Posted in:

Knoblauchcremesuppe

Kremet hvitløksuppe

© by Arnold Weisz

Hvitløk er mye brukt i det østerrikske kjøkkenet. Den har også blitt til hovedingrediensen i en knoblauchcremesuppe, som gjerne er en del av en middagsmeny.

Opprinnelig fra steppene i Sentral- og sør-Asia bredte den seg ut i Europa gjennom Romerriket, gjorde hvitløken snart sitt inntog i de fleste kjøkken. Man fant raskt ut at den var antiseptisk og den ble også brukt som medisin. Hvitløk har blitt dyrket i klostre siden middelalderen. I senmiddelalderen ble hvitløk, som generelt ble betraktet som avgiftende, også brukt mot pesten. I Østerrike var det tilrådelig å nyte en god knoblauchcremesuppe (hvitløksuppe) i følge av pest- og infeksjonsreglene fra 1713.

Denne hvitløksuppen er enkel å lage, og du kan justere styrken på smaken ved å velge mild eller sterk hvitløk, eller å bytte ut litt av buljongen med fløte.

Ingredienser for 4 porsjoner:

3 ss mel
3 ss hvitløkolje
1 løk
7 fedd hvitløk
7,5 dl grønnsaksbuljong
2 dl kremfløte
5 ss hakket gressløk

Tilberedning

Skrell og finhakk løk og hvitløk. Varm hvitløksoljen i en kasserolle og fres løk og hvitløk til de er blanke. Tilsett melet mens du rører godt. Hell i varm grønnsaksbuljong. Kok opp suppen kort, tilsett kremfløten og småkok i 15 minutter. Rør inne mellom slik at det ikke brenner seg.

Smak til med salt og pepper og pynt med litt gressløk.

Vår hvitløkskremsuppe ble ledsaget av et gresskarkjernebrød. Den nøtteaktige smaken til det saftige brødet passet godt til hvitløksmaken.

Vinanbefaling

Til en kremet suppe som knoblauchcremesuppe passer det best med modne og fyldige viner som Chardonnay eller Weissburgunder.

  • Vinferie, Østerrike

    Posted in:

    Vinferie i Østerrike

    På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]

    Les hele artikkelen

  • slott, klostre og ridderborger - Riegersburg, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Hekser, våpen og vin på Riegersburg

    Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på toppen av denne basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for små landsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som […]

    Les hele artikkelen

  • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

    Posted in:

    Herlige juvvandringer i Østerrike

    Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

    Les hele artikkelen

  • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirischer Türkentommerl

    Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen “Steirisch”. Betegnelsen tommerl forteller […]

    Les hele artikkelen

  • Burgenland schnitzel

    Posted in:

    Burgenland schnitzel

    Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.