Posted in:

Schneeberg – Til fjells med vandretog

© by Arnold Weisz

Schneeberg er lett tilgjengelig med Salamander-toget, og er en strålende utflukt for hele familien. Uansett om du liker fjellvandring eller bare nyter den fantastiske utsikten, kan enhver glede seg over en dag på “snøfjellet”.

Schneeberg, med Klosterwappen på 2076 moh. som høyeste topp, tilbyr familievennlig fotturer og fantastisk utsikt. Dette er det høyeste fjellmassivet i Niederösterreich. At Wien kun ligger 80 km unna gjør dette til et populært turmål særlig for wienerne, så vel som for utenlandske turister. I landsbyen Puchberg går jeg ombord på det gule og grønne «salamandertoget» med kurs for Schneeberg. Etter omkring 40 minutter ankommer vi stasjonen på Schneeberg (1798 moh.), og jeg nyter den fantastiske utsikten litt før jeg legger i vei på rundturen min.

Fotturer på høyfjellsplatået

Uansett hvilken tursti du velger, begynner alle ved fjellstasjonen til Schneebergbahn. Det går stier/grusveier rundt på platået, og ned til de omkringliggende dalene. I stedet for de spisse toppene du ofte finner i Alpene, er toppen av Schneeberg mer som et platå. Jeg syntes dette var en fin forandring og med litt enklere fjelltur, for en gangs skyld. Skjønt, det mangler ikke helt på bratte bratt lende på Schneeberg heller. De siste svingene i bakken opp til Fischerhütte avslører raskt om du er i form eller ikke. Dessuten krever stigningen opp eller ned fra Klosterwappen at du er stødig på føttene. Det er veldig enkelt å finne veien rundt. Det er en veldig godt merket vandrerute på platået, som tar deg rundt i en sirkel. Du kan faktisk se det meste av ruten under rundturen. Jeg la likevel inn en ekstra sløyfe og gjorde en 8-talls rute ut av det, og fikk tre toppturer på turen.

< Klikk på bildene for å se dem større >

3-toppers vandring

For å teste den vanlige familievandreruten startet jeg fra Schneebergbahn-fjellstasjonen, fulgte grusveien til jeg kom opp til Fischerhütte, like nedenfor Kaiserstein-toppen 2062 moh. Etter en liten pust i bakken satte jeg kurs videre mot topp nummer to. Det var lett å gå på den brede fjellryggen til det høyeste punktet underveis, 2076 meter høye Klosterwappen. Siden platået er bredt, får du en helt forskjellig utsikt, avhengig av på hvilken side du befinner deg på. Uansett, fra det høyeste punktet fikk jeg en spektakulær utsikt mot vest, nord og sør. Den beste utsikten mot øst er fra Waxriegel (1888 moh.), rett ovenfor jernbanestasjonen, som var den tredje og siste toppen på denne rundvandringen.

Utsikt til Wien

For å slippe å gå akkurat samme vei tilbake til togstasjonen, tok jeg et av de mindre stiene til venstre ved Damböckhaus, fjellhytta midt på platået. Ved å ta det mindre brukte og smalere stien, steg jeg opp til Waxriegel-toppen fra nordsiden. Derfra fikk jeg en flott utsikt østover. Varme sommerdager hadde gjort luften disig og jeg kunne kun se de omliggende dalene. Men hvis luften er kald og klar, ser du helt til Wien, inn i Ungarn og kanskje til Slovakia. På Waxriegel ser du togstasjonen, som ligger kun 10 minutters gange unna. De totalt 7,7 kilometerne tok meg omtrent 3,5 timer å gå.

Annonse

Føde for både kropp og sjel

Når jeg kom tilbake til stasjonen hadde jeg litt tid til å slå i hjel, før togavgangen min ned til Puchberg igjen. Sulten etter den herlige vandringen, avla jeg restauranten på Berghaus et besøk. De serverer vanlige østerrikske retter som for eksempel; Frankfurterpølser, Wienerschnitzel, Kaiserschmarrn og ikke minst den berømte Schneebergkrapfen (butterdeigkake med tyttebær og pisket krem). Enten kan du nyte måltidet inne på den tradisjonelle fjellstua fra 1898, eller ute på den store terrassen en med fantastisk utsikt. Det gjør godt i både kropp og sjel, med en matbit etter den herlige rundturen oppe på Schneeberg. Etter noen siste blikk fra utsiktsterrassen var det på tide å komme seg ombord toget for returen til Puchberg.

Schneebergtoget

Det aller beste med Schneebergbahn, som toget heter på tysk, er at det gir alle en mulighet til å komme seg opp på fjellet. Selv om du reiser med barnevogn, rullestol eller er litt dårlig til fots kan du komme deg opp på fjellet for å nyte utsikten. Området utenfor stasjonen bestå av grus, men burde fungere for de fleste likevel. Selve togturen går for det meste gjennom tykk skog, men av og til får du flott utsikt underveis også. Sitt på venstre side av toget på vei opp, og på høyre side på vei ned, for den beste utsikten. Schneebergbahn er en tangstangsbane, som starter i Puchberg stasjon på 577 moh., og ble ferdigstilt i 1897 etter en 2-årig byggeperiode. Keiser Franz Joseph I ble imponert, både av den tekniske prestasjonen og den fantastiske utsikten, da han tok Schneebergbahn den 18. juni 1902. Den gang med dratt av et damplokomotiv.

God forbindelse til Wien

Dieselelektriske tog frakter opp til 100-120 reisende opp eller ned fra fjellet. På søndager og helligdager kan du dessuten være med på en nostalgisk damptogstur. Sjekk nettstedet Schneebergbahn for mer info og rutetider. Særlig i sommermånedene bør du bestille på forhånd, for å få de avgangstidene du ønsker. Du kan reise hit direkte med tog fra Wien, via Wiener Neustadt med vanlige rutetog som har endestasjon i Puchberg. Tangstangsbanen og de vanlige togene deler stasjonen, noe som gjør det enkelt å bytte. Med bil følger du A2 sørover og tar av ved Wiener Neustadt inn på B26, som går til Puchberg. Det finnes bra med gratis parkering på jernbanestasjonen.

For mer info om toget, se Schneebergbahn og om regionen Wieneralpen.

 • Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje - oppskrifta fra Østerriksespesialisten

  Posted in:

  Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje

  Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige […]

  Les hele artikkelen

 • Marillenknödel - aprikosknødel

  Posted in:

  Marillenknödel

  Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]

  Les hele artikkelen

 • Steyr, Oberösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstlig byvandring i historiske Steyr

  Byen som markerte sitt 1000 års jubileum i 1980 ligger godt plassert ved foten av alpene der elvene Steyr og Enns møtes. Nord for byen brer det flate landskapet til Donaudalen seg ut, mens i sør reiser Kalkalpene seg til over 2000 meters høyde. Steyr er trivelig og levende by. Selv i den historiske bykjernen, […]

  Les hele artikkelen

 • Hochobir, Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Topptur til Hochobir 2139 m

  Hochobir er et stort frittstående fjell på 2139 meter over havet, som er adskilt fra de nærliggende toppene av dype daler og reiser nesten 1800 m over Draudalen. Utgangspunktet for vandringen, Eisenkappeler Hütte, ligger oppe i åssiden i en bortgjemt dal på sørsiden av fjellet. Derfor er det mye mindre trafikk oppe på dette fjellet […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.