Posted in:

Herlige juvvandringer i Østerrike

© by Arnold Weisz

Fjellrike Østerrike byr på utallige juvvandringer. Juv er herlige naturspetakkel og byr på minnerike vandringer, for både store og små.

Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å besøke dem tidlig på dagen og utenom helgene. Når du ser skilter med «schlucht» eller «klamm» er dette juv som kan besøkes. Nedenfor finner du de juvene vi har besøkt hittil, men vi legger til nye juvvandringer etter hvert som vi har besøkt stedene.

Raggaschlucht (Kärnten)

Det rundt 800 meter lange juvet Raggaschlucht er ikke blant de lengste juvvandringene i Østerrike, men likevel en spektakulær opplevelse. Dette juvet finner du sør i delstaten Kärnten. Det starter med en sti gjennom skogen langsmed elven frem til selve juvet. Så snart du er gjennom porten beveger du deg på en gangvei av tre, som slynger seg frem og tilbake gjennom det trange juvet. Det kan være glatt på de våte plankene. Derfor anbefaler vi sko med gode sklisikre såler. Det buldrer godt fra vannet som fosser rett under føttene våre, mellom de loddrette fjellveggene. Juvet slynger seg i terrenget og tidvis er gangveien ganske bratt. Underveis får vi litt informasjon på tysk og engelsk om hvordan juvet har blitt til samt litt geologi. Når vi står på toppen etter vel en time er kameraet fullt av inntrykk fra vandringen gjennom Raggaschlucht. Som en flott avslutning tar en skogsvei deg tilbake ned i dalen gjennom skogen, hvor du også få noen glimt av Mölltal. Det tok rundt 1,5 time å gjøre unna runden med 200 høydemeter.

For mer info: Mölltaler turistinformasjon

 

Tscheppanschlucht (Kärnten)

Tscheppaschlucht ved Ferlach i Kärnten er en fantastisk naturjuvel. Nyt en juvvandring for unik naturopplevelse. Stien og gangveiene er relativt enkle å gå. Imidlertid er det noen steder ganske bratte og smale, som krever at du er stødig på føttene. Det hele starter lettvint, men blir mer anstrengende, etter hvert som du beveger deg de 334 høydemetrene opp til det høyeste punktet på 983 moh. Ofte vandrer du opp og ned i terrenget. Ikke desto mindre, skjenket vi dette knapt en tanke, og beundret heller naturen rundt oss. Du kan velge mellom 3 forskjellige ruter og turmål med estimerte turtider fra 2 til 4 timer. Vi valgte 3-timersturen og svingte av ved Tschauko-fossen og avsluttet vandringen i den lille idylliske grenda Windisch Bleiberg. Etter å ha spist en deilig lunsj på Kirchenwirt vertshus, returnerte vi til parkeringsplassen hvor vi hadde bilen, med bussen som er inkludert i adgangsbilletten til juvet. Et annet rutealternativ ville vært å sette kursen mot Gasthof Deutscher Peter etter Tschauko-fossen eller fortsette direkte inn i Bodental. Uansett, dette er en av de flotteste juvvandringene vi har gjort i Østerrike. Hele turen med lunsjstoppet tok omkring 5 timer.

For mer info: Tscheppanschlucht Ferlach

 

Kesselfallklamm (Steiermark)

Den lille elven Rötschbach faller nedover flere fossefall, buldrer over stryk og strømmer gjennom naturlige bassenger på veien ned gjennom juvet. Den høyeste fossen kaskader ned i flere trinn før den kulminerer 38 meter lenger ned. Dette er bare ett av høydepunktene mens du vandrer på over 50 gangveier og broer, som gjør det mulig å oppleve det naturlige underverket på nært hold. Der Rötschbach krusjer stille på toppen av juvet, forgrenes løypa til høyre. En bratt oppstigning fører deg først til enorme fjellformasjoner, gjennom den såkalte steinporten, før stien tar deg forbi en hule og deretter ned til dalen. Etter totalt 2,7 kilometer og 1,5 times vandretid, er vi tilbake ved starten ved restauranten Sandwirt. Hvis du trives med vanntemperaturer på 15-18 °C om sommeren, ta med badetøy for en forfriskende dukkert i et av de grunne bassengene oppe i juvet. Første delen av juvet er greit å gå for barn og man eventuelt snu og gå ned igjen etter et besøk ved kulpene. Dette er en av flere juvvandringer i denne regionen av Steiermark.

For mer info: Naturpark Almenland

 

Wolfsklamm (Tirol)

I løpet av tusenvis av år har Stallenbach-bekken skåret ut en dyp kløft inn i Karwendel-fjellene i Tirol. Deretter kom munkene fra klosteret St. Georgenberg til området og laget en sti fra landsbyen Stans og opp gjennom juvet til klosteret deres. Fotturen starter i utkanten av landsbyen hvor du finner en parkeringsplass. Etter en kort spasertur kommer du til inngangen til juvet. Wolfsklamm-juvet, som har fått navnet sitt etter ulvene som en gang bodde her, tar deg oppover mellom bratte klipper og bratte stigninger, mot St. Georgenberg, det eldste pilegrimsstedet i Tyrol. En rekke gangveier, broer og 354 trappetrinn fører deg gjennom en fantastisk natur. Likevel er dette en familievennlig fottur, men pass på å bruke riktige sko, da det kan være glatt og bratt.

For mer info: Wolfsklamm info

 

Breitachklamm (Vorarlberg)

Svært få juv er åpne om vinteren. Ikke desto mindre tilbyr Breitachklamm på grensen mellom Tyskland og Østerrike en flott vintervandring. Jeg vandret dette juvet under et opphold i Kleinwalsertal, Vorarlberg, lengst vest i Østerrike. Et par dager før ankomst fikk regionen litt nysnø. Noe som gjorde juvet enda vakrere. Å vandre langs snødekte steiner, forbi gardiner av is og frosne fosser er rett og slett heftig. Noen steder har det enorme steiner kilt seg fast i det trange juvet og henger over stien. Nede i elven kan fikk jeg se store jettegryter slipt ut av vannet. Den øverste inngangen ligger i Østerrike, rett ved grensen til Tyskland. Herfra vandrer du nedover i kløften i omtrent 1-1,5 time, før du kommer til det nederste inngangen et stykke inn i Tyskland. Det bratteste partiet er kløften ned/opp til parkeringsplassen i Østerrike. Ellers er dette en enkel, trygg og vakker vandring gjennom et heftig juv.

For mer info: Breitachklammverein

 

Gilfenklamm (Syd-Tirol)

Den lille elven Ratschingser Bach har gjennom millioner av år gravd seg ned gjennom hvit marmor og laget en dyp kløft i landskapet. Gilfenklamm i Syd-Tirol byr på en herlig vandring, som du kan gå en vei og ta bussen en vei. Turen starter pent og pyntelig mens landskapet langsomt endrer seg. Det blir brattere, og kløften smalner. Det er deilig med skyggen fra den tette skogen. Etter hvert hører vi også det økende buset fra vannet som styrter ned gjennom juvet. Allerede i 1896 ble det laget gangveier og broer opp gjennom juvet. Selv om vi tidvis passerer smale fjellhyller og stigninger, med stødige sko er det ingen problem. Både broene over juvet og gangveien langsmed er godt sikret. Inne i juvet buldrer fossen og gir deg en pekepinn på hvilke krefter som er sving.

For mer info: Sterzing – Ratsching turistinformasjon

 

 • Posted in:

  Middelalderfest i Mauterndorf

  Middelalderen kommer til live på det som har blitt til den legendariske folkefesten i Mauterndorf, som ligger 1 time med bil fra Salzburg. De 2 dagene i en helg i hver juli er en morsom begivenhet for hele familien. Lille Mauterndorf midt i Alpene er det perfekte stedet for å få opplevel middelalderen. Det historiske […]

  Les hele artikkelen

 • Mostviertel, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Mostviertel Panaromavei

  Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]

  Les hele artikkelen

 • Våryr I Østerrike

  Posted in:

  Våryr i Østerrike

  Våren i Østerrike starter mange steder en del tidligere enn i Norge, men i hovedsak er mars, april og mai vårmånedene. Selv et lite land som Østerrike har store forskjeller i klima. Vi har selv opplevd å sitte på utekafé ved Donau midt i mars med 23 °C den ene dagen og dagen derpå stått […]

  Les hele artikkelen

 • Werfenweng, Vintervandring i Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring i Østerrike

  Etter å ha vært på utallige vandreturer rundt i hele Østerrike i løpet av vår, sommer og høst prøvede jeg meg også på noen turer til fots om vinteren. Selv om det fleste hiver seg ned slalåmløypene eller suser av gårde i langrennssporet har jeg oppdaget gleden av vintervandring. Det har også mange av turiststedene […]

  Les hele artikkelen

 • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

  Posted in:

  Med toget til skisteder i Østerrike

  Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.