Posted in:

Vinvandring i Südsteiermark

© by Arnold Weisz

Et utrolig vakkert landskap kledd i høstfarger, gode viner og lekker mat ledsaget oss på en rundtur i vinregionen Südsteiermark, på grensen mellom Østerrike og Slovenia.

Vandreturer gjennom vinregioner har blitt populært også i Østerrike. Mange har fått øynene opp for dette, på tross av de fantastiske mulighetene for fjellvandringene i Alpene. Vi våget oss derfor ut på en 5,8-km lang fottur i det sørlige Steiermark, gjennom vingårder, skogslunder og åpent kulturlandskap. Naturen viste seg fra sin flotteste fargerike side, vinene var gode og maten riktig lekker. Og når gradestokken viste deilige 22 °C midt i oktober, blir en vinvandring i  Südsteiermark en flott opplevelse.

Lett å finne frem

Ved hjelp av vandreappen til outdooractive.com, fant vi lett utgangspunktet og la i vei rett ut imellom vinrankene. Ruten var for det meste lagt opp langs traktorveiene som vinbøndene bruker. Godt skiltet med «Kulinarische Weinberg-wanderung», ble vi ledet fra vingård til vingård, hvor man kunne både få seg et glass vin eller to, samt noe godt å spise. Og ved hjelp av appen visste vi alltid hvor vi var, og hva som ble neste stopp. Fordi kulinariske vingårdsvandringer dreier seg like mye om mat og vin, som selve fotturen. Det finnes vel ingen bedre måte å nyte en herlig dag ute i friluft, samtidig som man smaker på regionens spesialiteter, med fokus på vinene.

< Klikk på bildene for å se dem større >

DAC Südsteiermark

Südsteiermark er synonymt med friske, aromatiske hvite viner, spesielt Sauvignon Blanc. Det varme og fuktige middelhavsklimaet oppmuntrer til en langtrukken vegetasjonssyklus for vinrankene. De kjølige nettene utvikler finstemte aromatiske profiler, som gir hvitvinsortene et vell av nyanser og en fruktig duft. Weingut Hotel Restaurant Mahoko har for øvrig laget en lite smaksprøvestasjon omtrent halvveis på vandreruten, der du kan smake på deres produkter, og eventuelt plukke opp en flaske eller flere oppe på vingården. Vingårdene i regionen er blant Europas flotteste, med sin sjarmerende natur. Men regionen har også noe av det vanskeligste og mest utfordrende terrenget, fordi de fleste av vinmarkene er plantet i ekstremt bratte stigninger.

Herlig vandreterreng

Det bratte terrenget i kombinasjon med kulturlandskapet, har gjort denne regionen til et populært vandremål. Denne vandreturen er ikke lang, men det går en del opp og ned. Til sammen 297 høydemeter. Det høyeste punktet på denne turen er Weingut Hotel Restaurant Mahoko på 507 moh. Og det laveste punktet er Gamser Kapelle på 331 moh. Underveis er vinrankene som dominerer, men du rusler også gjennom skogholt, på åpne beiter og bittelitt på asfaltvei. Du kan dessuten velge mellom 11 steder langs ruten, for å ta en pust i bakken og nyte noe godt i glasset eller å bite i.

Annonse

Buschenschank

Vi stoppet på Weingut Zirngast, hvor vi koste oss med en stor skive brød som var komplett dekket med ulike typer kjøttpålegg, ost og grønnsaker. Typisk mat du får på en såkalt Buschenschank. Til det smakte det med et glass hvitvin laget av Sämling 88 druen. Denne tørre aromatiske hvitvinen er perfekt for denne typen matretter. Det ble selvfølgelig også litt søtt, før vi fortsatte vandringen. Når vingården ligger helt inntil grensen til Slovenia falt valget selvfølgelig på Poganzen. En ovnsbakt spesialitet med Kvarg, fra Steiermark med opprinnelse i Slovenia.

Grenseland

En del av ruten gikk bokstavelig talt i grenselandet til Slovenia. Av og til visste vi ikke i hvilket land vi beveget oss i. Men ingen fare. På tross av at grensekontroller er gjeninnført i mye av Europa, slipper du å ta med passet på en vinvandring i Südsteiermark. Vinregionen strekker seg over begge sider av grensen, og vinrankene dominerer også landskapet sør for grensen. Du trenger ikke å være spesielt interessert i vin for å kunne nyte denne vandringen. Det kuperte terrenget og vakre kulturlandskapet er perfekt for alle som vil bevege seg litt, mens du nyter utsikten.

Outdooractive App

Vi benyttet sjansen til å teste gratisversjonen av vandreappen til outdooractive.com. Vi likte de lettleste kartene og informasjonen. På en vinvandring viser den alle stedene underveis hvor du kan får deg litt å drikke og spise. Appen er tysk og informasjonen blir maskinoversatt til engelsk. Dette er ikke alltid like heldig. Den fungerte utmerket på denne vinvandringen, men vi skal også teste den mer på skikkelig fjellturer.

Klikk på bildene for å se dem større >>

 • weinwandern_map
  Kartet er lettlest og oversiktlig. Appen gir deg også detaljinformasjon om ruten og hva du kan forvente underveis.
 • weinwandern3
  GPS forteller deg hvor du er til enhver tid.
 • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

  Posted in:

  Med toget til skisteder i Østerrike

  Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Almenland – naturopplevelser for hele familien

  Naturpark Almenland kjennetegnes av frodige grønne enger og mørkegrønne skoger, som brer seg utover bølgende åser. Slike områder finner du rundt i hele Østerrike, men ikke like store som i Steiermark. Det er ikke bare først og fremst kyr, samt noen bison, hester og sauer som kan nyte naturen i Almenland («Seter-regionen»). Dette er også […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.