Posted in:

Fylt paprika med tomatsaus

Gefüllten Paprika mit Paradeisersauce

© by Arnold Weisz

Fylt paprika med tomatsaus er en populær klassisk rett i det østerrikske kjøkkenet. Og min mors oppskrift har havnet på vårt middagsbord i flere tiår med suksess.

Gefüllte Paprika mit Paradeisasauce / fylt paprika med tomatsaus hører like mye til det østerrikske kjøkkenet som Gulasj eller Wienerschnitzel. Det finnes mange ulike varianter, særlig i Ungarn og på Balkan, men varianten med kjøttdeig som fyll er den mest brukte i Østerrike.

Ingredienser for 4 porsjoner:

4 grønne paprika

Fyllet:
1/2 kg blandet kjøttdeig
1 rundstk. eller 1 skive brød
salt
pepper
timian eller oregano
2 -3 fedd hakket hvitløk
1 liten hakket løk
3 – 4 ss hvetemel

Tomatsaus:
4 ss rapsolje/smør
4 ss hvetemel
4 ss tomatpure
suppe- eller buljongterninger
7 dl vann (kraft)

Start med å vaske og rense paprikaene, dvs. skjære av toppen og skrape ut innmaten. Ta gjerne mindre paprika, for da kan man heller beregne 2 stk. pr. person. Dessverre er det ofte bare store å få tak i.

Brødet bløtes og rives i småbiter og alle ingrediensene til fyllet blandes sammen. Fyll deretter de uthulede paprikaene. Best er å bruke blandingskjøttdeig av 50 % svin og 50 % storfe. Da blir fyllet saftigere. Du kan selvfølgelig bruke en annen type kjøttdeig om du ønsker.

Deretter lager du tomatsausen. Bruk en høy kjele, slik at sausen mer eller mindre dekker paprikaene når de skal kokes. Hvis du ikke nødvendigvis må ha en helt glatt saus, kan du med fordel også bruke en boks hakkede tomater i tillegg til tomatpuré. Og det blir selvfølgelig bedre smak med skikkelig kraft, istedenfor suppe/buljongterning. Begynn med å lage jevningen av olje/smør og hvetemel. Når jevningen er klumpefri tilsett tomatpuré for å ta bort noe av råsmaken. Deretter tilsetter du de hakkede tomatene. La det hele småkoke i minst 10 minutter, under stadig omrøring. Skulle du få noen klumper i sausen, siler du den nå – før du har paprikaen oppi.

Paprikaene legges oppi den kokende tomatsausen og småkokes ca. 1/2 time. Pass på at det ikke brenner seg i bunn av kjelen. Rør derfor forsiktig om av og til.

Fylt paprika serveres med kokt ris eller stekte poteter.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.