Posted in:

Kaiserschmarrn

© by Arnold Weisz

Denne enkle men likevel keiserlige retten er en helt typisk østerriksk kulinarisk utskeielse. Kaiserschmarrn hverken ser sofistikert eller elegant ut, men smaker ganske enkelt godt.

Keiser Franz Josef I (1830–1916) elsket denne retten og har gitt navnet til denne enkle men utrolig gode desserten. Det går mange ulike historier rundt opprinnelsen, som vi ikke skal dvele ved men heller konsentrere oss om spise retten. Rundt om i Østerrike har det dukket opp enkelte lokale variasjoner, men vi har lagt vår elsk på den originale varianten.

Dessert eller mellommåltid

Kaiserschmarrn fungerer like bra som dessert eller mellommåltid. Fjellhytter og restauranter til fjells serverer nesten alltid Kaiserschmarrn, som er en god og fyldig rett når man er på tur. Retten er basert på pannekakerøre og serveres varm med ulike typer syltetøy. Noen hevder at den kun skal serveres med Zwetschkenröster (plommekompott), men det tenker jeg er en smakssak.

Oppskrift for 2 porsjoner:

3 egg
100 g hvetemel
1 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1,5 dl H-melk
100 g smør
rosiner

Skill eggene, og ta vare på eggehvite og eggeplommer hver for seg. Pisk eggehviten til den er stiv. Bland deretter eggeplommene, mel, sukker, vaniljesukker, salt og melk til en middels tykk røre. Mengden mel avhenger litt, men tilsett mel slik at røren ikke blir for tynn. Smelt smøret i en kjele og tilsett røren. Til slutt blandes den stivpiskede eggehviten forsiktig sammen med røren.

Klikk på bildene for å se de større >>>

Tilsett en håndfull rosiner til røren og hell all røren i en panne (helst teflon) og stek på svak varme. Når røren begynner å sette seg på samme måte som en omelett, snu røren rundt, stek videre i noen minutter. Stikk gjerne en stekespade innunder fra kanten for å sjekke hvordan den steker, og at den ikke blir brent.  Når røren begynner å sette seg, bruk to stekespader og riv den i små biter. Pass på at alle bitene blir gjennomstekt.

Serveres varm med melis og eplemos eller plommekompott.

Tidsforbruk: ca. 25 minutter


Annonse

  • Stekt Zander / gjørs på salat, Østerrike

    Posted in:

    Zanderfilet auf Salat

    Bildet over: Stekt gjørs / Zander servert på Fischgasthof Aumüller. Selv om det østerrikske kjøkkenet ikke mest kjent for sjømat, finner man også her mange gode fiskeretter. De aller fleste innsjøer og elver i Østerrike har meget bra vannkvalitet, hvorav mange med såkalt drikkevannskvalitet. I tillegg til gode forekomster av ulike fiskeslag i landet innsjøer […]

    Les hele artikkelen

  • En suppeskål med Altwiener Suppentopf

    Posted in:

    Altwiener Suppentopf

    Østerrikerne er ihuga suppespisere og du finner et rikt utvalg av supper som tilfredsstiller de fleste ganer på de fleste restaurantmenyer. Jeg har falt for en rustikk grønnsaks-, kjøtt og nudelsuppe fra storbyen Wien. Altwiener (Wiener) Suppentopf har en basis i oksekjøtt, rotgrønnsaker og tynne suppenudler, men blir selvfølgelig servert i mange ulike varianter. Suppe […]

    Les hele artikkelen

  • Wienerschnitzel, nasjonalrett, matoppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Wienerschnitzel

    Wienerschnitzel blir av mange sett på som Østerrikes nasjonalrett. Grunnen til at denne retten har blitt populær og hjulpet til med å sette Østerrike på den kulinariske verdenskartet er ikke fordi den hverken er en komplisert eller dyr rett. Snarere tvert imot. Panert kjøtt med enkelt tilbehør – men du verden så godt! Myten avlivet […]

    Les hele artikkelen

  • Sachertorte

    Posted in:

    Sachertorte

    For de som ennå ikke har hatt gleden av å spise en Sachertorte, så er dette en mektig men delikat sjokoladekake. Den har et lag med aprikossyltetøy i midten og er overtrukket med mørk bittersøt sjokolade. Sjokolade sukkerbrødet skal være saftig og ha en kraftig smak av sjokolade. Den kan spises slik den er, eller […]

    Les hele artikkelen

  • Kaspressknödel

    Posted in:

    Kaspressknödel

    Kaspressknödel er husmannskost fra det vestlige Østerrike (SalzburgerLand, Tirol og Vorarlberg). Det finnes det en rekke ulike varianter, men grunnoppskriften er den samme. Forskjellen på kaspressknödel og vanlig knödel (semmelknödel) er at førstnevnte stekes i panne, mens sistnevnte kokes i vann. Ofte serveres Kaspressknödel i klar suppe, eller som egen hovedrett. Kaspressknödel er som navnet […]

    Les hele artikkelen

  • reisfleisch

    Posted in:

    Reisfleisch

    Denne gryteretten er særlig populær i Wien. Noen hevder at denne reisfleisch kommer fra det serbiske eller ungarske kjøkkenet, mens andre mener med sikkerhet at retten oppstod i Østerrike. Uansett er dette en tradisjonell matrett som har vært populær i Østerrike siden 1900-tallet. Noen restauranter har det på menyen, som Gasthaus Pöschl i Wien, men […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.