Posted in:

Sterzing – på vandreferie i Syd-Tirol

Vipiteno – Trentino Alto Aldige

Sterzing (Vipiteno på italiensk), Syd-Tirol er Italias nordligste by. Beliggenheten midt i Alpene gjør Sterzing til en god base for en mengde ulike ferieaktiviteter – sommer som vinter.

Sterzing er en liten trivelig by med 7000 innbyggere som ligger midt i Alpene, 948 moh. Det italienske navnet på byen, Vipiteno stammer fra en romersk militærleir som het Vibidenum som lå her i 14 f.Kr. Sterzing ble germanisert på 600-tallet da stammer fra områder som i dag ligger i Bayern og Böhmen bosatte seg i området. Fra 800-tallet og frem til delingen i 1919 lå Sterzing i fyrstedømmet Tirol som igjen var en del av keiserriket Østerrike-Ungarn. Selv om du befinner deg i Italia er man kulturelt meget nært knyttet til Tirol og Østerrike.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Urbane opplevelser

Vi bodde like utenfor Sterzings historiske sentrum slik at vi bare hadde et par minutter å gå til mengder av serveringssteder, butikker og severdigheter. Sterzing rekker du å se i løpet av en dag eller 2-3 kvelder. De smale gatene og trange smugene er som skapt for urbane oppdagelsesferder. Både arkitekturen og hvordan byen er lagt opp likner mer på Østerrike enn Italia. Naturlig nok! Etter å ha shoppet noen spiselige suvenirer i småbutikkene, er det ikke langt mellom stedene hvor du kan slenge deg ned for en espresso eller en matbit. En av fordelene med å ligge i Italia er en herlig blanding av kulinariske opplevelser. I Syd-Tirol er pizza og pasta like naturlig som pølser og sauerkraut.

Aktiviteter i området

Sterzing er et godt utgangspunkt for utforskning av regionen. Dette er en typisk alpeby som ligger strategisk til, hvor flere dalfører møtes. Sterzing er kun 16 kilometer fra Brennerpasset og grensen til Østerrike. Om sommeren finner du hundrevis av kilometer med vandrestier i alle vanskelighetsgrader i umiddelbar nærhet. Vi valgte å ta et par fjellturer samt en vandretur i et elvegjel.

Rosskopf / Monte Cavallo

Hvis du bor i Sterzing og har lyst på en fjelltur, er Rosskopf den aller enkleste varianten. En liten spasertur fra sentrum finner du gondolbanen opp til Rosskopf. Det vil si ikke helt opp til toppen, men ovenfor tregrensen hvor du har en mengde turstier å velge mellom, blant annet til Rosskopf. Om vinteren er dette et lite skisted hvor du også finner en 9,6 km lang akebakke, og om sommer er det startpunktet for enten en topptur til Rosskopf og for lengre vandreturer innover i fjellheimen.

Annonse

Gilfenklamm

En 30 °C varm sommerdag er det ekstra deilig å vandre under løvtaket i den tette skogen som fyller Gilfenklamm. Dessuten legger det kalde fjellvannet som fosser ned gjennom slukten en demper på lufttemperaturen. Det tar en time og gå opp fra Stanghe og rundt 30-45 minutter å gå ned igjen. Det er fine gangveier slik at du kommer veldig nært både vann og fjell. Utflukten passer også fint for barn.

Jaufenpass

Det høyeste punktet på SS44 er Jaufenpass / Passo di Monte Giovo på 2094 moh. som forbinder Wipptal i nord og Passeiertal i sør. På toppen av passet finner du en kafe og en parkeringsplass. Enten du bare kommer opp hit for utsikten og en kaffe kopp, eller for å ta deg en tur i terrenget, så er det verd kjøreturen på svingete og smale veier. Jeg benyttet sjansen til et par timers vandring og støtte bare på noen geiter underveis. Det finnes mengder av merkede turstier i området og herlige utsiktspunkter. I dette området var det langt mindre folk underveis enn for eksempel på Rosskopf.

 • De fineste båtturene i Østerrike

  Posted in:

  De fineste båtturene i Østerrike

  Passasjerbåter har krysset østerrikske innsjøer i århundrer. I begynnelsen tjente de som transportmiddel for lokalsamfunnene rundt innsjøene, men fra 1800-tallet også som ferieaktiviteter for velhavende turister. Noen av innsjøene tilbyr fremdeles historiske cruise med dampdrevne båter, noe som gjør cruiset til en spesiell opplevelse. Men de fleste innsjøene har etterhvert fått flåter av moderne cruisebåter […]

  Les hele artikkelen

 • Schneeberg, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Schneeberg – Til fjells med vandretog

  Schneeberg, med Klosterwappen på 2076 moh. som høyeste topp, tilbyr familievennlig fotturer og fantastisk utsikt. Dette er det høyeste fjellmassivet i Niederösterreich. At Wien kun ligger 80 km unna gjør dette til et populært turmål særlig for wienerne, så vel som for utenlandske turister. I landsbyen Puchberg går jeg ombord på det gule og grønne […]

  Les hele artikkelen

 • Grüner See, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Grüner See – Alpesjøenes smaragd

  Omgitt av Hochschwab-fjellene og tett skog skaper en fantastisk setting rundt innsjøen. Følgelig er den grønne innsjøen (Grüner See) blitt et veldig populært utfluktsmål. I løpet av ferietiden i de største mellom-Europeiske landene, kan stedet fort bli overfylt av turister. Ikke desto mindre, hvis du klarer å besøke utenom ferien, vil du kunne nyte sjøen […]

  Les hele artikkelen

 • Trikkesightseeing i Wien med linje D, Østerrike

  Posted in:

  Trikkesightseeing i Wien med linje D

  Wien er perfekt for trikkesightseeing. Jeg fant ut at med linje D kan du i løpet av 2-3 timer oppleve mange av byens ulike fasetter. Du får oppleve det keiserlige Wien, travle handlegater, arbeiderboligstrøk, og vindistriktet Nussberg bare for å nevne noe. Denne trikkelinjen tar deg fra byens viktigste trafikknutepunkt Hauptbahnhof (sentralstasjonen), tvers igjennom hjertet […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.