Posted in:

Maronikipferl

© by Arnold Weisz

Kipferl (Croissant) er en klassiker blant bakverk i Østerrike i dag og du finner den overalt i bakerier. Maronikipferl, varienten med kastanjepuree er vår favoritt.

Det er et rikt spekter av historier og om opphavet til dette bakverket. I Østerrike tilskrives gjerne kipferln mesterbakeren Peter Wendler, som skapte bakverkets form i 1683 for å spotte den tyrkiske halvmånen etter den tyrkiske beleiringen av Wien, selv om det lenge hadde vært kjent som et tradisjonelt hedensk bakverk.

Uansett opphavet er dette et populært bakverk i Østerrike, og særlig i Wien, hvor de ofte nytes til frokost og i kaffepausene. Det finnes ulike typer og med all slags fyll. Den finnes dessuten 3 ulike typer deig; gjærdeig, butterdeig og briochedeig. Denne oppskriften på maronikipferl lages av gjærdeig og kastanjepure ettersom disse egner seg godt til å fryse. De tiner raskt i stekeovnen og blir nesten som nystekte. Dermed kan du alltid ha noen på lager.

Ingredienser for 8 stk.

Deigen

250 g hvetemel
50 sukker
20 g gjær
1 dl melk
90 g smør (romtemperert)
1 eggeplomme

Kastanjepure

150 kokte kastanjer
0,3 dl melk
15 g sukker
1 ss rom

Til pensling

1 egg
1 ss melk

Tilberedning

Start med å lage gjærdeigen. Varm opp melken til ca. 40 grader. Ha mel og sukker oppi en bolle. Tilsett deretter den lunkne melken samt smør og gjær i små biter. Rør sammen og kna deigen i rundt 10 minutter.

Dekk deretter til deigen med et rent kjøkkenhåndkle og la den heve på et lunt sted i omkring 25 minutter.

Mens deigen hever, lager du kastanjepureen. Hvis du ikke har fått tak i kastanjer kan du også bruke ferdig kastanjepure. Kastanjepuré er en fin mos av kastanjer. Lag den selv eller kjøp den på glass eller boks. Pureen finnes både søtet og usøtet.

Ha alle ingrediensene oppi en bolle og bruk stavmikseren for å lage en pure. Juster fastheten til pureen med melk. Konsistensen bør være som en tykk krem som ikke flyter utover.

Legg bakepapir på et bakeplate/stekebrett.

Etter hevingen elter du gjærdeigen godt igjen og kjevler den ut i en sirkel som er ca. 0,5 cm tykk på en melet arbeidsflate. Skjær deigen i 8 trekanter. Skjær kortsiden i midten ca. 0,5 cm. Dette gjør at croissantene kan formes bedre.

Fordel 1,5 ss kastanjepure midt i hver av trekantene. Rull deretter opp croissantene fra kortsiden, bøy endene litt og legg på bakeplaten. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la heve i ytterligere 20 minutter.

I mellomtiden forvarm ovnen til 180 grader med over- og undervarme og visp egget sammen med melken.

Pensle kastanjecroissantene med det vispede egget og stek deretter i ca. 20-25 minutter til de er gyllenbrune

Ta maronikipferl ut av ovnen og la de avkjøle før servering.

Bonne Maman Maronen-Crème

Det finnes flere ulike typer kastanjepure å få kjøpt. Denne varianten fra det franske firmaet Bonne Maman har vi foruten i maronikipferl også brukt i vår sjokorullekake med kastanjefyll. Det finnes også frosne kastanjepureer, både med og uten sukker. Mengden er den samme uansett hvilken type du bruker. Jo tykkere konsistens, jo bedre slik at den ikke renner ut av bakverket under steking. Vi anbefaler å blande inn 50 g malte valnøtter for å få Bonne Maman- litt tykkere.

For mer info se Bonne Maman
ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.