Posted in:

Fjellvandring i Østerrikes ville vesten ved Lech

© by Hans Wiesenhofer / Österreich Werbung

Vilt og vakkert fjellandskap. Alpemurmeldyr og Edelweiss. Kaiserschmarrn. Og dette er bare høydepunktene av opplevelsene våre på en liten fjelltur i alpene ved Lech i Vorarlberg.

Østerrikes ville vesten er en hentydning til fjellandskapet i regionen og ikke på livstilen. Lech er jo mest kjent som et eksklusivt vintersportssted. Det merker man når man ankommer den lille alpelandsbyen i Vorarlberg. Prisen på bilparken foran hotellene ligger godt over det man kan ta seg råd til på en middels lønn. Uansett, vi kom ikke for å se på dyre biler, men for å oppleve heftig natur og god mat.

Lille sjarmerende Lech

Vi befinner oss i Østerrikes vestligste og minste delstat, Vorarlberg. Foruten Rhindalen på grensa til Sveits og bredden av Bodensee, består Vorarlberg av vilt og vakkert fjellandskap. Etter å ha installert oss på et lite familiedrevet hotell gjorde vi oss litt kjent med Lech am Arlberg. Den lille sjarmerende landsbyen med 1500 innbyggere er typisk for alpene. Langsmed hovedveien (Bundesstrasse 198) i dalbunnen ligger hoteller, restauranter og butikker på rekke og rad. Enda flere hoteller ligger oppetter åssiden. Lech er også kjent for å ha noen av de beste restaurantene i Østerrike. I allefall når det gjelder i forhold til antallet innbyggere. Om sommeren holder noen av dem stengt, ettersom den store høysesongen jo er vintertid, men vi fikk oss likevel mye godt å spise. Prøv for eksempel Lecher Stube i Hotel Gotthard for en god middag.

ANNONSE

Blått i grønt

Vår første tur går opp til Rüfikopf på 2350 meters høyde. Været er ikke helt på lag og himmelen er grå. Dette legger likevel ikke noen demper på utfartslysten. Vi kler oss godt og har regnjakker med i sekken. Som ble liggende der for øvrig. Det tar ikke mange minutter med heisen opp på fjellet fra Lech, som ligger på 1444 moh. Ettersom vi må ta høyde for at været er litt ustabilt, er vi ikke overambisiøse og legger ut på en runde som tar oss forbi noen av toppene og i retning av Zürs. Som vanlig i Østerrike er alt godt skiltet og stiene i bra stand. Etter å ha ruslet noen minutter står vi plutselig foran en knallblå dør! Døren er en av 9 som er satt opp rundt i fjellheimen ved Lech, som en del av et kunstprosjekt. Idet vi gikk gjennom døren fikk vi en liten fornemmelse av å ha kommet inn i himmelriket. For samtidig bryter plutselig solen gjennom skydekket, lyser opp og fargelegger det vakre landskapet. De grønne gresskledde fjellsidene ender sin vei mot himmelen som stålgrå steinspyd.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Murmeldyr, Edelweiss og Kaiserschmarrn

Det er ikke bare den vakre naturen eller overraskende kunst som gjør fjellvandringen ved Lech til en opplevelse. Dyrelivet, eller rettere sagt murmeldyrelivet, er et morsomt innslag. Vi har aldri sett så mange Alpemurmeldyr og på så nært hold, som de dagene vi vandret rundt Lech. Som regel hører du dem lenge før du ser dem, der de piper høyt når de kommuniserer med hverandre. Disse pelskledde bollerunde smågnagerne er et festlig innslag inn den spektakulære naturen. Selv om naturen ofte er karrig i denne høyden, fant vi overraskende Edelweiss (Leontopodium nivale) like ved restauranten på Rüfikopf, på tampen av turen. Vi har vandret mye i Østerrike, men dette var første gangen vi så mange av denne flotte alpeblomsten. Som en avslutning på en flott vandredag unnet vi oss favoritt turmaten vår; Kaiserschmarrn.

Østerrikes flotteste innsjø

Neste dag la vi ut på en mindre spektakulær tur, men i et minst like vakkert landskap. Den lille innsjøen Formarinsee ble i 2015 kåret til Østerrikes flotteste innsjø. Hit kan hele familien, også med barnevogn, ta seg frem. Vi tar buss nr. 7 fra Lech sentrum og til endestasjon, som ligger ca. 10 minutters gange fra innsjøen. Den 30 minutter lange bussturen tar oss opp gjennom dalen hvor elven Lech baner seg veg nedover fra utspringet ved Formarinsee. Vi passerer noen små landsbyer og veien stiger jevnt og trutt. Plutselig stopper bussjåføren og sier vi må se ut på venstre siden. Joda, bare 4-5 meter fra veien sitter et alpemurmeldyr og knasker på noen vegetariansk. Det er vel ikke første gangen den har busser som kjører over tomten dens, så den kikker relativt uinteressert på oss og knasker videre, mens vi knipser bilder innefra bussen.

Vilt og vakkert

Vandreveien er lett og går langs en grusvei. Som dagen før, vil ikke sola helt bryte gjennom, så den lille innsjøen glitrer kanskje ikke like mye som i solskinn. Landskapet som omgir oss er typisk for det ville vakre vesten av Østerrike. Fjelltoppene som omgir deg ved Formarinsee, som for eksempel Rote Wand (Den røde veggen) 2704 m og Formaletsch 2292 m, gir deg en herlig kulisse på turen rundt innsjøen. Opp til Freiburger Hütte tar det ca. 40 minutter (2,5 km fra bussholdeplassen). Totalt stiger det 100 m, men veien er fin. For det som er vant til å gå i terrenget kan man ta den kortere, men litt mer krevende, stien langsmed østsiden av vannet. I tillegg til en mat og drikke byr fjellhytta også på en nesten ubeskrivelig herlig utsikt fra terrassen, slik som vi har blitt vant til i løpet de par dagene vi har tilbrakt i Lech og omegn.

For mer info:

Lech Zürs Tourismus og Vorarlberg Tourismus
Annonse
Booking.com
 • Panoramavandring ved Brunnalm, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring ved Brunnalm

  Utgangspunktet for denne vandringen er Brunnalm innerst i Großveitschtal, som er en liten sidedal til Mürztal, Hochsteiermark. Fjellandskapet tårner seg opp rundt meg når jeg går ut av bilen på parkeringsplassen, som befinner seg på 1049 meter over havet. Fjellveggen innerst i dalen er nesten fryktinngytende, men på denne vandringen skal jeg ikke helt opp […]

  Les hele artikkelen

 • Hochlantsch, Alemenland, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

  Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved […]

  Les hele artikkelen

 • Malakofftorte - kakeoppskrift

  Posted in:

  Malakofftorte

  Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

  Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.