Posted in:

Keiserpalasset Schönbrunn

© by Julius Silver - Österreich Werbung

Turistattraksjon siden 1800-tallet og UNESCO verdensarv siden 1996, Keiserpalasset Schönbrunn med sitt fantastiske parkanlegg et must for besøkende til Østerrikes hovedstad, Wien.

Ettersom jeg vokste opp i bydelen Meidling som ligger like ved Schönbrunn-palasset (Schloss Schönbrunn) tilbrakte jeg mye tid i det enorme parkanlegget som barn. Som 4-åring var jeg nok relativt uanfektet av at jeg fikk leke i hagen til Habsburg keisernes sommerpalass. Viktigere var nok størrelsen og all plassen man kunne boltre seg på. Dessuten var den zoologiske hagen en ganske eksotisk ekspedisjon «inn i dyreverden» for en bygutt fra Wien. Schönbrunn Tiergarten er for øvrig verdens første zoologiske hage som ble åpnet i 1752.

Offentlig park siden 1779

Jeg har besøkt det 1,2 km2 store parkanlegget utallige ganger, men lar meg stadig vekk imponere av den fantastiske arkitekturen og det imponerende parkanlegget. Anlegget har vært offentlig park siden 1779, og med 8 millioner besøkere per år er Schönbrunn en av de aller mest besøkte severdighetene ikke bare i Wien men også i Østerrike. Og hordene av turister som flommer inn fra busser, biler og t-banen i høysesongen er til tider overveldende. En av høydepunktene om sommeren er sommerkonserten til Wiener Philharmoniker (Sommernachtskonzert), hvor inngang er gratis. Konserten holdes på plassen mellom slottet og hagene.

< Klikk på bildene for å se dem større >

1441 rom

Fra sin spede begynnelse som jakthytte i 1638 har slottet over flere århundre blitt utbygget og omgjort utallige ganger. Sin nåværende form og størrelse har det hatt siden midt på 1700-tallet. Med sine 1441 rom er palasset et massivt bygg og utsmykningen av slottets innside kan bare beskrives som overveldende. Schönbrunn slott var ikke bare et bosted for den østerrikske keiserfamilien, men også et offisielt representasjonssted hvor man arrangerte utallige festligheter og seremonier. Museet og omvisningene i den delen av slottet som er åpent for publikum, gir deg et innblikk i livsstilen til en av Europas mest innflytelsesrike kongelige familier, Habsburgerne som regjerte Østerrike i mer enn 600 år. Hvis du har latt deg blende av praktbyggene til Schloss Schönbrunn utenfra vil du gå måpende rundt inne i slottet. Den østerrikske keiserfamilien visste hva skikkelig «bling» var lenge før rapperne tok begrepet i bruk. Det kan ikke forklares med noen få ord i en liten artikkel, men må rett og slett oppleves. Er du fortsatt usikker på om det er verd inngangsbilletten på € 13 – 20, så la deg friste av bildene over.

Utsikt, med eller uten kake

Det enorme parkanlegget er ikke bare et meget råflott grøntanlegg, men har også sine egne severdigheter. Få deg et kart i turistinformasjonen og utforsk både de mer kjente delen av parken, men få også med deg noen avstikkere fra hoveddelen. Den beste utsikten over deler av parkanlegget og selve palasset får du fra Gloriette som ligger på høyden sør for palasset. For noen euro kan du nyte utsikten i friluft fra taket av Gloriette, eller kombinere utsikten over Schönbrunn med kaffe og kake i kaféen i selve Gloriette. De såkalte romerske ruinene er flotte, men falske og laget i 1778. Er du litt interessert i botanikk ta en tur til Palmehuset og den botaniske hagen som ligger bortenfor dyreparken.

ANNONSE

På varme sommerdager

For de som heller vil slappe av litt finner du en mengde småveier og stier, rundt i de mer skogkledde delen av parken, som er langt mer roligere enn de åpne delene av parken. Her i de mer skyggefulle delene av parken finner mange romantiske møter sted. På riktig varme sommerdager (som det kan være mange av i Wien) anbefaler jeg å sette kurs mot det offentlige badeanlegget Schönbrunner Bad. Slottshagen til Schönbrunn er enorm, og en dag holder kun til å utforske en liten del av slottet og parkanlegget. På en annen side kan man jo alltids komme hit noen timer hver gang man er i Wien, og nyte Schönbrunn en liten bit ad gangen.

  • Schloss Schönnbrunn, Wien, Østerrike.
    schloss_schoenbrunn_panorama
    Først når du kommer et stykke unna får du virkelig inntrykk av størrelsen på palasset.
  • Schloss Schönbrunn, Wien, Østerrike.
    schloss_schoenbrunn_panorama2
    Fra balkongen på slottet brer den enorme parken seg ut helt til horisonten. Foto: Arnold Weisz ©

Museer og kulturinstitusjoner på Schönbrunn

Du finner flere museer på slottet, samt et dukketeater. På Kindermuseum («Barnemuseet») er mange interessante ting å oppdage om hverdagen til den keiserlige familien. Her kan barna også kle seg ut som små prinsesser og prinser. I Kaiserliche Wagenburg («Det keiserlige vognmuseet») kan du se det som er igjen av vognene til hoffet i Wien, som opprinnelig omfattet mer enn 600 vogner og kjøretøyer. Marionettentheater er som navnet antyder et teater hvor stykkene blir oppført av marionettdukker og har eksistert i over 250 år. Marionettentheater spiller operaer, operetter, musikaler og eventyr, hvorav mange av stykkene også er spesielt tilpasset barn.

Best utenfor høysesongen

Museet har mer enn tre millioner besøkere per år og køene kan være lange for å komme inn på museet i sommermånedene. Hvis du har mulighet til å komme utenom høysesongen for turister kan du oppleve et helt annet Schönbrunn. Ikke bare er museet mindre folksomt, men du finner dessuten en park hvor du i ro og mak kan nyte naturen eller bare slappe av og la tankene vandre.

Nyttige lenker

Schönbrunn-palasset

(Museum osv.)

Interaktivt kart over Schönbrunn
Bo på Schloss Schönbrunn

(Schloß Schönbrunn Grand Suite)

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.