Posted in:

Südsteirische Grenzstrasse – Østerrikes beste omveier

© by Steiermark Tourismus / Harry Schiffer

Den litt over 100 kilometer lange Südsteirische Grenzstrasse (B69) tar deg gjennom fjellandskap, vindistrikt og langs elven Mur. Underveis passerer du gjennom idylliske landsbyer og historiske småbyer.

Den 107 kilometer lange hovedveien B69, også kalt Südsteirische Grenzstrasse, går gjennom Steiermark og Kärnten går i øst/vest retning langs grensen til Slovenia. Ferden vår starter i Bad Radkersburg på 209 meter over havet som ligger ved elven Mur og når sitt høyeste punkt 1347 moh. noen kilometer etter Soboth, før veien ender i Lavamünd på 348 moh. som ligger i nabodelstaten Kärnten.

Bad Radkersburg

Den lille over 700 år gamle festningsbyen på grensen til Slovenia har en flott gamleby som er vel verd en sightseeing. Hvis du kommer fra motsatt retning kan du nyte noen dager i byens spa, hvor du kan kose deg med fortreffelig mat og slappe av i varme bad og nyte spabehandlinger. Les mer om hva du kan finne på Bad Radkersburg.

 • Bad Radkersburg, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Gatelangs i sjarmerende Bad Radkersburg

  De fleste som besøker Bad Radkersburg kommer sannsynligvis til å kose seg med et opphold på spaet utenfor det historiske sentrum. Uansett, vi har i løpet av flere besøk vandret opp og ned i de fleste gater og smug, og blitt kjent med idylliske Bad Radkersburg. Innenfor de gamle festningsmurene, som delvis er godt synlige, […]

  Les hele artikkelen

Fra Bad Radkersburg er det omkring 20 kilometer til neste stopp ved småbyen Mureck, hvor vi får et gjensyn med elven Mur. B69 passerer gjennom flere småbyer og tettsteder underveis på det flate slettelandskapet. På sensommeren passerer du åkrer med høye maisplanter eller store gule gresskar. I Gosdorf kan du gjøre en av stikker til et utsiktstårn i skogen ved elven, som byr på flott utsikt.

Mureck

Selv om det lille sentrumet er hyggelig nok, er byens fremste trekkplaster den såkalte «skipsmøllen» ved elven Mur (Schiffsmühle Mureck). Den flytende møllen er en kopi bygget i 1997 basert på gamle tegninger, men den eneste i Sentral-Europa som fortsatt er i full funksjon. Her finner du dessuten restauranten Mühlenhof. Det frodige elvelandskapet ved bredden av elven Mur byr dessuten på vandre- og sykkelstier i en fortryllende jungelaktig skog. Les mer om da vi utforsket Murauen i Steiermark til fots og fant et landskap helt ulikt resten av Østerrike.

 • Murauen, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Jungelvandring i Murauen

  Neida, vi er ikke i tropene, men i det sørlige Østerrike hvor elven Mur som danner deler av grensen til Slovenia. Vi beveger oss på vandreveier og sykkelstier langsmed elvebredden og i skogen, ved siden av en liten kanal som løper parallelt med elven. Elven Mur utgjør ca. 35 kilometer av grensen mellom Østerrike (Steiermark) […]

  Les hele artikkelen

Fra Mureck følger vi B69 i 16 kilometer til Ehrenhausen. Før vi kommer dit gjør vi en liten avstikker ned til elven igjen ved Lichendorf (langs Murfährenweg) for å se den lille ferjen over til Slovenia. Den er populær blant syklister som tar seg en runde på begge sider av elven, men den tar også biler. Ferjen er gratis, men ferjemannen setter pris på tips hvis du er fornøyd med servicen. Like ved ferjeleiet ligger det også et lite serveringssted. Vi fortsetter langs B69 og passerer under motorveien A9, og fortsetter forbi Vogau, til Ehrenhausen og Gamlitz.

ANNONSE

Vindistriktet Südsteiermark

Når vi kjører gjennom Gamlitz er vi omgitt av vingårder. Vindistriktet Südsteiermark med sitt varme middelhavsklima er perfekt for vindyrking. Druer som Savignon Blanc trives godt og du kan nyte kvalitetsviner på nesten hvilken som helst vingård du besøker i denne regionen. Stopp for et par dager og nyt det herlige landskapet mens du vadrer mellom vinrankene, nyter god vin og spiser godt. Du kan vandre hele året, men om høsten er hele regionen kledd i spektakulære farger, som vi fikk oppleve noen herlige oktoberdager.

 • Posted in:

  Vinvandring i Südsteiermark

  Vandreturer gjennom vinregioner har blitt populært også i Østerrike. Mange har fått øynene opp for dette, på tross av de fantastiske mulighetene for fjellvandringene i Alpene. Vi våget oss derfor ut på en 5,8-km lang fottur i det sørlige Steiermark, gjennom vingårder, skogslunder og åpent kulturlandskap. Naturen viste seg fra sin flotteste fargerike side, vinene […]

Eibiswald

Etter det bølgende åslandskapet i vinregionen kommer du til foten av Koralpe, som strekker seg nordover. Etter Arnfels går landskapet over fra åsrygger kledd i vinranker til brattere skogkledde berg. Fra Eibisvald (384 moh.) stiger veien jevnt og trutt opp til Soboth (1059 moh.). Lille Eibiswald med 1400 innbyggere er et hyggelig stopp underveis hvor du finner flere gode spisesteder i de gamle bygatene i sentrum. Hvis du heller vil ha en lunsj med litt utsikt bør du ta en tur opp til utsiktstårnet Buchenwald (Se Google Maps). Det store tårnet av tre har faktisk et bord med krakker under tak på toppen. Utsikten er helt fenomenal.

Soboth

Soboth-området ligger ved den sørvestlige foten av Koralpe mellom 491 m og 1528 m over havet, der Steiermark, Kärnten og Slovenia møtes. Du bør absolutt stoppe i den lille landsbyen Soboth. Det pittoreske tettstedet ligger på 1070 meter over havet og er preget av vakre, gamle lindetrær og velstelte, blomsterpyntede hus. Soboth markedsfører seg som en såkalt «vandrelandsby» (Wanderdorf) og byr på en mengde vandreruter, fra lette koselige spaserturer til lengre avanserte turer i røft terreng. Her er det også et par spisesteder som byr på østerriksk mat. Dessuten, på varme sommerdager er det deilig å ta seg en dukkert i Stausee Soboth (B69 går over dammen i enden av den 2,6 km lange innsjøen). Her finner du flere gressplener hvor du kan rigge deg til og et par spisesteder. Det er rikelig med parkeringsplasser langsmed østsiden av innsjøen, som koster noen få euro.

Lavamünd

Fra grensen mellom Steiermark og Kärnten er det kun litt over 12 km ned til den lille byen Lavamünd hvor B69 ender. På vei ned Magdalensberg kan vi nyte en flott utsikt over dalen hvor elven Drau renner. I tillegg kan vi mot sør se berglandet i Slovenia, og mot vest kan vi skimte de spisse toppene til Karawankenefjellkjeden. Herfra er det kun 62 km / 45 min. med bil til Kärntens hovedstad Klagenfurt. For de som blir lenger, er Lavamünd det ideelle utgangspunktet for ulike sykkelturer, inkludert et bredt utvalg av terrengsykkelstier. Klar fjelluft, rent vann og fantastisk natur inviterer deg til fotturer, klatring og bading. De artsrike elvene Lavant og Drau tilbyr sportsfiskere ideelle fiske. Dessuten, kulturelle juveler fra middelalderen til moderne tid venter på å bli oppdaget av kulturentusiaster.

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • Juvvandring i Dr. Vogelgesang Klamm

  Posted in:

  Juvvandring i Dr. Vogelgesang Klamm

  Vandringen gjennom Dr. Vogelgesang Klamm er på 2,7 km (fra P2) med 333 høydemeter. Lavest punkt ligger på 732 moh. og høyeste punkt er på 1065 moh. Vi planla kløften som en del av en lengre dagstur, ved å fortsette fra toppen av juvet og opp til Arlingsattel på 1425 moh. (Les om denne turen […]

  Les hele artikkelen

 • Carnuntum, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Carnuntum – i romernes fotspor

  Carnuntum var en romersk militærleir ved Donau i provinsen Noricum med beliggenhet i dagens Østerrike (i Niederösterreich, omkring 43 km øst for Wien). Fra 1. til 4. århundre e.Kr. var Carnuntum en betydelig romersk metropol på grensen til Romerriket. Carnuntum ble hovedstaden i provinsen Pannonia Superior med rundt 50 000 innbyggere. På grunn av byens militært vitale beliggenhet skulle den sikre grensen […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.