Hvitløk er mye brukt i det østerrikske kjøkkenet. Den har også blitt til hovedingrediensen i en knoblauchcremesuppe, som gjerne er en del av en middagsmeny.
Opprinnelig fra steppene i Sentral- og sør-Asia bredte den seg ut i Europa gjennom Romerriket, gjorde hvitløken snart sitt inntog i de fleste kjøkken. Man fant raskt ut at den var antiseptisk og den ble også brukt som medisin. Hvitløk har blitt dyrket i klostre siden middelalderen. I senmiddelalderen ble hvitløk, som generelt ble betraktet som avgiftende, også brukt mot pesten. I Østerrike var det tilrådelig å nyte en god knoblauchcremesuppe (hvitløksuppe) i følge av pest- og infeksjonsreglene fra 1713.
Denne hvitløksuppen er enkel å lage, og du kan justere styrken på smaken ved å velge mild eller sterk hvitløk, eller å bytte ut litt av buljongen med fløte.
Ingredienser for 4 porsjoner:
3 ss mel
3 ss hvitløkolje
1 løk
7 fedd hvitløk
7,5 dl grønnsaksbuljong
2 dl kremfløte
5 ss hakket gressløk
Tilberedning
Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm hvitløksoljen i en kasserolle og fres løk og hvitløk til de er blanke. Tilsett melet mens du rører godt. Hell i varm grønnsaksbuljong. Kok opp suppen kort, tilsett kremfløten og småkok i 15 minutter. Rør inne mellom slik at det ikke brenner seg.
Smak til med salt og pepper og pynt med litt gressløk.
Vår hvitløkskremsuppe ble ledsaget av et gresskarkjernebrød. Den nøtteaktige smaken til det saftige brødet passet godt til hvitløksmaken.
Vinanbefaling
Til en kremet suppe som knoblauchcremesuppe passer det best med modne og fyldige viner som Chardonnay eller Weissburgunder.
På spaserturen fra parkeringsplassen og ned til slottet passerer du dyrehagen og den store slottshagen. I motsetning til andre slott som ofte ligger på høyder ligger Schloss Herberstein på en klippe nede i en dal. Dette imponerende slottet, som står på en klippe over elven Feistritz, skiller seg ut ved sin hvite fasade som troner […]
Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]
Salzburger Nockerl er ikke bare et søtt innslag på dessertmenyen – den representerer en dyp tilknytning til Salzburgs historie og identitet. Den luftige souffléen, formet som tre topper, sies å representere de snødekte fjellene som omgir byen: Mönchsberg, Kapuzinerberg og Gaisberg. Ifølge legenden ble Salzburger Nockerl skapt på begynnelsen av 1600-tallet av Salome Alt, den […]
Byen fylles luften av lukten av brente kastanjer og varm gløgg, og bodene byr på alt fra håndlagde gaver til tradisjonelle julespesialiteter. Enten du er på jakt etter den perfekte julegaven eller vil nyte den festlige atmosfæren, gir Wiens magiske julemarkeder en opplevelse som garantert gir deg en herlig julestemning. Drømmenes julemarked ved Rathausplatz «Wiener […]
Suppen reflekterer regionens rike kulinariske arv, som er sterkt påvirket av både østerriksk og ungarsk mattradisjon. Regionen Pannonien var en del av det østerrikske imperiet i mange århundrer. Fra 1700-tallet til slutten av første verdenskrig (1918) var deler av Pannonien en del av det østerrikske keiserriket under Habsburg-monarkene. Burgenland ligger i den østligste delen av […]
Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev