Posted in:

Bauernkrapfen

© by Österreich Werbung - Foto: Dietmar Denger

En godbit imellom måltidene er ingen ny oppfinnelse. Bauernkrapfen eller smultbolle på norsk, har vært populært lenge på kontinentet og blitt en tradisjon i Østerrike.

Bakst i ulike former, stekt i fett har eksistert i tusenvis av år. Romerne laget såkalte globuli, et rundt kringle som ble bakt i fett, deretter belagt med honning og drysset med valmuefrø. En slags smultbakst som ble kalt «crapho» eksisterte allerede i under Karl den store (742-814). Og kraphenpacherinnen (krapfenmakerinner) er nevnt i gamle dokumenter allerede i 1486.

I Østerrike er såkalte kiachln eller bauernkrapfen, populære som turmat på fjellhytter eller som en liten ettermiddags godbit til kaffen.  Bauernkrapfen er alltid ringformet med en fordypning i midten, som er fylt med syltetøy. I Tirol finnes også en ikke-søt variant, «Tiroler Kiachl», som er fylt med surkål.

De er enkle å lage og passer til alt fra en godbit til frokosten, som til ettermidagskaffen.

Ingredienser:

600 g hvetemel
50 g gjær (1 pk.)
4 ss sukker
1 ts salt
50 g smør
2,5 dl melk
3 eggeplommer
2 – 3 ss rom etter ønske

500 g smult eller olje til steking

litt melis til pynt

Tilberedning:

Ha smør og melk i en kjele og varm opp under omrøring (skal ikke koke).  Bland mel, salt, gjær og sukker i en stor bolle. Ha eggeplommene og rom i melken og rør det godt inn. Ha deretter melkeblandingen i bollen med det tørre og arbeid den sammen til en smidig og glatt deig.

Dekk til med ett kjøkkenhåndkle eller plastfolie og la den stå på ett varmt sted og heve i ca. 30 min. Når den har fått dobbelt størrelse, legg deigen på en melstrødd arbeidsflate og kna den sammen. Del deigen opp i passe biter og form kuler som er ca. 3 cm i diameter. Disse dekker du også til og lar heve i minimum 20 min.

Klem hver kule til en flat skive med fingrene eller f.eks. en melstrødd spekefjøl. I midten på kakeskivene trykker du en fordypning med fingrene.

Stek deretter krapfene i rikelig med varmt fett, med fordypningen ned. Når de er gulbrune, må de snus og stekes på den andre siden. Når du tar dem opp av fettet, bør du legge dem til på kjøkkenpapir som suger til seg litt av fettet.

Strø melis over ved hjelp av en tesil og fyll bringebærsyltetøy eller aprikossyltetøy i fordypningen etter ønske.

Bauernkrapfen smaker fortreffelig når de er helt ferske selvfølgelig.

ANNONSER

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.