Wiens kulinariske kulturarv kan fremvise en mengde berømte retter. En av dem er Altwiener Suppentopf er en suppe som har blitt til en heløsterriksk tradisjonsrett.
Østerrikerne er ihuga suppespisere og du finner et rikt utvalg av supper som tilfredsstiller de fleste ganer på de fleste restaurantmenyer. Jeg har falt for en rustikk grønnsaks-, kjøtt og nudelsuppe fra storbyen Wien. Altwiener (Wiener) Suppentopf har en basis i oksekjøtt, rotgrønnsaker og tynne suppenudler, men blir selvfølgelig servert i mange ulike varianter.
Suppe for alle
Suppene på østerrikske restaurantmenyer gir god valuta for pengene ettersom det serveres rikelige porsjoner for € 3,50 – 7,50. Den skal, og blir for det meste, servert i en porselens terrin. I Østerrike som ellers i Mellom- og Sør-Europa spiser man ofte brød ved siden av. Du får gjerne med en semmel (fint rundstykke) eller mørkt bondebrød. En rikelig porsjon av Altwiener Suppentopf kan være en hovedrett i seg selv og hvis du følger opp med en apfelstrudel til dessert vil et typisk østerriksk måltid være komplett.
Denne tradisjonsrike suppen har vært en del av Wiener kjøkkenet siden i allefall 1700-tallet, uten at man vet nøyaktig når den fikk sin plass blant de klassiske rettene. Selv om suppen ser enkel ut er den ikke den letteste å lage om man skal gjøre det helt fra bunnen av. Særlig til buljongen krever det litt over middels kokkekunnskaper. Uansett, du finner den på mange restaurant menyer rundt om i Østerrike, så benytt sjansen til å smake på denne suppen når du finner den.
Vil du forsøke deg på denne suppen hjemme (og kan lese tysk) har vi funnet en god oppskrift på Altwiener Suppentopf.
Bildet over: Stekt gjørs / Zander servert på Fischgasthof Aumüller. Selv om det østerrikske kjøkkenet ikke mest kjent for sjømat, finner man også her mange gode fiskeretter. De aller fleste innsjøer og elver i Østerrike har meget bra vannkvalitet, hvorav mange med såkalt drikkevannskvalitet. I tillegg til gode forekomster av ulike fiskeslag i landet innsjøer […]
Keiser Franz Josef I (1830–1916) elsket denne retten og har gitt navnet til denne enkle men utrolig gode desserten. Det går mange ulike historier rundt opprinnelsen, som vi ikke skal dvele ved men heller konsentrere oss om spise retten. Rundt om i Østerrike har det dukket opp enkelte lokale variasjoner, men vi har lagt vår […]
Wienerschnitzel blir av mange sett på som Østerrikes nasjonalrett. Grunnen til at denne retten har blitt populær og hjulpet til med å sette Østerrike på den kulinariske verdenskartet er ikke fordi den hverken er en komplisert eller dyr rett. Snarere tvert imot. Panert kjøtt med enkelt tilbehør – men du verden så godt! Myten avlivet […]
Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]
Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]
Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige […]
Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev
Administrer samtykke for informasjonskapsler (cookies)
Vi bruker teknologi som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Vi gjør dette for å forbedre nettleser opplevelsen og vise personlig tilpassede annonser. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleser atferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse funksjoner og funksjonalitet.
Funksjonell
Alltid aktiv
Den tekniske lagringen eller tilgangen er strengt nødvendig for det legitime formålet å muliggjøre bruk av en spesifikk tjeneste som abonnenten eller brukeren uttrykkelig har bedt om, eller for det eneste formålet å utføre overføring av en kommunikasjon over et elektronisk kommunikasjonsnettverk.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk
Den tekniske lagringen eller tilgangen som utelukkende brukes til statistiske formål.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Den tekniske lagringen eller tilgangen er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å vise reklame, eller for å spore brukeren på et nettsted eller på tvers av flere nettsteder for lignende markedsføringsformål.