Hvitløk er mye brukt i det østerrikske kjøkkenet. Den har også blitt til hovedingrediensen i en knoblauchcremesuppe, som gjerne er en del av en middagsmeny.
Opprinnelig fra steppene i Sentral- og sør-Asia bredte den seg ut i Europa gjennom Romerriket, gjorde hvitløken snart sitt inntog i de fleste kjøkken. Man fant raskt ut at den var antiseptisk og den ble også brukt som medisin. Hvitløk har blitt dyrket i klostre siden middelalderen. I senmiddelalderen ble hvitløk, som generelt ble betraktet som avgiftende, også brukt mot pesten. I Østerrike var det tilrådelig å nyte en god knoblauchcremesuppe (hvitløksuppe) i følge av pest- og infeksjonsreglene fra 1713.
Denne hvitløksuppen er enkel å lage, og du kan justere styrken på smaken ved å velge mild eller sterk hvitløk, eller å bytte ut litt av buljongen med fløte.
Ingredienser for 4 porsjoner:
3 ss mel
3 ss hvitløkolje
1 løk
7 fedd hvitløk
7,5 dl grønnsaksbuljong
2 dl kremfløte
5 ss hakket gressløk
Tilberedning
Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm hvitløksoljen i en kasserolle og fres løk og hvitløk til de er blanke. Tilsett melet mens du rører godt. Hell i varm grønnsaksbuljong. Kok opp suppen kort, tilsett kremfløten og småkok i 15 minutter. Rør inne mellom slik at det ikke brenner seg.
Smak til med salt og pepper og pynt med litt gressløk.
Vår hvitløkskremsuppe ble ledsaget av et gresskarkjernebrød. Den nøtteaktige smaken til det saftige brødet passet godt til hvitløksmaken.
Vinanbefaling
Til en kremet suppe som knoblauchcremesuppe passer det best med modne og fyldige viner som Chardonnay eller Weissburgunder.
Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]
Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]
Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]
Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]
Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]
Naturpark Almenland kjennetegnes av frodige grønne enger og mørkegrønne skoger, som brer seg utover bølgende åser. Slike områder finner du rundt i hele Østerrike, men ikke like store som i Steiermark. Det er ikke bare først og fremst kyr, samt noen bison, hester og sauer som kan nyte naturen i Almenland («Seter-regionen»). Dette er også […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev