Posted in:

Svinekoteletter med stuet rosenkål

Schweinekotelett mit Kohlsprossen in Sahnesauce

© by Arnold Weisz

Vi har tatt frem en landlig rett med østerrikernes favoritt, svinekjøtt, som blir servert med rosenkål i fløtesaus og ristede potet terninger.

Rosenkål dukket opp i skriftlige kilder i Belgia på 1300-tallet. Noe mer vet man ikke om opprinnelsene til denne grønnsaken, som også går under navnet «brusselkål». Disse små grønne kålene er ideale for vinterlige retter. De liker vinteren selv også, de tåler til og med en ordentlig frost. De blir da faktisk enda bedre på smak. Og ikke nok med det, de er rike på vitaminer, mineralstoffer og eggehvite. Faktisk inneholder rosenkål dobbelt så mye C-vitaminer som appelsiner. Rosenkål passer godt til stekt kjøtt og i gryter, f.eks. kjøtt av vilt. Som enkelt tilbehør kan man dampe dem i vann med salt og smør, og de er ferdige på få minutter.

Ingredienser for 4 personer:

4 koteletter (svinebiff)
600 g rosenkål
600 g poteter (helst faste)
1 ss smør
1 ss mel
1/4 l kremfløte
Revet skall av en 1/2 sitron
Muskatnøtt, koriander, salt og pepper
Smør eller olje til steking

Tilberedning

Start med å rense rosenkålen. Skrell deretter potetene og skjær dem i terninger på ca. 1 cm. Legg potetterningene i en bolle med kaldt vann inntil videre. Sett på en kjele med vann og litt salt til rosenkålen.

Krydre og brun kotelettene i en panne, før du legger dem over i en ildfast form. La de bli møre i stekeovnen på 200 gr., på nederste rille, som tar ca. 10 til 20 min. alt etter hvor tykke skivene er.

Imens svinekotelettene står i ovnen, kan du gjøre resten ferdig. Smelt smøret i en kjele, tilsett melet, bland det godt og tilsett kremfløten. Kok opp sausen under stadig omrøring. Smak til med sitronskallet, reven muskatnøtt, malt koriander, salt og pepper. La sausen småkoke i 5 min.

Sausetips: Hvis du synes sausen blir for tykk, spe med litt melk og gi den et nytt oppkok. Blir sausen derimot for tynn, rør ut litt mel i vann og til sett en skvett ad gangen i den kokende sausen.

Mens sausen småkoker, gir du rosenkålen 3-4 par minutter i kokende vann. Etterpå skylles de raskt i kaldt vann. Deretter tilsettes rosenkålen i sausen, som du lar småkoke i ytterligere 2 – 3 min.

De ternede potetene kokes i 4-6 min. Bruk forsiktig en gaffel og sjekk at de ikke koker i hjel. La de renne av i en pastasil og la vannet fordampe, mens de er varme. Stek terningene i en panne med litt smør. Smak potetene til med salt og pepper. Nå er du klar for å servere, eller å «legge opp» som kokkene pleier å si.

Legg stuet rosenkål på tallerken, strø over litt poteter, legg på koteletten og dander til slutt med noen potetterninger.

Drikke til: Her passer det godt med øl, både pilsner og mørkt øl.

Av viner anbefales Grüner Veltliner. Den fyldige og livlige strukturen til Grüner Veltliner passer godt til denne retten, med dens karakterdybde. Strukturen støtter det ømme svinekjøttet, og den rike, kraftige hvitvinene står også godt til den stuede rosenkålen.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.