Posted in:

På fjell- og juvvandring i Mölltal

© by Ana Lucia Marcos

Juvvandring, uforglemmelig utsikt fra 3122 moh. og fotturer i herlig alpelandskap var noe av det vi opplevde på fire dager i Mölltal i det nordvestlige Kärnten.

Vi leter stadig etter reisemål i Østerrike som kommer litt i skyggen av de mer kjente som for eksempel Salzburg, Wörthersee eller Kitzbühel. Når vi i tillegg ikke finner særlig mye informasjon på internett heller, gjør det oss bare enda mer nysgjerrig.

Mölltal

Valget viste seg å være riktig godt, og vi ble belønnet med et herlig opphold i Mölltal – en liten dal i nordvest i Kärnten. Vi befinner oss ved foten av hovedalpekammen og noen av de høyeste fjellene i Østerrike. Deler av fjellmassivet ligger også i Hohe Tauern nasjonalpark. Vi baserte oss i Flattach som utgangspunkt for utfluktene våre i Mölltal. Etter en liten prat med det lokale turistkontoret hadde vi en liten plan for utforskning av området. Første utflukt ble en spennende juvvandring.

Raggaschlucht

Det rundt 800 meter lange juvet Raggaschlucht er ikke blant de lengste juvvandringene i Østerrike, men likevel en spektakulær opplevelse. Det starter med en sti gjennom skogen langsmed elven frem til selve juvet. Så snart du er gjennom porten beveger du deg på en gangvei av tre frem og tilbake gjennom det trange juvet. Det kan være glatt på de våte plankene. Derfor anbefaler vi sko med gode sklisikre såler. Det buldrer godt fra vannet som fosser rett under føttene våre, mellom de loddrette fjellveggene. Juvet slynger seg frem i terrenget og tidvis er gangveien ganske bratt. Underveis får vi litt informasjon på tysk og engelsk om hvordan juvet har blitt til samt litt geologi. Når vi står på toppen etter vel en time er kameraet fullt av inntrykk fra vandringen gjennom Raggaschlucht. Som en flott avslutning tar en skogsvei deg tilbake ned i dalen gjennom skogen, hvor du også få noen glimt av Mölltal. Det tok rundt 1,5 time å gjøre unna runden med 200 høydemeter.

Klikk på bildene for å se dem større >>
Annonse

Mölltaler Gletscher

Isbreen i seg selv er kanskje ikke så spennende, ettersom den har krympet kraftig iløpet av de siste tiårene. Likevel, uansett om du skal legge ut på en fjellvandring, stå på ski eller rett og slett bare ta deg en kaffe og nyte utsikten på 3000 meters høyde, så er turen opp på Mölltaler Gletscher verd pengene. Turen opp på fjellet kan selvfølgelig gjøres til fots, men vi valgte en litt mer behagelig og mye raskere løsning og tok T-banen. Høres litt merkelig ut, men fra stasjonen ved parkeringsplassen (1250 moh.) og opp til Mittelstation (2234 moh.) så kjører du tog inne i en tunnel hele veien. Det tar kun 14 minutter. Derfra går det en gondolbane opp til toppstasjonen og Panoramarestaurant Eissee på 2800 moh. For de som vil helt til topp, går du 20 minutter fra panoramarestauranten til stolheisen som tar deg opp til 3122 moh. Dette er for øvrig heisen du må ta for å få stått på ski. Herfra går det merkede stier langt inn i fjellheimen, for de som er på en real vandretur. Utsikten her helt makeløs og på denne høyden er det nesten bare Østerrikes høyeste fjell som rager litt høyere på horisonten.

Lett vandretur i naturskjønn Alpedal

Det finnes nok av aktiviteter som kan gjøres med små barn eller hvis man ikke lenger er like spretten som før. Vi gjorde en herlig vandring innover i Seebachtal. Den 8-9 kilometer lange vandreturen i Seebachtal, Kärnten er en av de enkleste, men også blant flotteste naturopplevelsen vi har hatt i Alpene. Vandreturen går i den stort sett flate dalbunnen og på en grusvei. Innerst inne i dalen finner du også en almhytte med servering. Les hele artikkelen om vandringen i Seebachtal her.

Burg Niederfalkenstein

Et besøk på en middelalderborg hører selvfølgelig med til programmet når man reiser rundt i Østerrike. Man er ikke helt sikker på når borgen ble bygget, men den blir første nevnt i 1164 i skriftlige kilder. Borgen har blitt ødelagt mange ganger opp gjennom historien og fikk mye av sitt nåværende utseende i løpet av de siste hundre årene. Niederfalkenstein har vært i privat eie lenge og det har bodd folk her helt frem til 2004. Omvisningen på borgen var derfor en reise gjennom historien, fra middelalderen og frem til i dag. Du får tilgang til det meste av borgen inklusive en tur opp i tårnet. Borgen kan besøkes fra mai til september og koster € 5.

Hvor skal man bo?

Obervellach er det største tettstedet i dalen hvor du finner det meste av det du trenger som banker, butikker, overnatting og spisesteder. Du kan egentlig bare velge deg et sted å bo etter smak og behag et eller annet sted i dalen. Avstandene er korte så det betyr ikke så mye hvor du baserer deg. Flattach er også helt fint men her ligger spisestedene litt mer spredt og du må kanskje gå noen meter, og utvalget av butikker er mindre enn i Obervellach. Hvis du vil ha litt utsikt finnes noen overnattingssteder også på Grafenberg. Mallnitz er et koselig lite sted lengst in i dalen under Angelkogel fjellmassivet, og kort vei til Seebachtal.

 • Bad Radkersburg, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Gatelangs i sjarmerende Bad Radkersburg

  De fleste som besøker Bad Radkersburg kommer sannsynligvis til å kose seg med et opphold på spaet utenfor det historiske sentrum. Uansett, vi har i løpet av flere besøk vandret opp og ned i de fleste gater og smug, og blitt kjent med idylliske Bad Radkersburg. Innenfor de gamle festningsmurene, som delvis er godt synlige, […]

  Les hele artikkelen

 • Høyfjells vintervandring på Gottesackerplatået, Kleinwalsertal, Vorarlberg, Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring på Gottesackerplatået

  Jeg var ikke kommet mange meterne fra heisstasjonen og ut på Gottesackerplatået, før det lå et eventyraktig vinterlandskap fremfor meg. Uten å tenke særlig lenge over det bega jeg meg ut på den lengste runden på 5 kilometer (finnes også en kortere versjon på 3 km). Det var kommet nysnø et par dager før slik […]

  Les hele artikkelen

 • Trugevandring ved Hirschegg, Kleinwalsertal, Vorarlberg, Østerrike

  Posted in:

  Trugevandring ved Hirschegg

  Sammen med Sebastian, en erfaren fjellfører, la 10 stykker ut fra Hirschegg midt i Kleinwalsertal på en runde i variert terreng. Halvparten hadde aldri hatt truger på beina. Solen hadde akkurat kommet seg over fjellkammen i øst når vi la ut på den 2 timer lange turen. Opp i lia De som ikke hadde egne […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.