Posted in:

Opplev Wiens fargerike markeder

© by WienTourismus/Paul Bauer

Vi har vært innom på noen av de mer enn 20 markeder Wien kan by på. Selv om du ikke skal handle, er dette herlige steder for å bli kjent med folk og kultur i Østerrikes hovedstad.

Markeder liver opp bybildet og er en flott måte å bli bedre kjent med både menneskene og kulturen i landet man besøker. Dessuten kan man komme over delikatesser, som man kanskje ikke finner noen andre steder. I Wien har man bevisst satset på å beholde noen av de tradisjonelle markedene, både som salgssteder og møteplasser. Noen få marekder, som Naschmarkt og til en viss grad Brunnemarkt tiltrekker seg mange reisende. Mens de andre markedene vi har tatt med i oversikten i stor grad preges av lokalbefolkningen.

Spis og drikk på markeder

Markedene i Wien er en slags blanding av haller og gatemarkeder. Der det selges mat har man ofte faste utsalgssteder på grunn av hygienen, selv om for eksempel grønnsaks- og fruktmarkedene gjerne viser frem det fargerike utvalget sitt i åpne boder. De fleste markeder har også spisesteder, som kan variere fra kebabsjapper, vinbarer, kaféer til gourmetspisesteder.  Stedene er ofte små og har gjerne noen bord under åpen himmel. Selv om det er mest gatemat som serveres, finner du også noen ukjente perler også.

Historiske markeder

Allerede i romertiden, når Wien ble kalt Vindabona, ble det drevet handel med matvarer i byen. Matmarkeder har alltid vært en slags «nærbutikk» for bybefolkningen før matvarebutikker slik vi kjenner de i dag dukket opp. Den sterke befolkningsveksten i middelalderen og muligheten for skattelegging, gjorde at markeder ble regulert. Det eldste sentrum for varehandel i Wien lå på Hohe Markt. Spesielt fiskemarkedet holdt til her i årene 1282-1753, hvor det også ble omsatt karpe og kreps i tillegg til Donau-fisken.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Karmelitermarkt – (2., Leopoldstadt)

Markedet er et av de eldste fremdeles eksisterende markedene i Wien. Allerede i 1671 ga keiser Leopold markedsprivilegier til de lokale innbyggerne, for et ukentlig marked for mat og storfe på torget foran Karmelitkirken. I 1910 ble Karmelitermarkt ble flyttet til den frie plassen mellom gatene Im Werd, Haid-, Leopolds- og Krummbaumgasse, hvor makrdet holder til i dag.

Severdigheter i nærheten: Kriminalmuseum viser kriminalhistorien i Østerrike, fra middelalderen og til moderne tid.

Vorgartenmarkt (2., Leopoldstadt)

Dette lille markedet ikke langt fra Prater eller Messe Wien har eksistert siden 1912, og ble komplett renovert i 2012.

Severdigheter i nærheten: Fornøyelsesparken Prater

Rochusmarkt (3., Landstrasse)

Rochusmarkt (tidligere Augustinermarkt), foran Rochuskirche, grunnlagt av Augustinerne (Karmeliterordenen), også kalt «Am Platzl». Kirkegården Nikolaifriedhof med Nikolaikirche lå her frem til 1784. Området Augustinermarkt gradvis vokste fram, og ble frem til 1863 Kirchenplatz. Etter diverse stengninger og ombygninger fremstod Rochusmarkt slik det er i dag i 1988.

Severdigheter i nærheten: Hundertwasserhaus og Wiener Stadtpark (bl.a. Johann Strauss-statuen)

Wiener Naschmarkt (6., Mariahilf)

Wiens største urbane marked har eksistert siden 1786. Det mange ikke vet er at det ligger direkte over elven Wien (Wienfluss).
De rundt 170 salgsbodene og butikkene på Naschmarkt driver handle under mottoet «Det som du ikke finner på Naschmarkt, har du ikke bruk for», utvalget er derfor stort. På kvelden når salgsbodene stenger forvandler deler av Naschmarkt seg til en slags restaurantgate. Se artikkelen vår om Naschmarkt.

Nettsted: www.wienernaschmarkt.eu

Severdigheter i nærheten: Haus des Meeres (Akvarium og Zoo) og Majolikahaus av Otto Wagner

Viktor-Adler-Markt (10., Favoriten)

Allerede i 1865 var det en daglig matmarked i Favoriten, på det som en gang het Eugenplatz. I 1874 ble arbeiderdistriktet innlemmet som Wiens 10. distrikt. Eugenplatz ble omdøpet til Viktor-Adler-Markt i 1919. Mellom 1938 og 1945 ble det kalt Horst-Wessel-Platz, etter en SA-mann herliggjort av nazistisk propaganda. Markedet overlevde ikke 2. verdenskrig, da alle markedsbodene ble ødelagt av brann. Bodene, som alle var privateide, ble imidlertid gjenoppbygd av driverne selv rett etter krigens slutt.

Severdigheter / aktiviteter i nærheten: Amalienbad (flott offentlig badehall i jugendstil)

Meidlinger Markt (12., Meidling)

Markedet oppstod i mellomkrigstiden og er en liten perle som reisende flest ikke er klar over. På dagtid er det bondemarked, mens på kveldstid er dette stedet for små hyggelige spise- og drikkesteder (Se Google Maps).

ANNONSE

Brunnenmarkt / Yppenmarkt (16., Ottakring)

Med rundt 160 markedsboder er Brunnenmarkt et av de største permanente gatemarkedene i Europa. I 2009 fusjonerte den tidligere Yppenmarkt med Brunnenmarkt. Markedet oppstod i 1786 rundt en fontene som fikk vann fra røret mellom Wienerwald og Hofburg. Keiser Joseph II godkjente Brunnenmarkt. I 1880 måtte fontenen vike for den nye hestetrikken, men markedet fortsatte. Gågaten som huser et fargefullt og multikulturelt marked, går fra Thaliastrasse og helt opp til Yppenplatz (Se Google Maps). Selv om du ikke skal handle er det morsomt å sette seg på en kafé og iaktta det yrende livet blant de 160 bodene.

Kutschkermarkt (18., Währing)

Dette lille, men veldig vakre markedet er oppkalt etter Johann Rudolf Kutschker, en liberal biskop. Det ble første gang referert i 1885 da det startet rundt St. Gertruds kirke.

Nettsted: http://www.amkutschkermarkt.at/

Severdigheter i nærheten: Volksoper Wien

Hannovermarkt (20., Brigittenau)

Dette markedet er oppkalt etter kongehuset Hannover, som flyktet til Wien etter et nederlag i den prøysisk-østerrikske krigen i 1866. Hannovermarkt har eksistert siden 1850, den gang ble den fortsatt kalt Brigittamarkt, men skiftet navn i 1930 til Hannovermarkt. Markedet (Se Google Maps) er litt utenfor allfarvei, på andre siden av Donaukanalen. Derfor treffer du veldig få turister her.

Severdigheter i nærheten: Brigittakirche, Augarten

Floridsdorfer Markt (Schlingermarkt, 21., Floridsdorf)

Den originale Floridsdorfer Markt var på Spitz i 1887. Markedet ble deretter integrert i det nybygde Schlingerhof i 1926 og åpnet 1 år senere. I 1946 måtte markedet gjenoppbygges på grunn av omfattende ødeleggelser under krigen.

Nettsted: https://www.leben-am-schlingermarkt.at/

Severdigheter i nærheten: Bunker Gerichtsgasse er uferdig luftskytsanlegg fra 2. verdenskrig.

  • Kafé

    Posted in:

    Kafékultur i Østerrike

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

    Les hele artikkelen

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

  • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

    Posted in:

    Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

    Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

    Les hele artikkelen

  • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

    Posted in:

    Med toget til skisteder i Østerrike

    Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

    Les hele artikkelen

  • Posted in:

    Almenland – naturopplevelser for hele familien

    Naturpark Almenland kjennetegnes av frodige grønne enger og mørkegrønne skoger, som brer seg utover bølgende åser. Slike områder finner du rundt i hele Østerrike, men ikke like store som i Steiermark. Det er ikke bare først og fremst kyr, samt noen bison, hester og sauer som kan nyte naturen i Almenland («Seter-regionen»). Dette er også […]

    Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.