Posted in:

Juv- og fjellvandring i Wipptal

© by Arnold Weisz

Syd-Tirol byr på, som resten av Tirol, mange fine naturopplevelser. Med Sterzing (Vipiteno) i Wipptal som utgangspunkt, snørte vi på oss vandrestøvlene og tok turen til Jaufenpass og juvet Gilfenklamm.

Vi er i Wipptal, en dal som strekker seg fra Innsbruck til Franzenfeste, og knytter sammen Tirol og Syd-Tirol. Grensen mellom Østerrike og Italia går i Brennerpasset, omtrent midt i Wipptal. Etter grensepasseringen kjører vi i ned til Sterzing (Vipiteno) hvor vi overnatter. Dagen etter starter vi oppholdet vårt i Syd-Tirol med turen opp til Jaufenpass.

Kaffepause eller fjelltur

Strada Statale 44 (riksvei i Italia) som går mellom Sterzing (Vipiteno) og Meran fører over Jaufenpass (Passo di Monte Giovo) på 2094 moh. Denne veien forbinder Wipptal med Passeiertal, og strekning er meget populær blant motorsyklister på grunn av de tallrike hårnålsvingene. I selve passet finner du en parkeringsplass hvor du kan ta en pause og nyte den fantastiske utsikten. På kafeen Edelweishütte kan du få deg en matbit eller som vi gjorde, nyte et stort kakestykke sammen med en deilig cappuccino. Har du lyst på å strekke litt på beina fra Edelweishütte kan du vandre opp til Jaufenspitz på 2481 moh. Det er «kun» 481 høydemeter til toppen, men betalingen for strevet er en helt fantastisk utsikt.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Jaufenspitz

Hvis parkeringplassen ved Edelweishütte er full, kjør litt tilbake mot Sterzing og start vandringen fra Berggasthof Jaufenahus. Det tar rundt en og en halv time og opp til toppen. Følg skiltingen for sti 17A og 17. Stien går via Jaufenpass (bak Edelweisshütte). Ruten er ikke hverken strevsom eller vanskelig, men et parti like under toppen er relativt bratt, men sikret wire som du kan holde deg i. Noen steder er stien ganske smal med bratte skråninger på begge sider. Godt fottøy og stødig på fot er derfor nødvendig. Etter en matbit setter vi oss i bilen og kjører ned til Stange hvor vi parkerer like utenfor landsbyen. Det er 26 °C så vi husker å ta med et par vannflasker i dagstursekken, før vi begir oss i retning av Gilfenklamm. Den lille elven (eller bekken på tysk) Ratschingser Bach har gjennom millioner av år gravd seg ned gjennom hvit marmor og laget en dyp kløft i landskapet.

ANNONSE

Juvvandring i Gilfenklamm

Gilfenklamm er den eneste marmorkløften i Europa. Marmoren fra Ratschingsdalen ble også brukt i hoffkirken i Innsbruck og slottet Schönbrunn i Wien. Vandringen starter pent og pyntelig mens landskapet langsomt endrer seg. Det blir brattere og kløften smalner. Det er deilig med skyggen fra den tette skogen. Etter hvert hører vi også det økende buset fra vannet som styrter ned gjennom juvet. Allerede i 1896 ble det laget gangveier og broer opp gjennom juvet. Selv om vi tidevis passerer smale fjellhyller og stigninger, med stødige sko er det ingen problem. Både broene over juvet og gangveien langsmed er godt sikret. Inne i juvet buldrer fossen og gir deg en pekepinn på hvilke krefter som er sving. Når du har passert de dypeste delene av kløften kommer du opp i skogen og terrenget blir igjen mindre bratt. Ingen vits i å snu ennå, fordi plutselig åpner skogen seg og du er ute på grønne enger og ved utgangen av Gilfenklamm. Hvis du vil slappe av litt og få deg litt mat og drikke finner du en restaurant på andre siden av veien. Der kan du også ta bussen ned til Stange igjen. Vi valgte å gå ned gjennom juvet igjen. Opp og ned tar turen rundt 2 timer.

ANNONSE
Booking.com - Spar minst 15 % på din første tur i 2024
ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.