Posted in:

Reisfleisch

Ris og kjøttgryte med paprika

© by Arnold Weisz

Denne gryteretten er særlig populær i Wien. Noen hevder at denne reisfleisch kommer fra det serbiske eller ungarske kjøkkenet, mens andre mener med sikkerhet at retten oppstod i Østerrike. Uansett er dette en tradisjonell matrett som har vært populær i Østerrike siden 1900-tallet. Noen restauranter har det på menyen, som Gasthaus Pöschl i Wien, men jeg synes uansett min mors er den beste. Å lage en god «Reisfleisch» er en relativ enkel affære, men hemmeligheten i retten er å få akkurat den rette smaken av paprika ved å balansere innholdet av søtt og skarpt paprikapulver.

Ingredienser (4-5 personer):

500g grytekjøtt av svin (sideflesk, bog, lår)
2 stk løk
3 fedd hvitløk
½ l kjøttbuljong
4 ss paprikapulver (edelsuss)
1 ts sterk paprikapulver (Scharf)
1 ts majoran
1 laurbærblad
salt
pepper
matolje

350g langkornet ris

Fremgangsmåte:

Kutt kjøttet i terninger på 2-3 cm. Skrell og finhakk løken. Ha løken i en gryte sammen med 2-3 ss matolje og fres løken til den er blank. Tilsett deretter kjøttet og fres i 2-3 minutter sammen med løken. Tilsett krydderet og så paprikapulveret helt til slutt, rør dette inn i kjøtt/løk blandingen, før du tilsetter buljongen. Væsken skal dekke kjøttet. Har du for lite buljong kan du spe på med litt vann og la det hele koke i 30-40 minutter. Kjøttet skal være godt og mørt. Kok risen for seg selv og tilsett kjøttgryten og la det hele småkoke 4-5 minutter, slik at risen tiltrekker seg kjøtt- og paprikasmaken.

Retten er klar for servering, gjerne med grønn salat ved siden av.

Drikke: Til reisfleisch er det vanskelig å finne den perfekte vinen, men Österreich Wein anbefaler Grüner Vetliner på grunn av den friske syrligheten samt hint av pepper i bouqueten. Av røde viner kan man prøve en moden Sauvignon Blanc eller en klassisk Blaufränkisch.

Tidsforbruk: ½ time + koketid

  • Wienerschnitzel, nasjonalrett, matoppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Wienerschnitzel

    Wienerschnitzel blir av mange sett på som Østerrikes nasjonalrett. Grunnen til at denne retten har blitt populær og hjulpet til med å sette Østerrike på den kulinariske verdenskartet er ikke fordi den hverken er en komplisert eller dyr rett. Snarere tvert imot. Panert kjøtt med enkelt tilbehør – men du verden så godt! Myten avlivet […]

    Les hele artikkelen

  • Sachertorte

    Posted in:

    Sachertorte

    For de som ennå ikke har hatt gleden av å spise en Sachertorte, så er dette en mektig men delikat sjokoladekake. Den har et lag med aprikossyltetøy i midten og er overtrukket med mørk bittersøt sjokolade. Sjokolade sukkerbrødet skal være saftig og ha en kraftig smak av sjokolade. Den kan spises slik den er, eller […]

    Les hele artikkelen

  • Stekt Zander / gjørs på salat, Østerrike

    Posted in:

    Zanderfilet auf Salat

    Bildet over: Stekt gjørs / Zander servert på Fischgasthof Aumüller. Selv om det østerrikske kjøkkenet ikke mest kjent for sjømat, finner man også her mange gode fiskeretter. De aller fleste innsjøer og elver i Østerrike har meget bra vannkvalitet, hvorav mange med såkalt drikkevannskvalitet. I tillegg til gode forekomster av ulike fiskeslag i landet innsjøer […]

    Les hele artikkelen

  • En suppeskål med Altwiener Suppentopf

    Posted in:

    Altwiener Suppentopf

    Østerrikerne er ihuga suppespisere og du finner et rikt utvalg av supper som tilfredsstiller de fleste ganer på de fleste restaurantmenyer. Jeg har falt for en rustikk grønnsaks-, kjøtt og nudelsuppe fra storbyen Wien. Altwiener (Wiener) Suppentopf har en basis i oksekjøtt, rotgrønnsaker og tynne suppenudler, men blir selvfølgelig servert i mange ulike varianter. Suppe […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.