Posted in:

Vandretur til Ladinger Spitz i Lavanttal

© by Arnold Weisz

Saualpe i Lavanttal-Alpene er et av de vakreste fjellområdene i Kärnten. Denne vandreturen tar deg til Saualpes høyeste punkt, Ladinger Spitz på 2079 moh.

Utrolig nok er finner du ingen skiheiser i dette fjellområdet. Men ingen fare, om du ikke ønsker å vandre opp helt fra dalen, er det mulig å kjøre et godt stykke med bil. En 15-20 minutters gåtur nedenfor Wolfsberger-hytta på 1825 moh. finner du en liten parkeringsplass. Da er du akkurat på tregrensen.

Måtelige stigninger

Wolfsberger Hütte er et flott utgangspunkt for familievennlige vandringer på Saualpe i Kärnten. Godt merkede og synlige stier følger lange, seige men ikke alt for bratte stigninger. Dette er en lettgått vandring på merkede og godt synlige stier. Terrenget er enkelt å navigere i. Vel opp på fjellryggen blir du belønnet med en fantastisk utsikt. På dager med god sikt ser du 100 kilometer rundt deg.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Ladinger Spitz

Alt ettersom hvor lenge du vil gå, er det det flere stier å velge mellom. Jeg synes nå at du bør ta turen opp til det høyeste punktet på denne fjellryggen, Ladinger Spitz med 2079 moh. Fra Wolfsberger Hütte tar det omkring 2,5-3 timer frem og tilbake, hvis du velger sti 308. For lengre turer kan man legge inn noen avstikkere eller velge andre utgangspunkter. Det finnes mange hytter med bevertning i området og parkering, som gir et variert utvalg av vandreturer.

360 graders utsikt

Ettersom Ladinger Spitze er den høyeste toppen på Saualpe, får du en fenomenal panoramautsikt. Østover ser du Koralpe hvor grensen mellom Kärnten og Steiermark løper. I sør ser du hele Karawanken fjellkjeden som danner grensen mellom Østerrike og Slovenia. Vestover ser du Hohe Tauern i horisonten, og nordover til blant annet Zirbitzkogel i Steiermark.

Skinkesteik med utsikt

På vei opp fra Wolfsberg (og motorveien A2) følger du en smal og svingete men asfaltert vei opp til parkering. Kun de siste par kilometerne er grusvei. Ikke noe problem å kjøre opp med en vanlig bil. Underveis finner flere steder hvor man kan stoppe for å spise og drikke. Som oftest ligger restaurantene flott til med en herlig utsikt til Lavantal.

 • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

  Posted in:

  Herlige juvvandringer i Østerrike

  Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

  Les hele artikkelen

 • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Steirischer Türkentommerl

  Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen “Steirisch”. Betegnelsen tommerl forteller […]

  Les hele artikkelen

 • Burgenland schnitzel

  Posted in:

  Burgenland schnitzel

  Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

  Les hele artikkelen

 • Grundlsee, Salzkammergut, Østerrike

  Posted in:

  Salzkammergut – Østerrike i miniatyr

  Kontrastene i Salzkammergut regionen er store. Ikke bare fordi landskapet veksler mellom massive fjellkjeder, isbreer, frodige daler og en mengde innsjøer. Men også fordi regionen byr på et rikt kulturlandskap som har blitt preget av mer enn 5000 år av menneskelig aktivitet. Ferieregionen Salzkammergut strekker seg over 58 kommuner i tre delstater (Salzburg, Oberösterreich og […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.