Posted in:

Høstvandring i Wienerwald

© by Arnold Weisz

Sensommerlige dager i oktober er perfekte for en høstvandring i Wienerwald biosfærereservat, og vi fikk en herlig naturopplevelse med flott utsikt.

Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området ligger langt under 1000 meter, kan du starte å vandre allerede i mars/april og sesongen går helt frem til midten av november. De aller fleste vandrerutene er dessuten familievennlige, og du finner ruter som passer de fleste kondisjonsnivåer.

Høstfarger

Det gjelder å finne seg en vandrerute med mye utsikt og løvskog, slik at du kan få det meste ut av det herlige fargespillet om høsten. Vi har ofte hatt herlige fotturer i Østerrike i begynnelsen av oktober, og denne gikk rett inn på 5-på-topp-listen. Denne oktoberdagen bød på 22 °C samt sol og et lett skydekke. Med andre ord perfekt vandrevær. På leting etter en passe lang rute, blandet terreng og mye utsikt fant vi raskt frem til «Panorama Rundwanderweg» på outdooractive.com. Med utgangspunkt fra parkeringsplassen (gratis) ved valfartskirken (476 moh.) bega vi oss ut på den 8,9 kilometer lange fotturen, som førte oss gjennom skogholt, gjennom et kulturlandskap av åkre og beitemarker. Vi startet rundturen mot klokka, og allerede etter 300 meter fikk vi nyte utsikten fra en skogsvei som gikk langsmed skillet mellom åker og skog.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Idyllisk landskap

Selv om du kun skal gjøre unna 190 høydemeter, så er det nok til at du får rikelig med utsikt underveis. Omtrent etter 2 km begynte det å gå jevnt og trutt oppover gjennom en liten idyllisk dal. Her var vi omgitt av beitende hester og kyr, maisåkre som akkurat var høstet og blandingsskog. Selv om vi startet allerede kl. 9 tok det ikke langt tid før det dukket opp andre vandrere også. De fortalte at de gjerne vandrer her på våren eller høsten, ettersom det var færre ute og gikk i det populære området enn i sommerferien. Mellom 3 og 5 km fra starten går vi langsetter en bergkam, forbi det høyeste punktet på 626 moh., hvor vi har en fenomenal utsikt sørover, østover og vestover. På en benk like etter det høyeste punktet og halvveis på turen, fant vi en benk hvor vi kunne nyte den medbrakte matpakken.

ANNONSE

Vekslende underlag

Siste halvedel av vandreturen tar deg gjennom et skogholt før du passerer flere gårder, med god utsikt underveis. Den siste lille biten tar deg gjennom skogen og langs åsryggen ovenfor kirken. Langsmed stien ser du 12 religiøse relieffer som tilhører korsvandringen fra kirken, som er en del av pilegrimsvegen Via Sacra. Runden veksler mellom ulike underlag, med omkring 4,5 km på asfalt og resten på stier eller grusveier. Du behøver heller ikke å gå på hard asfalt halve strekningen ettersom de fleste småveiene i Østerrike har en grus- eller gressrand som du kan gå på.

Hafnerberg

Det lille tettsted Hafnerberg med omkring 400 innbyggere, ligger kun 45 km fra Wien sentrum og med bil tar det litt under 1 time dit. Den praktfulle og rikt utsmykkede barokkirken ble ferdig i 1782 og huser noen helt fantastiske takmalerier. I det lille tettstedet, erett ved kirken, finner du 2 tradisjonelle vertshus, som serverer østerriksk husmannskost. For butikker, banker og bensinstasjoner med mer, er du kun 1 km unna Altenmarkt an der Triesting på B18.

For mer info, se nettstedet til Wienerwald Tourismus
ANNONSEBooking.com

Wienerwald biosfærereservat

Wienerwald, et av 7 biosfærereservater i Østerrike og dekker et område på omkring 45 x 25 kilometer. Det ligger i den nordøstlige foten av Alpene og dekker deler av Niederösterreich og Wien. Det er høyeste toppen er på 893 meter. Avgrenset av Donau-elven i nord og Triesting-elven i sør, omfatter reservatet 51 tettsteder og 7 kommuner.

 • Werfenweng, Vintervandring i Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring i Østerrike

  Etter å ha vært på utallige vandreturer rundt i hele Østerrike i løpet av vår, sommer og høst prøvede jeg meg også på noen turer til fots om vinteren. Selv om det fleste hiver seg ned slalåmløypene eller suser av gårde i langrennssporet har jeg oppdaget gleden av vintervandring. Det har også mange av turiststedene […]

  Les hele artikkelen

 • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

  Posted in:

  Med toget til skisteder i Østerrike

  Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Middelalderfest i Mauterndorf

  Market, trubadurer og flammeslukere Middelalderen kommer til live på det som har blitt til en legendarisk folkefest. Fargerike parader, væpnede riddere som streifer rundt i gatene, vikinger som har slått leir ved elven, showkamper, danseforestillinger, et badehus og selvfølgelig et marked. Kjøpmenn og håndverkere tilbyr sine varer og ferdigheter. Langs hovedgaten, fra borgen til torget, […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.