Fylt paprika med tomatsaus er en populær klassisk rett i det østerrikske kjøkkenet. Og min mors oppskrift har havnet på vårt middagsbord i flere tiår med suksess.
Gefüllte Paprika mit Paradeisasauce / fylt paprika med tomatsaus hører like mye til det østerrikske kjøkkenet som Gulasj eller Wienerschnitzel. Det finnes mange ulike varianter, særlig i Ungarn og på Balkan, men varianten med kjøttdeig som fyll er den mest brukte i Østerrike.
Ingredienser for 4 porsjoner:
4 grønne paprika
Fyllet:
1/2 kg blandet kjøttdeig
1 rundstk. eller 1 skive brød
salt
pepper
timian eller oregano
2 -3 fedd hakket hvitløk
1 liten hakket løk
3 – 4 ss hvetemel
Tomatsaus:
4 ss rapsolje/smør
4 ss hvetemel
4 ss tomatpure
suppe- eller buljongterninger
7 dl vann (kraft)
Start med å vaske og rense paprikaene, dvs. skjære av toppen og skrape ut innmaten. Ta gjerne mindre paprika, for da kan man heller beregne 2 stk. pr. person. Dessverre er det ofte bare store å få tak i.
Brødet bløtes og rives i småbiter og alle ingrediensene til fyllet blandes sammen. Fyll deretter de uthulede paprikaene. Best er å bruke blandingskjøttdeig av 50 % svin og 50 % storfe. Da blir fyllet saftigere. Du kan selvfølgelig bruke en annen type kjøttdeig om du ønsker.
Deretter lager du tomatsausen. Bruk en høy kjele, slik at sausen mer eller mindre dekker paprikaene når de skal kokes. Hvis du ikke nødvendigvis må ha en helt glatt saus, kan du med fordel også bruke en boks hakkede tomater i tillegg til tomatpuré. Og det blir selvfølgelig bedre smak med skikkelig kraft, istedenfor suppe/buljongterning. Begynn med å lage jevningen av olje/smør og hvetemel. Når jevningen er klumpefri tilsett tomatpuré for å ta bort noe av råsmaken. Deretter tilsetter du de hakkede tomatene. La det hele småkoke i minst 10 minutter, under stadig omrøring. Skulle du få noen klumper i sausen, siler du den nå – før du har paprikaen oppi.
Paprikaene legges oppi den kokende tomatsausen og småkokes ca. 1/2 time. Pass på at det ikke brenner seg i bunn av kjelen. Rør derfor forsiktig om av og til.
Fylt paprika serveres med kokt ris eller stekte poteter.
Både i det sørlige Bayern, Tirol og Syd-Tirol er denne retten populær. Knødelen som er fylt med bacon spises gjerne som egen rett sammen med sauerkraut. Lager du små knødler kan du også bruke den i klar kjøttsuppe. Ingredienser: 250 g knødelbrød* 1,5 dl melk 1 dl vann 3 egg 1 liten løk smør 2 […]
Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før man setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, vil du få en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
Keiser Franz Josef I (1830–1916) elsket denne retten og har gitt navnet til denne enkle men utrolig gode desserten. Det går mange ulike historier rundt opprinnelsen, som vi ikke skal dvele ved men heller konsentere oss om spise retten. Rundt om i Østerrike har det dukket opp enkelte lokale variasjoner, men vi har lagt vår […]
Denne gryteretten er særlig populær i Wien. Noen hevder at denne reisfleisch kommer fra det serbiske eller ungarske kjøkkenet, mens andre mener med sikkerhet at retten oppstod i Østerrike. Uansett er dette en tradisjonell matrett som har vært populær i Østerrike siden 1900-tallet. Noen restauranter har det på menyen, som Gasthaus Pöschl i Wien, men […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.