i høyder mellom 890 – 2000m. For det meste på østvendte bakker mellom skistedene Bürseberg og Brand. Besøkende til Brandnertal blir effektivt betjent av 14 heiser, og jeg stod aldri i kø. I mange av løypene var det ingen andre skiløpere, men det var helt greit for da kunne jeg øve og forbedre skiferdighetene mine uten å bli til latter. Det var forresten morsomt å se at barna hadde skiskole på flotte løyper perfekt for nybegynnerne, mens foreldrene hadde tid til å finne på noe gøy for seg selv. Ikke desto mindre besøker Brandnertal ikke bare om alpint.

Annonse

Trugevandring

Trugevandringen på Tschengla var fantastisk. Jeg ble ledet gjennom det vakre vinterlandet av guiden Max Sturm på en herlig snøhvit dag. Det spilte ingen rolle at solen ikke var å se. Ettersom vandringen gikk sakte gjennom skogen av snødekte trær, med en stillhet som bare forstyrret av lyden av trugene våre. Helt fascinerende. Turen du vandrer og hvor langt og lenge, avhenger av deg selv eller gruppen du er en del av. Du trenger ikke å være en veltrent idrettsutøver. Dessuten, det vakre landskapet flytter fort oppmerksomhet fra den fysiske delen til naturnytelsen likevel. Vandringen i nysnøen blant de snødekte trærne, mens vi krysser over små bekker som forsvinner under den myke snøen og tar i det fantastiske alpine landskapet rundt, er en fantastisk måte å tilbringe en ettermiddag på.

Nattaking

Dette er ikke bare for barn – eller mer nøyaktig det er for barn i alle aldre. Jeg elsker denne typen vintermoro. Det som som gjorde litt mer spennende enn vanlig, er når du raser nedover fjellet i bare lyset fra hodelampen din. Ingen bekymring! Gutta som organiserer dette, er profesjonelle og ga oss gode instruksjoner om hvordan du styrer for å kjøre trygt. I begynnelsen var jeg litt i tvil om at jeg kunne kontrollere kjelken godt nok. Jeg prøvde derfor å følge instruksjonene til punkt å prikke, men akte nok ned bakken mye raskere enn jeg sannsynligvis burde ha gjort. Det er rett og slett for morsomt til å kjøre sakte!

Langrenn i historiske omgivelser

Langsommere men i et historisk landskap gikk skituren dagen etter. Skisporene førte oss gjennom neolittiske steinsirkler ved Bürseberg, slik at skiløperne visstnok kan dra energi fra sirkelen. Vel, dette er i alle fall hva jeg ble fortalt av min lokale guide Max. Ifølge Brandnertal Turistkontor er disse steinsirklene kultsteder og et senter hvor steinalder astronomer kunne observere stjernene på nattehimmelen. Uansett, litt fortidshistorie underveis i langrennsløypene skader ikke. I Brandnertal kan du nyte rundt 20 kilometer klassiske langrennsløyper, og du kan skøyte i 80% av dem. De fleste løypene ligger på 12-1300 meter høyde og gir deg en storslått utsikt underveis.

Lavmælt feriested

Brandnertal er absolutt et familieferiested, og dermed finner du ikke særlig med nattunderholdning i forhold til andre skisteder. Likevel er det finnes noen barer og en gang i uken spiller en DJ opp til fest til de sene nattetimer. Det jeg likte best med å bo i et mer lavmælt vinterferiested handler om det gode livet, langt mer enn å få seg noen adrenalin kick. For eksempel er det mange gode spisesteder i dalen. Jeg anbefaler varmt en middag på Frööd, en veldig god restaurant på fjellet der jeg spiste en utmerket hirschragout (viltragu). En annen restaurant jeg likte godt var Fuchsbau, en sjarmerende fjellrestaurant med gode måltider og priser. For en liten byutflukt anbefaler jeg koselige Bludenz som ligger ved hovedveien mellom Arlberg og Bregenz, 44 kilometer fra St. Anton i Tirol.

 • Panoramavandring ved Brunnalm, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring ved Brunnalm

  Utgangspunktet for denne vandringen er Brunnalm innerst i Großveitschtal, som er en liten sidedal til Mürztal, Hochsteiermark. Fjellandskapet tårner seg opp rundt meg når jeg går ut av bilen på parkeringsplassen, som befinner seg på 1049 meter over havet. Fjellveggen innerst i dalen er nesten fryktinngytende, men på denne vandringen skal jeg ikke helt opp […]

  Les hele artikkelen

 • Hochlantsch, Alemenland, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

  Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved […]

  Les hele artikkelen

 • Malakofftorte - kakeoppskrift

  Posted in:

  Malakofftorte

  Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

  Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ricardo Feres

Ricardo Feres

Profesjonell fotograf og spesialist på 360° foto. 20 år med natur eventyr har blant annet brakt ham til Andesfjellene og de sveitsiske Alpene. Ricardo har vært på ekspedisjoner i Patagonia, syklet på vulkaner på Hawaii og dykket med Manta utenfor Brasil. Bildene hans har vært brukt i 3 bøker. Se mer av portfolioen hans på ricardoferes.com.