Posted in:

Rust – Vinsmaking, båtturer og storkekikking

© by Ana Lucia Marcos

Den lille historiske byen Rust ligger vakkert til ved vestbredden av Neusiedler See, i det nordlige Burgenland, ikke langt fra grensen til Ungarn.

Vi besøkte småbyen en “varm sommerdag” midt i september og nøt herlige spaserturer, god mat og en båttur på Neusiedler See. Rust sitt historiske sentrum byr på mange godt bevart historiske bygninger og fortsatt delvis omringer av en bymur fra middelalderen. Rust står i dag på listen over Verdens kultur- og naturarvsteder.

Historiske Rust

Selv om det hadde vært bosetning i området både under den keltiske og romerske perioden havnet Rust for alvor på kartet når man bygget en vollgrav og bymur i 1512. Det hjalp dessverre ikke særlig mye ettersom byen ble inntatt av tyrkerne (osmanerne) i både 1529 og 1532. Ringmuren som du delvis kan se den dag i dag stammer fra 1614. Bybildet preges i dag av de tallrike husene, satt opp fra 1500- til 1800-tallet, med velholdte renessanse-, barokk- eller historisk fasader som inkluderer vakre vindus- og portalrammer, karnapper, våpenskjold og stukkaturdekorasjoner.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Fisherkirche

Om vi spesielt skal fremheve et av de historiske byggverkene i Rust må det være Fischerkirche (Fiskerkirken) som du ser på haugen over hovedtorget (Rathausplatz), rett foran en mer moderne kirke. Dette er byens eldste stående byggerverk og de eldste delene stammer fra 1200-tallet. I dag er det et museum i den tidligere romersk-katolske kirken som ble bygge oppå et romersk vakttårn. Det koster 2 EUR å komme inn og er vel verdt pengene, for å se blant annet freskene.

Bystorken

Du kan ikke vandre rundt i Rust uten å legge merke til alle fugleredene på hustakene. Denne flotte storvokste fuglen har gjort småbyen Rust til en av sine favorittstedet å hekke langs Neusiedler See. For tiden holder 22 storkepar til i Rust, men når vi var på besøk i september var alle fløyet til sydligere breddegrader og reirene var tomme. Ved et besøk på våren derimot var det storker i alle reirene og det var lett å beundre disse vakre fuglene.

ANNONSE

Lokale viner

Den tradisjonelle og opprinnelige vindyrkingen bruker det unike mikroklimaet i Neusiedler See, de forskjellige jordstrukturene og høydene til vingårdene, til å produsere fremdragende viner. I dag er det først og fremst vingårdene som tiltrekker seg besøkende, i tillegg til bade- og båtturisme. Landskapet rundt er preget av vinranker, som tilhører ulike vingårder, som hvorav flere holder til i selve Rust. Derfor kan du særlig på høsten se masse trafikk med traktorer som henter inn årets avling av vindruer. Flere av vingårdene (se etter skilting med Weingut) har vakre restauranter i bakgårdene sine, og mange av dem tilbyr både smaksprøver og salg av viner nesten året rundt.

Båttur på Neusiedler See

På en varm sommerdag, i dette tilfelle med 28 °C, valgte vi å komme oss ut på innsjøen med båt. Fra både Stadthafen rett utenfor byen, samt fra marinaen ved Ruster Bucht kan du gå om bord på sightseeingbåter eller sykkelferger for å komme deg ut på Neusiedler See. Vi ble med Drescher Line på en 1 time og 10 minutter lang seilas. Fra båten får du et bedre inntrykk av landskapet om omgir den 36 km lange og 12 km brede innsjøen Neusiedler See.

 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

 • Schladming

  Posted in:

  Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

  Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

  Les hele artikkelen

 • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

  Posted in:

  Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

  Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.