Posted in:

Vinvandring i Südsteiermark

© by Arnold Weisz

Et utrolig vakkert landskap kledd i høstfarger, gode viner og lekker mat ledsaget oss på en rundtur i vinregionen Südsteiermark, på grensen mellom Østerrike og Slovenia.

Vandreturer gjennom vinregioner har blitt populært også i Østerrike. Mange har fått øynene opp for dette, på tross av de fantastiske mulighetene for fjellvandringene i Alpene. Vi våget oss derfor ut på en 5,8-km lang fottur i det sørlige Steiermark, gjennom vingårder, skogslunder og åpent kulturlandskap. Naturen viste seg fra sin flotteste fargerike side, vinene var gode og maten riktig lekker. Og når gradestokken viste deilige 22 °C midt i oktober, blir en vinvandring i  Südsteiermark en flott opplevelse.

Lett å finne frem

Ved hjelp av vandreappen til outdooractive.com, fant vi lett utgangspunktet og la i vei rett ut imellom vinrankene. Ruten var for det meste lagt opp langs traktorveiene som vinbøndene bruker. Godt skiltet med «Kulinarische Weinberg-wanderung», ble vi ledet fra vingård til vingård, hvor man kunne både få seg et glass vin eller to, samt noe godt å spise. Og ved hjelp av appen visste vi alltid hvor vi var, og hva som ble neste stopp. Fordi kulinariske vingårdsvandringer dreier seg like mye om mat og vin, som selve fotturen. Det finnes vel ingen bedre måte å nyte en herlig dag ute i friluft, samtidig som man smaker på regionens spesialiteter, med fokus på vinene.

< Klikk på bildene for å se dem større >

DAC Südsteiermark

Südsteiermark er synonymt med friske, aromatiske hvite viner, spesielt Sauvignon Blanc. Det varme og fuktige middelhavsklimaet oppmuntrer til en langtrukken vegetasjonssyklus for vinrankene. De kjølige nettene utvikler finstemte aromatiske profiler, som gir hvitvinsortene et vell av nyanser og en fruktig duft. Weingut Hotel Restaurant Mahoko har for øvrig laget en lite smaksprøvestasjon omtrent halvveis på vandreruten, der du kan smake på deres produkter, og eventuelt plukke opp en flaske eller flere oppe på vingården. Vingårdene i regionen er blant Europas flotteste, med sin sjarmerende natur. Men regionen har også noe av det vanskeligste og mest utfordrende terrenget, fordi de fleste av vinmarkene er plantet i ekstremt bratte stigninger.

Herlig vandreterreng

Det bratte terrenget i kombinasjon med kulturlandskapet, har gjort denne regionen til et populært vandremål. Denne vandreturen er ikke lang, men det går en del opp og ned. Til sammen 297 høydemeter. Det høyeste punktet på denne turen er Weingut Hotel Restaurant Mahoko på 507 moh. Og det laveste punktet er Gamser Kapelle på 331 moh. Underveis er vinrankene som dominerer, men du rusler også gjennom skogholt, på åpne beiter og bittelitt på asfaltvei. Du kan dessuten velge mellom 11 steder langs ruten, for å ta en pust i bakken og nyte noe godt i glasset eller å bite i.

Annonse

Buschenschank

Vi stoppet på Weingut Zirngast, hvor vi koste oss med en stor skive brød som var komplett dekket med ulike typer kjøttpålegg, ost og grønnsaker. Typisk mat du får på en såkalt Buschenschank. Til det smakte det med et glass hvitvin laget av Sämling 88 druen. Denne tørre aromatiske hvitvinen er perfekt for denne typen matretter. Det ble selvfølgelig også litt søtt, før vi fortsatte vandringen. Når vingården ligger helt inntil grensen til Slovenia falt valget selvfølgelig på Poganzen. En ovnsbakt spesialitet med Kvarg, fra Steiermark med opprinnelse i Slovenia.

Grenseland

En del av ruten gikk bokstavelig talt i grenselandet til Slovenia. Av og til visste vi ikke i hvilket land vi beveget oss i. Men ingen fare. På tross av at grensekontroller er gjeninnført i mye av Europa, slipper du å ta med passet på en vinvandring i Südsteiermark. Vinregionen strekker seg over begge sider av grensen, og vinrankene dominerer også landskapet sør for grensen. Du trenger ikke å være spesielt interessert i vin for å kunne nyte denne vandringen. Det kuperte terrenget og vakre kulturlandskapet er perfekt for alle som vil bevege seg litt, mens du nyter utsikten.

Outdooractive App

Vi benyttet sjansen til å teste gratisversjonen av vandreappen til outdooractive.com. Vi likte de lettleste kartene og informasjonen. På en vinvandring viser den alle stedene underveis hvor du kan får deg litt å drikke og spise. Appen er tysk og informasjonen blir maskinoversatt til engelsk. Dette er ikke alltid like heldig. Den fungerte utmerket på denne vinvandringen, men vi skal også teste den mer på skikkelig fjellturer.

Klikk på bildene for å se dem større >>

 • weinwandern_map
  Kartet er lettlest og oversiktlig. Appen gir deg også detaljinformasjon om ruten og hva du kan forvente underveis.
 • weinwandern3
  GPS forteller deg hvor du er til enhver tid.
 • Vinferie, Østerrike

  Posted in:

  Vinferie i Østerrike

  På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]

  Les hele artikkelen

 • slott, klostre og ridderborger - Riegersburg, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Hekser, våpen og vin på Riegersburg

  Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på toppen av denne basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for små landsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som […]

  Les hele artikkelen

 • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

  Posted in:

  Herlige juvvandringer i Østerrike

  Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.