Posted in:

Schneeberg – Til fjells med vandretog

© by Arnold Weisz

Schneeberg er lett tilgjengelig med Salamander-toget, og er en strålende utflukt for hele familien. Uansett om du liker fjellvandring eller bare nyter den fantastiske utsikten, kan enhver glede seg over en dag på «snøfjellet».

Schneeberg, med Klosterwappen på 2076 moh. som høyeste topp, tilbyr familievennlig fotturer og fantastisk utsikt. Dette er det høyeste fjellmassivet i Niederösterreich. At Wien kun ligger 80 km unna gjør dette til et populært turmål særlig for wienerne, så vel som for utenlandske turister. I landsbyen Puchberg går jeg ombord på det gule og grønne «salamandertoget» med kurs for Schneeberg. Etter omkring 40 minutter ankommer vi stasjonen på Schneeberg (1798 moh.), og jeg nyter den fantastiske utsikten litt før jeg legger i vei på rundturen min.

Fotturer på høyfjellsplatået

Uansett hvilken tursti du velger, begynner alle ved fjellstasjonen til Schneebergbahn. Det går stier/grusveier rundt på platået, og ned til de omkringliggende dalene. I stedet for de spisse toppene du ofte finner i Alpene, er toppen av Schneeberg mer som et platå. Jeg syntes dette var en fin forandring og med litt enklere fjelltur, for en gangs skyld. Skjønt, det mangler ikke helt på bratte bratt lende på Schneeberg heller. De siste svingene i bakken opp til Fischerhütte avslører raskt om du er i form eller ikke. Dessuten krever stigningen opp eller ned fra Klosterwappen at du er stødig på føttene. Det er veldig enkelt å finne veien rundt. Det er en veldig godt merket vandrerute på platået, som tar deg rundt i en sirkel. Du kan faktisk se det meste av ruten under rundturen. Jeg la likevel inn en ekstra sløyfe og gjorde en 8-talls rute ut av det, og fikk tre toppturer på turen.

< Klikk på bildene for å se dem større >

3-toppers vandring

For å teste den vanlige familievandreruten startet jeg fra Schneebergbahn-fjellstasjonen, fulgte grusveien til jeg kom opp til Fischerhütte, like nedenfor Kaiserstein-toppen 2062 moh. Etter en liten pust i bakken satte jeg kurs videre mot topp nummer to. Det var lett å gå på den brede fjellryggen til det høyeste punktet underveis, 2076 meter høye Klosterwappen. Siden platået er bredt, får du en helt forskjellig utsikt, avhengig av på hvilken side du befinner deg på. Uansett, fra det høyeste punktet fikk jeg en spektakulær utsikt mot vest, nord og sør. Den beste utsikten mot øst er fra Waxriegel (1888 moh.), rett ovenfor jernbanestasjonen, som var den tredje og siste toppen på denne rundvandringen.

Utsikt til Wien

For å slippe å gå akkurat samme vei tilbake til togstasjonen, tok jeg et av de mindre stiene til venstre ved Damböckhaus, fjellhytta midt på platået. Ved å ta det mindre brukte og smalere stien, steg jeg opp til Waxriegel-toppen fra nordsiden. Derfra fikk jeg en flott utsikt østover. Varme sommerdager hadde gjort luften disig og jeg kunne kun se de omliggende dalene. Men hvis luften er kald og klar, ser du helt til Wien, inn i Ungarn og kanskje til Slovakia. På Waxriegel ser du togstasjonen, som ligger kun 10 minutters gange unna. De totalt 7,7 kilometerne tok meg omtrent 3,5 timer å gå.

Annonse

Føde for både kropp og sjel

Når jeg kom tilbake til stasjonen hadde jeg litt tid til å slå i hjel, før togavgangen min ned til Puchberg igjen. Sulten etter den herlige vandringen, avla jeg restauranten på Berghaus et besøk. De serverer vanlige østerrikske retter som for eksempel; Frankfurterpølser, Wienerschnitzel, Kaiserschmarrn og ikke minst den berømte Schneebergkrapfen (butterdeigkake med tyttebær og pisket krem). Enten kan du nyte måltidet inne på den tradisjonelle fjellstua fra 1898, eller ute på den store terrassen en med fantastisk utsikt. Det gjør godt i både kropp og sjel, med en matbit etter den herlige rundturen oppe på Schneeberg. Etter noen siste blikk fra utsiktsterrassen var det på tide å komme seg ombord toget for returen til Puchberg.

Schneebergtoget

Det aller beste med Schneebergbahn, som toget heter på tysk, er at det gir alle en mulighet til å komme seg opp på fjellet. Selv om du reiser med barnevogn, rullestol eller er litt dårlig til fots kan du komme deg opp på fjellet for å nyte utsikten. Området utenfor stasjonen bestå av grus, men burde fungere for de fleste likevel. Selve togturen går for det meste gjennom tykk skog, men av og til får du flott utsikt underveis også. Sitt på venstre side av toget på vei opp, og på høyre side på vei ned, for den beste utsikten. Schneebergbahn er en tangstangsbane, som starter i Puchberg stasjon på 577 moh., og ble ferdigstilt i 1897 etter en 2-årig byggeperiode. Keiser Franz Joseph I ble imponert, både av den tekniske prestasjonen og den fantastiske utsikten, da han tok Schneebergbahn den 18. juni 1902. Den gang med dratt av et damplokomotiv.

God forbindelse til Wien

Dieselelektriske tog frakter opp til 100-120 reisende opp eller ned fra fjellet. På søndager og helligdager kan du dessuten være med på en nostalgisk damptogstur. Sjekk nettstedet Schneebergbahn for mer info og rutetider. Særlig i sommermånedene bør du bestille på forhånd, for å få de avgangstidene du ønsker. Du kan reise hit direkte med tog fra Wien, via Wiener Neustadt med vanlige rutetog som har endestasjon i Puchberg. Tangstangsbanen og de vanlige togene deler stasjonen, noe som gjør det enkelt å bytte. Med bil følger du A2 sørover og tar av ved Wiener Neustadt inn på B26, som går til Puchberg. Det finnes bra med gratis parkering på jernbanestasjonen.

For mer info om toget, se Schneebergbahn og om regionen Wieneralpen.

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Frokostcruise på Wörthersee

  Vi gikk om bord på båten MS «Klagenfurt» ved Metnitzstrand Park i Klagenfurt kl. 10:00, hvor et reservert bord ventet på oss i salongen. Det var verdt å utsette frokosten litt og heller få den servert på vannet. Duften av nybakte rundstykker fylte salongen, som sammen med pålegg, juice og kaffe ble servert så snart […]

  Les hele artikkelen

 • View of Gumpoldskirchen from the vineyards

  Posted in:

  4 herlige dagsturer fra Wien

  Det er enkelt å reise på dagstur fra Wien med offentlig transport. Enten du er i Wien med fly eller har kjørt bil hit, kan du enkelt dra på oppdagelsesferd litt utenfor byen. Vi har vært på 4 herlige dagsturer med helt ulike opplevelser, som du kan gjøre på en dag uten stress. Med trikken […]

  Les hele artikkelen

 • Bregenz, Strandpromenade,Vorarlberg,Østerrike

  Posted in:

  Festspill og strandliv i Bregenz

  Hovedstaden i delstaten Vorarlberg er mest kjent for de årlige festspillene som foregår på en scene (Seebühne) ute i Bodensjøen. Selv om byen med 27.000 innbyggere er et trivelig sted å spasere rundt i, er det først og fremst nærheten til sjøen som tiltrekker mange av de besøkende. Strandpromenaden Strandpromenaden mellom havnen og Festspillkomplekset er […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.