Posted in:

Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

© by Arnold Weisz

Denne ca. 11 km lange vandreturen til Hochlantsch på 1720 moh. i Steiermark byr på fenomenal utsikt og variert terreng. Den store overraskelsen var møtet med alpesteinbukkene.

Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved tjernet starter de fleste vandreturene, som varer fra lette til middels turer, som er godt skiltet.

Flott utsikt

Fra starten går det jevnt og trutt opp gjennom skogen på godt merkede og oppgåtte stier. Hele turen foregår egentlig nedenfor tregrensen, men ofte åpner det seg og du får en flott utsikt utover dalen. Dette fordi skogen er hugget flere steder underveis og de åpne glentene i skogen bød på flott utsikt. De siste 500 meterne frem til toppen går stien langs ryggen av åsen. På nordsiden, i motsetning til sydsiden, er det mer eller mindre loddrett ned 2-300 meter. Dette gjør utsikten ned i dalen på nordsiden siden enda mer spektakulær. Oppe på åsryggen fikk jeg også en herlig overraskelse.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Steinbukk

På en knaus rett ovenfor stien lå det 3 steinbukker og koste seg. Dette hadde jeg ikke forventet her. De virket vant med mennesker og enset meg ikke når jeg tok noen bilder av dem. Dessuten var vel utsikten bedre tidsfordriv, enn å glo tilbake på noen nysgjerrige tobente. Noen skritt videre knaket det i kvister i skogen på nedsiden av stien. Jaggu lå det et par steinbukker og slappet av her også. Jeg har sett steinbukk flere ganger i Østerrike, men kun på avstand i høyfjellet. Det var morsomt å observere dem på nært hold.

Til topps

Det høyeste punktet på denne vandringen er fjelltoppen Hochlantsch, med 1720 meter over havet. Korset står på en knaus som stikker litt ut fra åsryggen. Det kan være litt kronglete å komme seg opp ditt, og glatt hvis det har regnet. Jeg måtte bruk begge hendene får å «klatre» opp de siste par meterne. Uansett, det er verd strabasene. Hochlantsch er den høyeste toppen i regionen og byr derfor på flott 360° utsikt. Knausene og gressflekkene rundt toppen er det perfekte stedet for en matpause. Det var ikke enkelt å lette på baken og starte på resten av vandringen med den herlige utsikten. Men jeg var ikke halvveis engang og måtte av sted.

ANNONSE

Stødig på beina påkrevd

Fra Hochlantsch fortsetter stien langsetter en rufsete fjellrygg. Det er godt merket underveis, med østerrikske flagget malt på steiner med ujevne mellomrom. Snart går det ganske bratt ned over gjennom skogen. Det kan virke som at det går i feil retning, ettersom nedstigningen foregår på nordvestsiden av fjellet. Jeg skal jo tilbake til Teichalm som ligger på sørsiden, men det er bare å følge stien. Den oppgåtte stien slynger seg ned åssiden i gjennom tett skog. Det var greit å hvile beina litt på toppen og spare litt krefter for nedstigningen. Det er mye løse steiner, røtter og glatt der det var fuktig, noe som krever stødige bein. Temperaturen selv oppe på 1400 moh. hadde nådd 26 °C midt på dagen, slik at det var deilig å få seg litt kald drikke og noe søtt å kose seg med, etter en 45-minutters vandring gjennom skogen.

Steirischer Jokl

Det var ikke bare kald drikke eller en matbit som gjør det verd å ta en pause på denne bevertede fjellhytten. På terrassen til Steirischer Jokl, som nesten henger i løse luften, får du en fenomenal utsikt til Alpene. Fra vertshuset følger jeg grusveien de siste 6 kilometerne tilbake til utgangspunktet. Her og der får du en flott utsikt gjennom trærne nedover i dalen mot Bärenschützklamm. De første 3 km går det sakte men sikker nedover, og de siste 3 km slynger veien seg gjennom den flate dalbunnen sammen med bekken Mixnitzbach. Den siste delen av denne vandringen kan virke litt kjedelig, men landskapet som veksler mellom skog og beitemarker er en fin avslutning på en flott tur.

For mer info om regionen og vandremuligheter, se: Tourismusverband Naturpark Almenland

  • Vinferie, Østerrike

    Posted in:

    Vinferie i Østerrike

    På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]

    Les hele artikkelen

  • slott, klostre og ridderborger - Riegersburg, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Hekser, våpen og vin på Riegersburg

    Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på toppen av denne basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for små landsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som […]

    Les hele artikkelen

  • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

    Posted in:

    Herlige juvvandringer i Østerrike

    Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

    Les hele artikkelen

  • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirischer Türkentommerl

    Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]

    Les hele artikkelen

  • Burgenland schnitzel

    Posted in:

    Burgenland schnitzel

    Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.