Posted in:

På drueinnhøstingfest i Klöch

© by Steiermark Tourismus / Tom Lamm

Innhøstingsfesten er et perfekt tidspunkt for et besøk i den lille idylliske landsbyen Klöch, i det sørøstlige Østerrike. I tillegg til god mat og vin kan du nyte herlige vandrerturer.

En gang i året arrangeres en såkalt «pressfest», som er en slags innledning på årets drueinnhøsting under mottoet «fra druer til vin». De regionale vinbøndene byr frem produktene sine sammen med noe godt å spise. Alt akkompagnert av levende musikk og folklore-opptredener. I Klöch sperrer de av hovedinnfartsåren og gjør om 150 meter landevei til festplass.

Fra druer til vin

Druer blir båret inn fra markene og blir helt oppi et trau hvor publikum blir invitert til å være med og tråkke. Dette er selvfølgelig bare show, og du kan smake på «ferdig tråkkede» druer på flaske fra flere boder på festplassen, og selvfølgelig på Vinotheket. Her finner du også vinmuseet som forteller om regionens historie, vindyrking og kjellerkulturen. Inne mellom mat- og vinbodene finner du vintønnemakere, treskjærer og malere viser sine gamle håndverk. Et moteshow med tradisjonelle drakter og moderne kostymer bidrar også med underholdning på «pressfesten». Midt i gaten er det satt opp langbord med benker, hvor du fritt kan ta plass for å nyte en Wienerschnitzel, stekt kylling eller kalde delikatesser fra regionen.

Vandring mellom vinrankene

Pressfesten er i gang fra formiddagen til sent på kvelden. Derfor har du også tid komme deg en tur opp i åsene rundt og ta en vandretur mellom vinrankene. Vinmarkene brer seg utover åssiden mot sør og utsikten er helt fenomenal utover flatlandet mot Slovenia. Det finnes mange skiltede vandreturer, eller du lager din egen. Det er vanskelig å gå seg bort her. Her og der finner du små spisesteder eller rett og slett et lite vinutsalg, der du kan prøve et glass av vinen før du kjøper en flaske eller to. Ta også en tur innom ruinene av middelalderborgen like ovenfor Klöch.

Utsikt fra borgtårnet

Burg Klöch er en delvis restaurert borg, sannsynligvis bygget en gang på 1300-tallet. Ettersom borgen var en del av forsvarsverkene mot Ungarn, ble den ofte angrepet og i 1418 ble den sterkt ødelagt. Det 35-meter høye tårnet fungerer i dag som en utsiktsplattform, hvor du får en fenomenal utsikt over landsbyen Klöch og videre sørover mot Slovenia. Fra 1724 til 1996 var slottet eid av Stürgkh-grevene. Fra 1997 tilhører den kommunen. Det er en liten teaterscene og sitteplasser inne i borgen hvor det av og til holdes kulturarrangementer. Du kan enten spasere opp til borgen eller kjøre opp og parkere ved siden av veien like ved. Det er gratis å komme inn.

Annonse

Klöcher Traiminer

Klöch er kjent for sine rose-duftende Traminer-viner, så vel som for hjemmekoselige Buschenschank, som tilbyr egne viner og lokale delikatesser i en koselig atmosfære. Traminer er en av de eldste europeiske druesortene, som antagelig allerede var utbredt som «Vitis aminera» i romertiden. Skriftlige kilder fra 1440 viser at det ble dyrket druer og laget vin i Klöch allerede i middelalderen. Traminer, med sin lokkende, meget aromatiske bukett, er en regional spesialitet, og mesteparten av vinen selges i vingårdenes egne restauranter (Buschenschank) eller vingårdenes utsalg.

Booking.com

  • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

    Posted in:

    Kürbiscremesuppe

    Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

    Les hele artikkelen

  • Linzer Torte fra Østerrike

    Posted in:

    Linzer Torte

    Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

    Les hele artikkelen

  • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

    Les hele artikkelen

  • Schärding, Oberösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Schärding – fargerik barokkby ved elven Inn

    Byens største attraksjon er den såkalte «Silberzeile», eller sølvrekken på norsk, på Stadtplatz. Husene som omgir hovedtorget i Schärding er et fantastisk skue, selv på en novemberdag. Det livløse brune landskapet inspirerer vanligvis ikke til reising, og akkurat derfor er barokkbyen ved elven Inn det perfekte sted å besøke senhøstes. Barokkfasader i høstsol Selv om […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.